Forums
Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV :: Forums :: Rreth Shkodrës dhe per Shkodrën :: Ambjenti
 
<< Previous thread | Next thread >>
Mbeturniat - Riciklimi
Moderators: :::ShkoderZemer, SuperGirl, babo, ⓐ-ⓒⓐⓣ, Edmond-Cela, ::bud::, ~*Christel*~, Al Bundy, :IROLF:, ::albweb::, OLIVE OYL
Author Post
::bud::
Tue Feb 02 2010, 09:47pmRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
DIFERENCIMI I MBETURINAVE


Diferencimi i mbeturinave eshte shume efikas. Ndihmon ne mbrojtjen e ambientit dhe ne kursimin e burimeve natyrore. Me poshte sjellim disa shembuj qe tregojne rendesine e diferencimit.


Kursimet me grumbullimin e diferencuar


1. Diferenco plastiken
Me rekuperimin e 1.000 tonelata plastike (me sakte sasia e plastikes se prodhuar nga nje qytet i vogel) perfitohet kursimi i 3.500 tonelatave nafte, dmth ekuivalente e energjise se perdorur nga 20.000 frigorifer ne nje vit.

2. Diferenco letren
Per te prodhuar nje tonelat leter te pare (virgjer) nevojiten 15 peme, 440.000 litra uje e 7.600 kwh energji elektrike.
Ndersa per prodhimin e nje tonelate leter te ricikluar mjaftojne 1.800 litra uje dhe 2.700 kwh energji elektrike.

3. Diferenco qelqin
Ne prodhimtarine e qelqit "te ri", per çdo 10% mbeturina qelqi te futura ne furra perfitohet nje kursim prej 2,55% energji, ekuivalent e me teper se 130 litra nafte te kursyer per çdo tonelat qelq te ricikluar i perdorur me pare.
Mendohet se industria e qelqit, fale grumbullimit te diferencuar, regjistron çdo vit nje kursim energjitik baraz me 400.000 tonelate nafte.

4. Diferenco mbeturinat bimore
Mbeturinat qe vijne nga kujdesi i hapesirave te gjelberuara e kopshtet (gjethet, bari, mbetje te luleve, rrenje, krasitjet) perbejne nje pjese te konsiderueshme te mbeturinave te prodhuara dhe jane thelbesore per procesin industrial.
Jane te mjaftueshme 10 tonelata nga keto mbeturina per te fertilizuar nje hektar toke.

5. Diferenco aluminin
Per te prodhuar 1 kg alumin, nevojiten rreth 15 kwh energji elektrike dhe nje impiant per nxjerrjen e boksitit.
Per te prodhuar 1 kg di alumin nga materialet e ricikluar, nevojiten vetem 0,8 kwh energji, e mbi te gjitha, asnje impiant per nxjerrjen e veçimin e boksitit.

6. Diferenco frigoriferin tend te vjeter
Frigoriferet e ngriresit jane te ndertuar ne pergjithesi me hekur e plastik por permbajne edhe substanza te quajtura klorofluorokarbure, te pergjejgjshme per demet qe shkaktohen ne vrimen e ozonit.
Mendohet se çdo frigorifer mesatarisht permban 250 gram klorofluorokarbure (CFC) te ndryshme (freon, poliuretan), perveç vajit mineral teper te demshem qe gjendet ne impiantin ngrires.

7. Diferenco vajin mineral
Vaji mineral i perdorur (vajrat lubrifikues ne artizanat, ne automjete, ne industri etj.) eshte gati totalisht i rekuperueshem.
Nga 100 kg vaji te perdorur perfitohen 68 kg vaj te ri te paster.

