Forums
Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV :: Forums :: Temat Shoqërore - Shkencat :: Psikologji dhe Sociologji
 
<< Previous thread | Next thread >>
ADHD qëndron për çrregullim Attention-Deficit/Hyperactivity.
Moderators: :::ShkoderZemer, SuperGirl, babo, ⓐ-ⓒⓐⓣ, Edmond-Cela, ::bud::, ~*Christel*~, Al Bundy, :IROLF:, ::albweb::, OLIVE OYL
Author Post
Gurabi
Fri Oct 19 2012, 09:10pm

Registered Member #1920
Joined: Thu May 29 2008, 09:10pm

Posts: 6466
Kuptimi ADHD
Kuptimi ADHD

Çfarë është ADHD?
ADHD qëndron për çrregullim Attention-Deficit/Hyperactivity.
ADHD është një çrregullim që prek fëmijët neurobehavioral, adoleshentët, dhe të rriturit.
ADHD është zakonisht të referuara si AD / HD dhe ADD, por termi i saktë është ADHD. Gjatë këtij Web site, ne do të përdorim termin ADHD.
ADHD tregon veten si një model të vazhdueshme të hutim dhe / ose hyperactivity / impulsivity që është më i shpeshtë dhe i rëndë se është parë zakonisht në kolegët e dikujt.
ADHD është një çrregullim i vërtetë.Truri përdor kimikate të ndryshme për të ndihmuar të dërgojnë mesazhe në të gjithë sistemin nervor. Një çekuilibër i këtyre lajmëtarëve kimike mund të rezultojë në simptome të pavëmendshëm dhe hyperactive / impulsiv e ADHD.
Vetëm një kujdes shëndetësor të trajnuar profesional mund të saktë diagnozë ADHD.


Give the girl the right shoes and she can conquer the world .!!!!!! .......
Back to top
Gurabi
Fri Oct 19 2012, 09:12pm

Registered Member #1920
Joined: Thu May 29 2008, 09:10pm

Posts: 6466
Çfarë është ADD / ADHD?
Ne të gjithë e dimë fëmijët të cilët nuk mund të rri akoma, të cilët kurrë nuk duket për të dëgjuar, të cilët nuk ndjekin udhëzimet pa marrë parasysh sa ju të qartë paraqesin ato, ose që zbuloj komentet e papërshtatshme në kohë të papërshtatshme. Ndonjëherë këta fëmijë janë etiketuar si turbullues, apo kritikuar për të qenë dembel dhe i padisiplinuar. Megjithatë, ato mund të kenë ADD / ADHD.

Deficiti vëmendje hyperactivity disorder (ADHD) është një çrregullim që paraqitet në fëmijërinë e hershme. Ju mund të dini atë nga disorder vëmendje emrin e deficitit, ose ADD. ADD / ADHD e bën të vështirë për njerëzit që të pengojnë përgjigjet e tyre spontane-përgjigje që mund të përfshijë çdo gjë nga lëvizja për fjalim në vëmendje.

A është sjellje normale fëmijë apo është ADHD?
Shenjat dhe simptomat e ADD / ADHD zakonisht shfaqet para moshës shtatë. Megjithatë, ajo mund të jetë e vështirë për të dalluar mes deficit disorder vëmendje dhe sjelljes normale "fëmijë".

Në qoftë se ju vend vetëm disa shenja, apo simptoma shfaqen vetëm në disa situata, kjo ndoshta nuk ADD / ADHD. Nga ana tjetër, në qoftë se fëmija juaj tregon një numër të ADD / ADHD shenjat dhe simptomat që janë të pranishme nëpër të gjitha situatat-në shtëpi, në shkollë, dhe në kohë të Play-kjo është për të marrë një vështrim më të afërt.

