Forums
Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV :: Forums :: Temat Shoqërore - Shkencat :: Psikologji dhe Sociologji

<< Previous thread | Next thread >>
Ngjarjet ne femijeri...lene gjurme?
Moderators: :::ShkoderZemer, SuperGirl, babo, ⓐ-ⓒⓐⓣ, Edmond-Cela, ::bud::, ~*Christel*~, Al Bundy, :IROLF:, ::albweb::, OLIVE OYL
Author Post
Guest2983928
Thu Aug 02 2007, 04:04am
Registered Member #953

Ngjarjet ne jeten e nje femije mund te len gjurm te paimagjinueshme ne jeten e tij.
Ngjarjet mund te varjojne nga tipi ne tip..
Kemi te bejme me nje:
-humbje te nje personi te dashur
-semundje (vdekjeprurese apo te renda..)
-dhuna (rrahjet nga prindi, ashpersia dhe menyra e eger e komunikimit)
-Ngjarje personale e ndodhur (psh perdhunimi)
-histori e perjetuar ..jashte gjakut (dmth jashte familjes) por qe te traumatizon
...mund te jen nga me te ndryshmet, qe te sjellin gjithmone nje kujtim, qe te ben te ndryshosh cehren e ftyres, te frikeson te hedhish hapin me perpara, makthi i nates me endrra te keqija...
Jan thjesht pasoje qe do i kesh per gjith jeten, edhe pse vitet do kalojne ndoshta do zbehet me kalimin e kohes, por nje nje ngjarje me te vogel te ndodhi ti gjen vetveten aty, dhe ja ku je serish ne nje makaber tensioni qe s'te len te qete.

Po ju, mendoni se mund te fshihen kto gjurme? Si mund te sillesh me kto persona?
Back to top
WORLD
Thu Aug 02 2007, 09:05am
Just, SMILE

Registered Member #699

lene shume gjurme ...
nje femiri e keqe ose e parakohshme i projekton pasojat ne kohet e me vonshme ....
femijet qe kan qene te mbyllur kan tendencen te jene te dhunshem , nuk arrijne te jene komfort ne shoqeri , te gjejne pune etj .
Ata qe jane rritur me fryme optimizmi dfhe i kane kaluar etapat e ferise pa ndonje luhatje te madhe jane me te qendrushem karshi sfidave te jetes !!!! ....

MIND-OF-THE-WONDERFUL
"Info:fcb- Qendra e Këshillimit dhe Shërbimeve Psikologjike, Shkodër Shqipëri
Cel: +355 67 30 17 299; email: -email-

Back to top
SuperGirl
Thu Aug 02 2007, 02:56pm
Miss.Felicity!

Registered Member #514

Sipas Frojdisteve, karakteri i cdo njeriu formohet 5 vitet e para te jetes se tij. dhe une jam plotesisht dakord me kete. Gjate periudhes se moshes parashkollore, qe perkon me moshen nga lindja deri ne 6 vjec, formohen tiparet kryesore te karakterit te njeriut. Dhe ne formimin e ketij karakteri ndikojne disa faktore. Nder me kryesoret, jane faktoret sociale, qe do te thote familja ne vitet e para te jetes, dhe kopeshti e shkolla ne vitet e mevonshme.
Fillimisht femija i porsalindur eshte nje qenie krejt pa ndergjegjie, ku mbizoteron Idi (pjesa e pavetedijshme, kenaqesite e individit), e ne momentin qe ai lind, konsiderohet si nje 'Tabula Rasa' dmth si nje derrase boshe ku ne mund te shkruajme cfare te duam. Pra cdo gje qe ndodh rreth nje femije, le gjurme te pashlyeshme ne jeten e tij.
Edhe ne qofte se kur te rritet, individi nuk e mban mend se cfare ka ndodhur ne femijerine e tij, ajo traume ose incident do te shfaqet ne menyra te ndryshme, ne mosfunksionimin normal te ketij personi.
Se di a ju ka qellu ndonje here me pa filma me tematike psikologjike, qe vene theksin ne ngjarjet e hershme te femijerise, dhe si ndikojne ato ne jeten tone. Duke nisur nga crregullimet maniako-depresive, psikopatia, skizofrenia, e te gjithe crregullimet e tjera mendore, i kane rrenjet ne femijeri. dhe menyra me e mire per te larguar frikerat, streset, eshte qe te zbulohet se cfare ka ndodhur ne femijerine tone. Kjo mund te arrihet me ndihmen e nje psikologu, ne seanca keshillimi, me terapi te ndryshme.
Psh, nje vajze qe eshte perdhunuar nga i ati ne moshen 2-3 vjecare, nuk mban mend asgje, sepse kjo gje eshte represuar ne te pandergjegjshmen e saj. Por kjo gje psh mund te manifestohet me vone ne jeten e saj, sepse mund te mos jete me e afte te krijoje marredhenie me njerez te sexit te kundert, nuk mund te kete marredhenie sexuale te shendosha, e te tjera si keto. Ne momentin qe ajo shkon te psikologu, seance pas seance, kupton ate qe i ka ndodhur ne femijeri, e pandergjegjshmja e saj behet e ndergjegjshme, dhe me pas mund te sherohet.