8. Diferenco pneumatiket (gomat)
Goma eshte nje lende djegese, e kur ne pikat e grumbullimit bien zjarre te pakontrolluara, çlirohen tymra shume ndotes, mbi te gjitha per shkak te gomave.
Rekuperimi i gomave te perdorura behet nepermejt bluarjes per shembull.
Ne temperaturen 100°C nen zero, qe arrihet permes perdorimit te azotit te lengshem, bluarja mekanike behet me e thjeshte dhe ndarja mekanike e komponenteve te ndryshem siguron nje riciklim pak a shume total te materialeve, qe perdoren si nenshtresa kunder zhurmes per rruget e autostradat, pistat e garave e fushat sportive etj.

marre nga mjedis.tv
Back to top
Al Bundy
Tue Feb 02 2010, 09:54pm
Al Bundy


Registered Member #1833
Joined: Tue Apr 22 2008, 10:08pm

Posts: 25133
Ktu ku jam une edhe paketen e duhanit e vej ne vedi mi tret me letra.Me jan dasht vite mu eduku e ndergjegjsu per domosdoshmerine e riciklimit.Back to top
Ultra-Shkodrane
Sun Sep 05 2010, 05:14pm
Registered Member #3169
Joined: Sat Jul 18 2009, 05:40pm

Posts: 106
::bud:: ka shkruar:

DIFERENCIMI I MBETURINAVE


Diferencimi i mbeturinave eshte shume efikas. Ndihmon ne mbrojtjen e ambientit dhe ne kursimin e burimeve natyrore. Me poshte sjellim disa shembuj qe tregojne rendesine e diferencimit.


Kursimet me grumbullimin e diferencuar


1. Diferenco plastiken
Me rekuperimin e 1.000 tonelata plastike (me sakte sasia e plastikes se prodhuar nga nje qytet i vogel) perfitohet kursimi i 3.500 tonelatave nafte, dmth ekuivalente e energjise se perdorur nga 20.000 frigorifer ne nje vit.

2. Diferenco letren
Per te prodhuar nje tonelat leter te pare (virgjer) nevojiten 15 peme, 440.000 litra uje e 7.600 kwh energji elektrike.
Ndersa per prodhimin e nje tonelate leter te ricikluar mjaftojne 1.800 litra uje dhe 2.700 kwh energji elektrike.

3. Diferenco qelqin
Ne prodhimtarine e qelqit "te ri", per çdo 10% mbeturina qelqi te futura ne furra perfitohet nje kursim prej 2,55% energji, ekuivalent e me teper se 130 litra nafte te kursyer per çdo tonelat qelq te ricikluar i perdorur me pare.
Mendohet se industria e qelqit, fale grumbullimit te diferencuar, regjistron çdo vit nje kursim energjitik baraz me 400.000 tonelate nafte.

4. Diferenco mbeturinat bimore
Mbeturinat qe vijne nga kujdesi i hapesirave te gjelberuara e kopshtet (gjethet, bari, mbetje te luleve, rrenje, krasitjet) perbejne nje pjese te konsiderueshme te mbeturinave te prodhuara dhe jane thelbesore per procesin industrial.
Jane te mjaftueshme 10 tonelata nga keto mbeturina per te fertilizuar nje hektar toke.

5. Diferenco aluminin
Per te prodhuar 1 kg alumin, nevojiten rreth 15 kwh energji elektrike dhe nje impiant per nxjerrjen e boksitit.
Per te prodhuar 1 kg di alumin nga materialet e ricikluar, nevojiten vetem 0,8 kwh energji, e mbi te gjitha, asnje impiant per nxjerrjen e veçimin e boksitit.

6. Diferenco frigoriferin tend te vjeter
Frigoriferet e ngriresit jane te ndertuar ne pergjithesi me hekur e plastik por permbajne edhe substanza te quajtura klorofluorokarbure, te pergjejgjshme per demet qe shkaktohen ne vrimen e ozonit.
Mendohet se çdo frigorifer mesatarisht permban 250 gram klorofluorokarbure (CFC) te ndryshme (freon, poliuretan), perveç vajit mineral teper te demshem qe gjendet ne impiantin ngrires.

7. Diferenco vajin mineral
Vaji mineral i perdorur (vajrat lubrifikues ne artizanat, ne automjete, ne industri etj.) eshte gati totalisht i rekuperueshem.
Nga 100 kg vaji te perdorur perfitohen 68 kg vaj te ri te paster.