Pasi ju e kuptoni çështjet fëmija juaj është duke luftuar me, të tilla si harresa ose vështirësi të paguajnë vëmendjen në shkollë, ju mund të punojnë së bashku për të gjetur zgjidhje kreative dhe me germa të forta

Give the girl the right shoes and she can conquer the world .!!!!!! .......
Back to top
SuperGirl
Thu Dec 13 2012, 11:27am
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Hiperaktiviteti


Duke vëzhguar ritmin me të cilin ecin disa fëmijë, është e lehtë të kuptosh pse disa nëna që kanë fëmijë njëvjeçar, shqetësohen që fëmija i tyre është hiperaktiv. Tani mund të themi se shumica prej tyre nuk kanë pse të shqetësohen. Ajo që duket si një nivel jonormal aktiviteti për një nënë, në fakt është normale. Pas muajsh të tërë përpjekjesh, lëvizshmëria për të cilën fëmija juaj ka luftuar aq shumë, tani është arritur. Nuk është për t’u shqetësuar nëqoftëse fëmija juaj vrapon, zvarritet apo ngjitet dhe zbret, sa herë që i krijohet mundësia.


Hiperaktiviteti i vërtetë (që njihet si “çrregullim i përqendrimit të vëmendjes me hiperaktivitet- ADHD”) është 10 herë më i shfaqur tek djemtë sesa tek vajzat dhe karakterizohet nga një aktivitet i tepruar që është i papërshtatshëm dhe joproduktiv, nga një vëmendje e shkurtër, dhe nga impulsiviteti. Ashtu si çdo prind është në dijeni, këto cilësi janë të zakonshme tek fëmijët: vetëm kur ato janë të ekzagjeruara në pikën që mund të ndërhyjnë në funksionimin e tij, mund të jenë shenja të hiperaktivitetit. Nëqoftëse sjelljet hiperaktive shqetësuese vazhdojnë dhe koha e përqëndrimit të fëmijës nuk rritet, duhet të fl isni me mjekun: ekzistojnë disa mënyra për të kontrolluar kur kemi të bëjmë me hiperaktivitet, që mund të na ndihmojnë.

Duke ditur që ADHD është e lidhur me vonesën mendore, ose çrregullimet emocionale, këto probleme duhet të përcaktohen përpara se të fillojë trajtimi. Ndërkohë ju duhet të siguroheni që fëmija juaj merr sasinë e nevojshme të gjumit një fëmijë i lodhur vjen vërdallë nëpër shtëpi gjithë kohën. Përfshijeni atë në aktivitete të qeta (si të lexuarit e një libri, lojrat formuese etj), por kini parasysh kohën e shkurtër të vëmendjes dhe kujtohuni se në këtë moshë, lojra të tilla zakonisht kërkojnë pjesëmarrjen e të rriturve. Përpiquni ta qetësoni me një banjë me ujë të ngrohtë, kur ju duket se po del jashtë kontrollit. Gjithashtu sigurohuni që ka ngrënë mirë dhe që nuk ka marrë një sasi të madhe sheqeri - studimet kanë treguar se një përqindje e vogël fëmijësh mund të reagojnë me sjellje hiperaktive ndaj sheqerit dhe ushqimeve të tjera.

Fëmijët aktivë.

Fëmija sapo del nga barku i nënës fillon të shtojë aktivitetin e vet, shqelmon batanijet, fillon të rrotullohet, sa edhe mund të rrëzohet. Fëmijët aktivë janë një betejë e përditshme, ata flenë më pak, nuk gjejnë pushim edhe kur hanë dhe rrezikojnë veten, por ata sjellin edhe gëzim, janë të zgjuar, të interesuar dhe të shpejtë në përmbushjen e detyrave. Meqë ju nuk doni të shtypni entuziazmin e këtyre fëmijëve, duhet të merrni disa masa mbrojtëse si dhe duhet të mësoni disa mënyra për t’i qetësuar, kur hanë ose flenë:


• Përdorni mbulesa të lehta për fëmijët që i shqelmojnë ato.
• Mos i lini asnjëherë bebet vetëm në krevat ose tavolinë - ata mësojnë si të kthehen shumë shpejt, dhe shpesh herë atëherë kur ju nuk e prisni
• Kur e vini fëmijën në ndenjësen e tij, vendoseni në mes të krevatit ose në dysheme, sepse shpesh herë ai përmbyset bashkë me të. Fëmija duhet të jetë gjithmonë i lidhur.
• Mësoni se çfarë e qetëson fëmijën tuaj: muzika e qetë, banja e ngrohtë, një libër me figura.
Bëjini këto aktivitete qetësuese para se fëmija të hajë dhe të flejë.

Fëmijët e çrregullt.