Uhh sa u zgjata....................konkluzioni, femijet duhet te rriten sa me normalisht, pa trauma, pa konflikte te hershme, ne menyre qe te kene nje jete sa me te shendoshe ne te ardhmen

Bre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
.: Deno :.
Thu Aug 02 2007, 08:59pm
Larg ...... shume ....

Registered Member #18

ti ma siper mos u ban kaq empirike .... edhe ma len Frojdin se lujte mendsh ... po prindve ton qe qysh 2 vjec ju kan dhan i rrisk buk , i cop djath e i purri ndor e i kan lshu ka i kan qu kamt ... si dolen zotni kta ... pa asi problem

www.JaKuJam.com - JaKuJam.Com - Video shqip

Back to top
SuperGirl
Fri Aug 03 2007, 01:34pm
Miss.Felicity!

Registered Member #514

Bossi, copa e bukes dhe purrini nuk jane trauma perkundrazi, ajo eshte taktike e mire per rritjen e femijeve, i ben rezistenta, me imunitet ndaj semundjeve, pra, si femije xhunglash

Back to top
WORLD
Tue Aug 21 2007, 10:25am
Just, SMILE

Registered Member #699

une e pelqej frojdin e jam dakort me ca ka than ai !
me kujtohet nje shprehje se kujtoj e kujt por e 1 filozofi , thote : JETA E FEMIJES ESHTE SI DYLLI , NE I JAPIM FORMEN QE DONA (si te miren dhe te keqen )

MIND-OF-THE-WONDERFUL
"Info:fcb- Qendra e Këshillimit dhe Shërbimeve Psikologjike, Shkodër Shqipëri
Cel: +355 67 30 17 299; email: -email-

Back to top
Loris
Tue Feb 03 2009, 12:47am
Veni-vidi-vici !!

Registered Member #2417

Patjeter, eshte edhe e provuar shkencerisht.

Ne nuk jemi ajo qe themi, ne jemi ajo qe bejme!
Back to top
SuperGirl
Sat Feb 07 2009, 12:27am
Miss.Felicity!

Registered Member #514

Nje femije pa dashuri sot...ka me ken nje i rritur plot urrejtje neser.

Back to top
drejtesia
Sat Feb 07 2009, 08:17am

Registered Member #2554

[quote]
[/quote123399459
NUK JAM DAKORT SEPSE JO NE TE GJITHA RASTET NDODH KESHTU
Back to top
drejtesia
Sat Feb 07 2009, 08:23am

Registered Member #2554

Eshte e vertet qe femijeria ndikon ne te ardhmen,ngjarjet jo normale ne femijeri len gjurm,shum njerz nese kan kaluar dhun femijerore kur jan rritur kane dhen shenja dhune ne personalitetin e tyre,por shum njerz te tjer dhuna e kaluar ne femijeri i ka bere te mendonin qe ne te ardhmen sduhet te bejn te njejtat gjera dhe gabime,por jan rritur si me te mire nga cmund te ishin
Back to top
SuperGirl
Sun Feb 08 2009, 12:43am
Miss.Felicity!