8. Diferenco pneumatiket (gomat)
Goma eshte nje lende djegese, e kur ne pikat e grumbullimit bien zjarre te pakontrolluara, çlirohen tymra shume ndotes, mbi te gjitha per shkak te gomave.
Rekuperimi i gomave te perdorura behet nepermejt bluarjes per shembull.
Ne temperaturen 100°C nen zero, qe arrihet permes perdorimit te azotit te lengshem, bluarja mekanike behet me e thjeshte dhe ndarja mekanike e komponenteve te ndryshem siguron nje riciklim pak a shume total te materialeve, qe perdoren si nenshtresa kunder zhurmes per rruget e autostradat, pistat e garave e fushat sportive etj.

marre nga mjedis.tv
Ti ke te drejt mor zotni por fatkeqsisht ne shkoder apo ne tane Shqinine, jam e sigurt me ca kam pa, se nuk egziston kjo lloj dijet apo konceptimit per meturinat.
Back to top
Ultra-Shkodrane
Sun Sep 05 2010, 05:15pm
Registered Member #3169
Joined: Sat Jul 18 2009, 05:40pm

Posts: 106
Na ala s'kena mnyr me i mledh e me i pastru, ja ma me i riciklu.
Back to top
WORLD
Tue Sep 28 2010, 09:40am
Just, SMILE

Registered Member #699
Joined: Fri Apr 20 2007, 07:20pm

Posts: 3824
Shprespojme qe nisma e fundit qytetare, te bie ne vesh te atyre qe e kane mundesine te bejne dicka per asgjesimin si duhet te mbeturianeve. Me ka taku te jep per 1 projekt ne ato zona, dhe femijet kane probleme ne rruget aspiratore, kane simptoma infeksioneve ne lekure etj etj ...

Shpresojme te behet dicka ...

MIND-OF-THE-WONDERFUL
"Info:fcb- Qendra e Këshillimit dhe Shërbimeve Psikologjike, Shkodër Shqipëri
Cel: +355 67 30 17 299; email: -email-

Back to top
ShKoDrAn_NyC
Fri May 27 2011, 03:45pm
>>>>ALBO 4 EVER<<<<

Registered Member #956
Joined: Thu Jul 26 2007, 05:15pm

Posts: 4917
Recycling is a very good thing, however it needs to be managed approriately. Here is the link to an interesting article about some of the issues that NYC had with recycling when it first started its incorporation in the city. Its something that should be kept in mind when a city like Shkodra is just starting, wants to start the recycling program or is at the first stages. trokit ketu

Light travels faster than sound. That is why some people appear BRIGHT until you hear them SPEAK

Back to top
~*Christel*~
Fri May 27 2011, 03:49pm


Registered Member #1665
Joined: Wed Feb 20 2008, 12:26am

Posts: 9278
a thu jane tu riciklu ne shkoder hala, apo ka ken vec spekulim?
Back to top
Al Bundy
Fri May 27 2011, 11:55pm
Al Bundy


Registered Member #1833
Joined: Tue Apr 22 2008, 10:08pm

Posts: 25133
Ajo qe me acaron ma teper jane ato qeset e holla te bukes..


Back to top
~*Christel*~
Sat May 28 2011, 04:30pm


Registered Member #1665
Joined: Wed Feb 20 2008, 12:26am

Posts: 9278
Miri74 ka shkruar:

Ajo qe me acaron ma teper jane ato qeset e holla te bukes..

hahhahahaaaaaaaaaaaaaaaa
Back to top
lissandro
Tue Aug 16 2011, 07:43pm
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963
Joined: Sat Jun 07 2008, 04:27pm

Posts: 4764
Ultra-Shkodrane ka shkruar:

Na ala s'kena mnyr me i mledh e me i pastru, ja ma me i riciklu.
Hahahah Ultra-Shkodrane sa bukur e the

Njeriu vlen sa di, e din sa mban mend
Back to top
SuperGirl
Tue Aug 16 2011, 08:46pm
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Un recikloj vete per vedi, shishet e ujit qe pijm ktu ia coj babit se i mbush me raki e i shet ne dyqan. kavanozat 500gr ia coj mamit se i mbush me kos e i shet ne dyqan. qeset kur blej ushqimet i perdori me hedh plehnat, e sapunat e langshem i blej te rimbush-shem qe mas me i tret shishet kot.