Në moshën 6-12 muajsh fëmijët fillojnë të vendosin një orar dhe bëhen më të parashikueshëm. Por ka fëmijë që as nuk krijojnë ndonjë orar të vetin, as nuk respektojnë orarin e nënës. Në këto raste, do të jetë mirë që të vendoset një lloj rregulli për të mirën e nënës dhe të fëmijës. Duhet të përpiqemi të bëjmë të njëjtat gjëra në të njëjtin orar. Të përpiqemi të bëjmë banjë në të njëjtën orë, të japim vaktin në të njëjtën orë edhe nëse fëmija nuk është i uritur dhe të respektojmë orarin edhe kur fëmija është i uritur. Në këtë mënyrë mund të ndërtohet një ditë më e organizuar dhe me më pak kaos. Netët me këta fëmijë janë një çmenduri për nënën dhe babain, të cilët mund të zgjohen me turne derisa gjendja të përmirësohet disi. Në situata ekstreme mjeku mund të përdorë qetësues, për t’i lënë kohë nënës të shplodhet dhe të bëhet gati për të vendosur një regjim të gjumit.


Fëmijët që përshtaten me vështirësi. Këta fëmijë nuk pranojnë vazhdimisht sendet, njerëzit,ushqimet e panjohura. Çdo lloj ndryshimi, qoftë edhe i njohur për ta, i shqetëson psh. lëvizja nga shtëpia në makinë. Lodrat apo njerëzit e rinj prezantojini me ngadalë. Lodrën lëreni për 1-2 minuta dhe hiqeni, e më pas rishfaqeni pas pak kohe duke e lënë më gjatë, deri sa fëmija ta pranojë dhe ta pëlqejë. Po kështu edhe njerëzit fillimisht të qëndrojnë në një dhomë me fëmijën, t’i flasin nga larg, pastaj të komunikojnë më afër, derisa të përpiqen për një kontakt fizik.


Përpiquni të mos bëni ndryshime të kota, kur shishja e biberonit thyhet, zëvendësojeni me një të ngjashme. Fëmija qan me shumë intensitet. Ndoshta ju keni vënë re se fëmija juaj qante me zërin më të lartë se fëmijët e tjerë, që në maternitet. E qara e tij çmend edhe njeriun me nerva më të qeta. Asgjë nuk e ndalon të qarën e tij, por ne mund të largojmë zhurmat që e shqetësojnë, duke izoluar sa më shumë dhomën ku rri fëmija, duke vënë tapete, perde etj. E qara pakësohet me kalimin e kohës, por gjithmonë intensiteti i saj do jetë më i lartë, krahasuar me fëmijët e tjerë.


Fëmija negativ ose jo i lumtur.


Në vend që fëmija të buzëqeshë dhe të gugasë, ai duket gjithë kohën i mërzitur. Kjo ka një ndikim shumë të madh te prindërit, të cilët fillojnë t’i largojnë këta fëmijë. Nëqoftëse duket sikur asnjë gjë nuk e kënaq fëmijën tuaj dhe ai nuk vuan nga ndonjë sëmundje, atëhere jepini dashuri dhe përkujdesje. Do të vijë koha kur ai të mësojë mënyra të tjera të shprehuri, e qara dhe hidhërimi do të pakësohen, megjithëse ai do të jetë gjithë kohën fëmijë serioz.


Informacioni ne shqip i marre ne internetBre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
SuperGirl
Thu Dec 13 2012, 11:42am
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Ita postimet ma poshte ishin te nji teme e vjeter qe gurabia kishte hap, kshtuqe po i ve tana ktu edhe e mbyllim ate tjetrenBre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
 

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System
Kerko ne Google dhe ShkodraOnline.Com
Custom Search
Mire se Vini
Emri i Identifikimit:

Fjalkalimi:
Me Kujto

[ ]
[ ]
Muzik Shkodrane - Sagllam


 
Chat Box
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup

Shkodra ne Youtube
Any use of the name and content of this website without the explicit written consent of the owners is strictly prohibited and it is protected under law. Email:webmaster@shkodraonline.com Per cdo ankese ju lutem mos hezitoni te na shkruani Flm. info@shkodraonline.com
Theme created by Free-Source.net
Render time: 0.1956 sec, 0.0695 of that for queries. DB queries: 37. Memory Usage: 2,582kB