Registered Member #514

[quote]
[quote]
[/quote123399459
NUK JAM DAKORT SEPSE JO NE TE GJITHA RASTET NDODH KESHTU
[/quote1234053693]

drejtesi nuk e kam than une ate shprehje..e ka than nje psikolog qe une nuk i kushtova randsi dhe nuk e kujtoj gjalle emrin tesh...prandaj e shkruva si shprehje, pa autoresine.
gjithsesi jam dakord.....aty nuk flitet per dhune, por per mungese dashurie, dhe ta siguroj qe nje pjese e mire e psikopateve ose njerezve me crregullime te ndryshme personaliteti kane pas nje femijeri pa dashuri.

ndodh edhe ajo qe thu ti, por ma shum ne rastin e dhunes...pra kur pesojne dhune priren qe mos me ia transmetu kete dhune femijeve te tyne.

Back to top
drejtesia
Sun Feb 08 2009, 07:06am

Registered Member #2554

e respektoj mendimin tan por pak a shum e njejta gje eshte dhuna me mungesen e dashuris
Back to top
Engel
Tue Feb 24 2009, 05:29pm

Registered Member #2627

gjurmet apo siq mundt te theme (traume) lejne shume pasoja tek femijet,dhe ato me rritjen e tij/saj sjellin shume veshtersi nejeten e tyre.siq mundt te permendin:ANKTHET;FRIKA;DHUNA;NERVOSITETI;DHE PADURIMI.....e shume te tjera.femija eshte nje kristal shume i holle qe thyet pa e kuptuar nganjehere dhe ajo thymje mbetet shenje tane jeten.per sot kaq.do te shkruaj nje here tjerer kur te kem kohe me shume.

Dashuria esht buka engjejve, therrmiet shpresa njerzimit.

Back to top
belgium
Tue Feb 24 2009, 05:41pm

Registered Member #1142

Per mu gjurmet e nje te mituri mbeten aty ku atij i ka ba reaction ma shum ne memorie???
dhe kjo memorje e tej ngarkume nji dite zberthehet ne pole negative pse jo edhe pozitivisht!
Back to top
SuperGirl
Fri Oct 28 2011, 09:09am
Miss.Felicity!

Registered Member #514

SuperGirl ka shkruar:

Sipas Frojdisteve, karakteri i cdo njeriu formohet 5 vitet e para te jetes se tij. dhe une jam plotesisht dakord me kete. Gjate periudhes se moshes parashkollore, qe perkon me moshen nga lindja deri ne 6 vjec, formohen tiparet kryesore te karakterit te njeriut. Dhe ne formimin e ketij karakteri ndikojne disa faktore. Nder me kryesoret, jane faktoret sociale, qe do te thote familja ne vitet e para te jetes, dhe kopeshti e shkolla ne vitet e mevonshme.
Fillimisht femija i porsalindur eshte nje qenie krejt pa ndergjegjie, ku mbizoteron Idi (pjesa e pavetedijshme, kenaqesite e individit), e ne momentin qe ai lind, konsiderohet si nje 'Tabula Rasa' dmth si nje derrase boshe ku ne mund te shkruajme cfare te duam. Pra cdo gje qe ndodh rreth nje femije, le gjurme te pashlyeshme ne jeten e tij.
Edhe ne qofte se kur te rritet, individi nuk e mban mend se cfare ka ndodhur ne femijerine e tij, ajo traume ose incident do te shfaqet ne menyra te ndryshme, ne mosfunksionimin normal te ketij personi.
Se di a ju ka qellu ndonje here me pa filma me tematike psikologjike, qe vene theksin ne ngjarjet e hershme te femijerise, dhe si ndikojne ato ne jeten tone. Duke nisur nga crregullimet maniako-depresive, psikopatia, skizofrenia, e te gjithe crregullimet e tjera mendore, i kane rrenjet ne femijeri. dhe menyra me e mire per te larguar frikerat, streset, eshte qe te zbulohet se cfare ka ndodhur ne femijerine tone. Kjo mund te arrihet me ndihmen e nje psikologu, ne seanca keshillimi, me terapi te ndryshme.
Psh, nje vajze qe eshte perdhunuar nga i ati ne moshen 2-3 vjecare, nuk mban mend asgje, sepse kjo gje eshte represuar ne te pandergjegjshmen e saj. Por kjo gje psh mund te manifestohet me vone ne jeten e saj, sepse mund te mos jete me e afte te krijoje marredhenie me njerez te sexit te kundert, nuk mund te kete marredhenie sexuale te shendosha, e te tjera si keto. Ne momentin qe ajo shkon te psikologu, seance pas seance, kupton ate qe i ka ndodhur ne femijeri, e pandergjegjshmja e saj behet e ndergjegjshme, dhe me pas mund te sherohet.