ky asht minimumi qe mundem me ba ktu. sa skandal asht ky qytet per mbeturina o Zot. ma zi se ne Shqipni.
kur po iku ne De e me fillu me riciklu, se metaman ndihem se bej nji gjest te vogel per natyren.Bre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
SuperGirl
Tue Aug 16 2011, 08:47pm
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Ps. shishet e venes boshe i kam shumicen permbi banak koleksion. me dhimbet me i tret. lol. deri naj dite qe t'bijne pjesa e siperme e banakut n'toke (HAa)

[ Edited Tue Aug 16 2011, 08:47pm ]Bre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
Al Bundy
Tue Aug 23 2011, 01:22pm
Al Bundy


Registered Member #1833
Joined: Tue Apr 22 2008, 10:08pm

Posts: 25133
Konfirmoj.
Ata mbi banak ishin Frizantinot qe u thava per nji pike:DBack to top
Guest2983928
Wed Oct 26 2011, 09:39pm
Registered Member #953
Joined: Tue Jul 24 2007, 03:47am

Posts: 3836
Na flasim per riciklim e qeveria don me importu plehna, bohh!!
Back to top
~*Christel*~
Wed Oct 26 2011, 09:45pm


Registered Member #1665
Joined: Wed Feb 20 2008, 12:26am

Posts: 9278
ah lene lene! Po na kthehet shqipnia ne kosh mbeturinash toksike per europen. marre me i thane kujt, ne s'po mundena me menaxhu mbeturinat tona e jo edhe te hujat!!!

ishalla njerezit pranojne me ba referendun e tregohen njaq inteligjenta sa me i thane jo importimit.
Back to top
Guest2983928
Wed Oct 26 2011, 09:50pm
Registered Member #953
Joined: Tue Jul 24 2007, 03:47am

Posts: 3836
Njahstu asht Christel po ku i xehet bese. Kta kur dojn me ba dicka e cojn deri ne fund. Duhet ma shume aktivizim prej popullit, sidomos rinise.
Back to top
SuperGirl
Wed Oct 26 2011, 09:53pm
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Miri74 ka shkruar:

Konfirmoj.
Ata mbi banak ishin Frizantinot qe u thava per nji pike:D
Awwww qe ta kishim dit ma perpara qe ti ishe i tham per to!!!

Ne i pijm ne vend te ujit, a ke pa sa ishte ba rreshti hahah

Heren tjeterBre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
Al Bundy
Sat Oct 29 2011, 07:15pm
Al Bundy


Registered Member #1833
Joined: Tue Apr 22 2008, 10:08pm

Posts: 25133
SuperGirl ka shkruar:

Miri74 ka shkruar:

Konfirmoj.
Ata mbi banak ishin Frizantinot qe u thava per nji pike:D
Awwww qe ta kishim dit ma perpara qe ti ishe i tham per to!!!

Ne i pijm ne vend te ujit, a ke pa sa ishte ba rreshti hahah

Heren tjeterI tahm e i bam dru besa. Se kam vu nji pike n'goje qysh se kam ken n'Itali tesh 3 vjet.
Heren tjeter une vij ne Kosove me maune t'furnizohem nji here e mire.
Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Tue Nov 01 2011, 10:57am


Registered Member #670
Joined: Sun Apr 15 2007, 12:09am

Posts: 24799
Tresor ka shkruar:

Na flasim per riciklim e qeveria don me importu plehna, bohh!!


Interesting Dushe I did not know this fact and it is very sad. We are u dump

I care and I wish well!

Back to top
WORLD
Sun Dec 18 2011, 01:34pm
Just, SMILE

Registered Member #699
Joined: Fri Apr 20 2007, 07:20pm

Posts: 3824
a-cat, si mendon me hap ne fabrike qe me reciklu disa persona..?? eeee ???apo me i eksportu per marok hahahahah

MIND-OF-THE-WONDERFUL
"Info:fcb- Qendra e Këshillimit dhe Shërbimeve Psikologjike, Shkodër Shqipëri
Cel: +355 67 30 17 299; email: -email-

Back to top
theatron
Wed Jul 04 2012, 10:21pm

Registered Member #1278
Joined: Wed Sep 26 2007, 02:27pm

Posts: 15
jam pak pertac me lexu te gjith komentet... asht edhe pak vone... gjithsesi sa per riciklimin mesa di une ne kena menyre te vecante per riciklimin e plehrave dmth.: Merr Plehrat depozitoi ne afersi te lumit... lumi i merr me vete dhe i hedh ne dete deti zaknisht na i kthen prap ne breg (plehra ilegale hesapi) ne breg i pret skuadra e gatshme e kafsheve (lope dhe derrkuca me sa kam pa) pasi te kene kry pune kafshet vijne kompetentat e komunes me ato dum-dumat dhe historia perseritet... dmth. merr plehrat depozitoi ne afersi te lumit... nese deti nuk mbyll ndonjehere njerin sy dhe i len te shkojne ne kroaci kto plehrat pas nja 2-300 vitesh nga merzia do dekompozohen vete... kaq kisha une naten.
Back to top
SuperGirl
Wed Jul 04 2012, 10:30pm
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Theatron mire se ke ardh ne forum, se keke antar i ri.
Po m'pelqen ironia e lezetshme qe ke perdor. edhe padyshim ke shum te drejte. riciklimin e vetem n'shkoder e n'shqipni e bajn njerzt qe mbledhin kanaçet e i shesin a kudi un ca bajne me to. ah po edhe shishet 1.5 litershe prej katundarve t'qumshtit. kam pa nji emision se ca u bate naten ne tirane aty ku hedh bashkia mbeturinat. u ba problem para da vitesh se fmi te vegjel tu punu tan naten ne at ere te tmerrshme qe kush e di cfare pasojash ka me pas per shendetin e tyne.......turp!
Kaq kisha edhe unBre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
theatron
Wed Jul 04 2012, 10:42pm

Registered Member #1278
Joined: Wed Sep 26 2007, 02:27pm

Posts: 15
Tresor ka shkruar:

Na flasim per riciklim e qeveria don me importu plehna, bohh!!po tashi turizmi duhet zhvilluar dmth. qeveritaret tane largpames kane menduar qe te merren plehrat nga spaghetti-land dhe kur ta shikojne pepinot se sa mire ja kalojne plehrat e tyre ne shqiperi do vine te gjith per te bere plazh tek neve .... strategji e mrekullueshme per te arritur ate vizionin ---> little swiss(por me dete ama). desh harrova cu be me ato arroret esht mbjellur ndonje ne skenderbeg apo rus?
Back to top
theatron
Wed Jul 04 2012, 10:46pm

Registered Member #1278
Joined: Wed Sep 26 2007, 02:27pm

Posts: 15
SuperGirl ka shkruar:

Theatron mire se ke ardh ne forum, se keke antar i ri.
Po m'pelqen ironia e lezetshme qe ke perdor. edhe padyshim ke shum te drejte. riciklimin e vetem n'shkoder e n'shqipni e bajn njerzt qe mbledhin kanaçet e i shesin a kudi un ca bajne me to. ah po edhe shishet 1.5 litershe prej katundarve t'qumshtit. kam pa nji emision se ca u bate naten ne tirane aty ku hedh bashkia mbeturinat. u ba problem para da vitesh se fmi te vegjel tu punu tan naten ne at ere te tmerrshme qe kush e di cfare pasojash ka me pas per shendetin e tyne.......turp!
Kaq kisha edhe unSjam edhe aq i ri ne forum jo vetem pertac me shkru... bah neser pune
Back to top
SuperGirl
Wed Jul 04 2012, 10:49pm
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Ah po tesh e pash qe paske 4 vite n'forum, keke gati i vjeter sa un
par pash 10 postime e thash hajli se paskam pa iket

Kur t'mos pritosh, ne itu jenaBre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
 

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System
Kerko ne Google dhe ShkodraOnline.Com
Custom Search
Mire se Vini
Emri i Identifikimit:

Fjalkalimi:
Me Kujto

[ ]
[ ]
Muzik Shkodrane - Sagllam


 
Chat Box
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup

Shkodra ne Youtube
Any use of the name and content of this website without the explicit written consent of the owners is strictly prohibited and it is protected under law. Email:webmaster@shkodraonline.com Per cdo ankese ju lutem mos hezitoni te na shkruani Flm. info@shkodraonline.com
Theme created by Free-Source.net
Render time: 0.2746 sec, 0.0881 of that for queries. DB queries: 67. Memory Usage: 3,129kB