Uhh sa u zgjata....................konkluzioni, femijet duhet te rriten sa me normalisht, pa trauma, pa konflikte te hershme, ne menyre qe te kene nje jete sa me te shendoshe ne te ardhmen

Ok hina kot te kjo tema edhe gjeta ket shkrimin tem para disa viteve.

Nji modifikim i vogel ne menyren teme te te menduarit persa i perket terapive, tesh mas disa viteve qe merrem me ket pune:

Metaman qe ka randsi fminia, edhe kjo nuk diskutohet, e teorite e Frojdit mund te jene te mira per me shpjegu disa gjana, po per terapi, me perdor psikoanalizen, as qe bahet fjale!!!

Per mendimin tem, edhe tu u bazu ne studime shkencore, psikoanaliza asht placebo per shum crregullime, kshtuqe 'cognitive behavioral therapy' asht menyra ma e mire.

Nqs nji fmi ka pas nji traum dhe tesh qe asht rrit ka zhvillu depresion, nuk mund ta lesh 10 vjet ne terapi psikodinamike tu germu se ca ka ndodh ne fminine e tij, po duhet me vepru sa ma shpejt me i ndrru besimet e gabume e me marr masa me ndryshu sjelljen.

Back to top
Vaskja
Sat Oct 26 2013, 04:46pm
Why drink and drive When you can smoke and fly,,,XD

Registered Member #1500

ne nji sit qe flasin per komplotizma pata arrit me gjet nji kte artikull amundet kush prej jush me me pohu-mohu nese mund te nodhin me vertet nga ana psikologjike kto restarte te memories?
trokit ketu

Back to top
Mbreteresha
Sun Jun 21 2015, 07:54pm
Love and Peace !!

Registered Member #2649

po tregoj nje traume qe kam perjetu kur jam ken 11 vjece,,qe ala sot e asaj dite nuk e harroj edhe nga ajo gja sot kam nji problem...!
ishim ne festen e vitit te ri bashke me vellain..ai nga mesi i festes u merzit dhe iku,mu me la me axhen,,se kishim shku shume prej fisit tone aty ne fest..i tha axhes ma ke kujdes e mbaje afer gjithkund bashke
Kur mbaroj festa,u nisem per ne shpi,ne kam se e kishna shpine jo shume larg..axha ishte bashke me grun e tij,,edhe une qysh e vogel e kam pas tip mas me shku me ju ngjit atij tjetrit si rrodhe (njerezve jashte familjes teme,,se atyne skam dit me ju largu prej durve) edhe vendosa te eci ne krahun tjeter te rruges,,,priherit me to por 2-3 metra larg tyne..kur nje njeri i dehun nga festa me makine tha une do ti vras tan..ohhh Zot si mu ba trupi.....i dha gaz makines nga mrapa edhe eci me shpejtesi begi te madhe..sa kto axha me nuse nuk paten mundesi me u menjanu....une kisha tan ate pamje para syve......i shkepati per toke,,,i futi nen goma te makines...mbaj mend qe kam bertit me tan fuqine e shpirtit.....kam mbulu krytin me xhokovente mas me pa se ishte tmerr....erdhi nji gru masanej me perqafoj dhe me tha shyqyr qe ti sishe perkrah me to...aj djali i ri si i xuni mire qe i xuni ihere por i dha makines prap para i shkeli prap me rrotlla
ahh kur e kam pa axhen te gjakosun ne kry..nusja e tij nuk fliste hic,,sdisha gja a asht gjall apo ka dek,,axha u cu ne kam,,i ndihmoj ato burrat tjere me fut nusen e vete ne makine per me i cu ne spital...tan rrugen per shpi une kisha at pamjen para syve,,smu ndalshin loot..kam ik ne shpi nuk mundesha me nej nje sec vetem se trembesha shume......edhe qysh ate dite e sot une kam mbet shume e trembun...dikush me me thirr apo me than nje fjale me kcen trupi nga frika....

Nese veprimet e tua , motivojne te tjeret per te jetuar, per te mesuar, per te punuar... ti je nje LIDER !!
Back to top

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF