Forums
Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV :: Forums :: Arti - Kultura - Tradita - Fotografia - Video :: Figuara të Ndritura Kombetare
 
<< Previous thread | Next thread >>
Gjergj Kastrioti - Skenderbeu
Go to page  1 2 3
Moderators: :::ShkoderZemer, SuperGirl, babo, ⓐ-ⓒⓐⓣ, Edmond-Cela, ::bud::, ~*Christel*~, Al Bundy, :IROLF:, ::albweb::, OLIVE OYL
Author Post
L - N
Sun Aug 08 2010, 09:38am
Registered Member #1228
Joined: Wed Sep 12 2007, 10:00am

Posts: 10623
Një portret i Skënderbeut në Muzeun Historik Kombëtar të AthinësFrederik Stamati | 23/07/2010
Muzeu Historik Kombëtar i Greqisë është vendosur në ndërtesën e vjetër të Parlamentit Grek. Kjo ndërtesë e shek. XIX ndodhet në Rrugën "Stradiou" të Athinës. Gjindet kollaj. Përballë saj lartësohet në një piedestal prej mermeri të bardhë monumenti impozant i Teodor Kolokotronit, arvanitas, kryekomandant i ushtrisë greke që nga viti 1825, e deri kur u vra në1843.


Në dhomën Nr. 2 të muzeut, të quajtur "Sundimi latin dhe turk në shek. XIII-XVIII", në një faqe muri, midis dritares dhe këndit, është varur një pikturë me portretin e Skënderbeut. Piktura me bojë vaji është e vendosur në një kornizë druri të dekoruar me gdhendje dhe si e larë me ar. Në etiketën e bronztë, të mbërthyer në kornizë, është shkruar greqisht: GEORGIOS KASTRIOTIS (SKENDERMPEIS) 1405-1468.


Skënderbeu paraqitet në profil. Fytyra e ndriçuar ku dallohet hunda zhgabë, të tërheq më tepër vëmendjen. Sytë e ngulur shohin larg. Bukur është realizuar edhe mjekra disi e thinjur... Mbi kokë i qëndron një kapelë e kuqe, e ngjashme me një beretë. Më tepër e ndjejmë se e shohim të kuqen e errësuar me të zezë për t'u shkrirë me sfondin blu, pak të ndriçuar. Po kështu është konceptuar edhe jaka.


Ato rrethojnë figurën, që të përqendrohesh tek fytyra. Në veshjen e tij është edhe një jakë prej gëzofi të errët, e poshtë saj ndoshta manteli, një element disi i shqetësuar.


Lart, në anën e djathtë, shkruhet me germa latine, e të zbehta për të mos tërhequr vështrimin: GEORGIYS CASTRIOTI, VS. SCANDERBECUS.


Vetë portreti ka një ide të ngjashme me atë të F. Zucchi, apo me atë që është në kështjellën Walburg në Gjermani. Po nga ai i P. Jovius, i A. Capriola, i Galerisë Uffizi, ose nga ai i Ferdinandit të Tirolit, të gjithë të përmendur nga Prof. F. Hudhri në "Shqipëria dhe shqiptarët në artin botëror", të botuar më 1980 në Athinë, çfarë ka marrë?


Në të gjithë pikturën nuk është shkruar emri i autorit. Nëse do të flasim në gjuhën e piktorëve, ai mbetet anonim.


Por duhet të jetë latin. Më thanë se specialistët e muzeut po punojnë për identifikimin e tij dhe ndoshta do të kemi mundësi, që në të ardhmen, të mësojmë se cili ishte ky artist, që u frymëzua nga heroi ynë.


Mendova ta botoj, jo si një zbulim i ri, po për të zgjeruar njohjen mbi artin dedikuar Skënderbeut.

© 1997-2008 SHEKULLI MEDIA GROUP
trokit ketu


Ju pershnes tanve. Ju falemnders per shoqnin tuej, e ju prift e mara tanve pa perjashtim. Kam ndryshue shpin, e kam shkue me shpi te
... Me vjen keq po s'kam mundsi me u dukt ma ktej parit. Ju pershnes me mirnjohje e dashamirsi.

Back to top
S~erenity
Wed Sep 12 2012, 07:05am
~Joy of Life~

Registered Member #2891
Joined: Sun Apr 19 2009, 10:41am

Posts: 5994
U kenaqa tu e pa ikyt dokumentar me femijet e mi. Krenaria jone dhe nje histori madheshtore. Krenare te jem Shqiptare prej Tokes se shqiponjave. Uroj t'ju pelqeje edhe ju ja vlen te shikohet me vemendje dhe te trashigohet ne femijet tane
Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Tue Sep 18 2012, 09:55pm


Registered Member #670
Joined: Sun Apr 15 2007, 12:09am

Posts: 24799
Gjergj Kastrioti madheshtor per te tane kombin tone. Djali jem po shihte filmin 300 dhe i pelqeu shume. I tham une, edhe ne e kena pase nje hero kombetar qe ka ca me shpate dhe asht legjendar. Fillova me ja diftu historine dhe te tane mishi mu ba kokerr tu u shprehe me pasion dhe krenari. Kerkuam ne youtube po s'kishte naj dokumentar anglisht. Thank you S~erenity se e kam pa me djalin dhe tu ja perkthy ikyt video. Kur mendoj qe ala ka djem ne Shqiperi e mbare Boten qe e kane emnin sot GJERGJ
Ky s'ka me vdeke kurre dhe du me mendu e s'po kerkoj falje hic kur tham qe jam e sigurte qe vi prej Kastrioteve hahahaha itu s'po e din kush so te taneve njashtu po ju prezantohem hahahaha ta ta Serenity

I care and I wish well!

Back to top
S~erenity
Fri Sep 28 2012, 11:02am
~Joy of Life~

Registered Member #2891
Joined: Sun Apr 19 2009, 10:41am

Posts: 5994
Awww lum Kastriotet me ty i ke shendrit krejt ta ta xemel
Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Fri Sep 28 2012, 11:21am


Registered Member #670
Joined: Sun Apr 15 2007, 12:09am

Posts: 24799
S~erenity ka shkruar:

Awww lum Kastriotet me ty i ke shendrit krejt ta ta xemel
I care and I wish well!

Back to top
::bud::
Thu Nov 08 2012, 09:35pmRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533


"It wasn't me who brought you freedom. I found it here among you."


That old dude carving people in half with a gigantic sword is Skanderbeg. Skanderbeg is the national hero of Albania. He's a hardcore, skull-crushing Albanian hardass who fought for 20 years on the side of the Ottoman Empire, then got bored of that, flipped his shit, and spent the next 25 years leading an Albanian revolution that kicked the Turks in the balls every time they tried to [shhttt] with him. Now, surviving for 40 years of constant warfare in the 15th century is a big enough deal by itself, but this guy went above and beyond – his biographer credits him with personally killing 3,000 men on the battlefield during his career. That number might be a load of crap (then again, it might not) but the truth is that this dude is such an all-important hero to his people that his medieval battle standard is the present-day Albanian Flag, and all elementary school kids in Albania are required to memorize a song talking about how badass he was. It's like their pledge of allegiance. Or the lyrics to "Ice Ice Baby".

But this guy didn't start his life shirtless with six-pack abs and a two-handed falchion. No, the origin story for the Dragon of Albania is much weirder. Gjergjj Kastrioti was born in 1405, the son of the Prince of a small Albanian district headquartered in the fortress city of Kruje. Gjergjj, whose name is mercifully Anglicized to George (because how in the holy living hell are you supposed to pronounce a man's name when the last three letters are g, j and j?), grew up in the shadow of the mighty Ottoman Turkish Empire – an ever-expanding Muslim world power that was brutally crushing all before it in a tremendous, unstoppable scimitar-laden stampede of blood, fire, and delicious pastries. By the time Georgejgjj (pronounced "GEORGE-guh-jay-jay") was eighteen, the armies of the mighty Sultan had crossed the Bosporus, conquered every Byzantine city except for Constantinople, and was already flooding the Christian cities of Eastern Europe with hundreds of thousands of horsemen, infantry, and artillery – all hardened by years of battle and equipped with some of the most advanced and badass weaponry in the world. Stuff like gunpowder cannons and rifles – which nobody else in the world really had at the time, and which just so happened to be pretty fucking useful in medieval combat.

So when the Turks came knocking on the gates of Kruje with a sheet of notebook paper that said, "Tribute or Death? Pls circle 1", it probably shouldn't be too surprising that George's dad ran up the white flag, handed over his four kids as hostages, and agreed to pay an annual fee to his new Ottoman overlords. What this means for our homey George is that he and his three bros were forcibly circumcised (which probably isn't much fun when you're 18 years old), converted to Islam, and shipped out to war college to train as Ottoman Janissary warriors.


Janissaries.


Now, the Janissaries were pretty fucking awesome. I'm not going to get into it in too much detail here (it's probably a story for another time), but basically the premise was that the Ottoman Sultan would take the children of Eastern European families, force them to convert to Islam, indoctrinate them in military tactics and religious fanaticism, and then send them back out to attack their former countrymen. Here's a fun fact: Many of the troops who comprised the first wave of soldiers assaulting the walls during the fall of Constantinople were ethnic Greeks, some of whom had been born to Greek nobility that at the time of the battle were still living in Constantinople. This is amazingly diabolical and awesome – through the use of these soldiers you simultaneously build an army of fiercely loyal professional warriors, break the morale of your enemy, and win battles without sacrificing your own countrymen. Goddamn genius.

George was really only supposed to remain in the Sultan's Janissary Corps for a period of three winters, but when his dad bit the dust the Sultan cancelled his contract, and the legitimate heir to the Princedom of Kruje remained a slave-soldier of the Ottoman Empire for a little more like twenty years. Oh, and his three brothers were all poisoned to death for reasons (and by persons) nobody has really ever been able to figure out. Regardless of this giant shit buffet life had served George Kastrioti, however, this guy persevered and lived to kick ass whenever it was presented to him, and to do so with whatever objects were made available to him at the time. He quickly proved himself as one of the toughest men in the entire Corps, shredding his enemies across Asia and Europe, and when this shit-kicker wasn't eating shards of broken glass or jamming cinders in his eyes, George commanded a cavalry regiment, governed over nine provinces, and once personally beat the snot out of a Mongol and two Persians in the Throne Room of the Ottoman Court after they were being disrespectful to the Sultan. On account of his ultimate bad-motherfucker-dom, the Sultan bestowed George with an appropriately badass title – Arnavuthu Iskender Bey, meaning "Lord Alexander the Albanian". Sure, Alexander wasn't this guy's given name or anything (as you'll remember, his Albanian name had significantly more consonants), but it was a pretty bitchin' reference to Alexander the Great, so George was pretty much down with it – although he preferred to go by Scenderbeu, because that was a little more Albanian-sounding (Western historians changed that to Skanderbeg, and since that's the one version of his name that doesn't make Spell Check freak out and die, that's the one I'm rolling with for the rest of the article.)Skanderbeg sawing through a guy's head while the Sultan looks on like the Emperor from Return of the Jedi.


Despite being a high-ranking Turkish official with all the wealth, women, and power he could shake a scimitar at (wow, that sounds a lot dirtier than I intended it to), the whole "Building an empire on the backs of my former countrymen" thing really started to get to Skanderbeg after a while. (Note: While his admittedly-biased biographer claims that Skanderbeg only killed Muslims in combat and never attacked Christians on the battlefield, it seems a little hard to believe that you become a Janissary Commander without skewering an infidel or two.) So, somewhat abruptly, at the age of 38, Skanderbeg made a decision that would impact his life forever – he took a company of 300 Albanian Janissaries and deserted the Turkish army in the middle of their battle against the badass Hungarian Crusader John Hunyadi. Skanderbeg marched his AWOL army through Albania, straight to the gates of Kruje (his ancestral castle, which was now under Ottoman rule), presented a forged document to the governor claiming that Skanderbeg had been appointed Turkish Governor of the region. As soon as the legitimate Turkish governor of Kruje hit the road, Skanderbeg tore down the Ottoman flag and flew his own battle-standard from the parapets. So yeah, there's more than one badass way to occupy a city, motherfuckers, and they don't all involve catapults.

Skanderbeg immediately proceeded to rally the Albanian lords and declare open rebellion against the Turkish Sultan. He re-converted back to Christianity again, declared himself the Avenger of the Albanian People, and went to work kicking the crap out of everyone around him. Reacting quickly before the Ottoman forces could mobilize, Skanderbeg's rebels captured a number of cities and towns throughout Albania – and in each fortress he took he gave the Turkish defenders two options – Baptism or Martyrdom. Neither was particularly appealing to them.Murad II quickly figured out what was going on, got ripshit pissed, and came after Skanderbeg with 100,000 of his former friends, who at this point were eager to repay the Albanian for his loyalty. Skanderbeg, who never commanded an army larger than 15,000 at any point during his 25 year slugfest with Turkey, ordered a scorched-earth retreat – burning everything around his capital in an effort to deny the Turks food. When Murad reached the walls of Kruje and layed siege to Skanderbeg's castle, the Albanian hero personally commanded 1,500 men in the defense of the citadel while ordering the rest of his men to fan out and hammer the Turkish supply caravans with hit-and-run guerilla attacks. With Murad deprived of ammunition, reinforcements, and food, and his force suffering from widespread disease and being turned back every time they assaulted the walls, he was forced to call off the attack. Sultan Murad returned a little later with another force, but Skanderbeg was ready for that too – he hid his men in some trees, drew the Turkish army into a trap, and then launched an ambush that annihilated the invading army and captured their supply train.

For the next 23 years, Skanderbeg would personally lead his troops into battle on dozens of occasions. As one of the last Eastern European bastions of Jesus-ness, he was constantly surrounded, fighting the enemy from every direction, and outnumbered by 10-to-1 odds, but he seriously didn't give a shit that Albania was basically just a little circle completely surrounded by the Turkish Empire. The Roman Catholic Popes were obviously pretty ridiculously super-psyched about Skanderbeg's insane powers of being both alive and Christian, and they sent him a bunch of pump-up words of encouragement. For instance, Pope Nicholas V called him the "Champion of Christendom" (though this is sometimes awesomely translated into "The Athlete of Christendom"). Pope Pious II called him the "Christian Gideon", and Pope Calixtus III appointed him Captain-General of the Holy See in his ongoing Crusade against the invading infidels. I suppose that, above all, it's a testament to his longevity that he survived long enough to have three Popes give him sweet nicknames while basically being involved in a never-ending war with a significantly more-powerful adversary. To his peeps, Skanderbeg was simply the Dragon of Albania, which is kind of an interesting choice for a nickname considering that his battle-standard was a badass two-headed Eagle and didn't really involve dragons at all.


An appropriately-epic sculpture of the man.


When the Sultan Murad died, his son, Mehmet the Conqueror, gave the Albanians a slight reprieve – mostly because Mehmet wanted to go off and conquer Constantinople, and he didn't need Skanderbeg stabbing him in the ass the second he turned his back. Skanderbeg used this time to rebuild his fortresses, assemble his Crusaders, and get ready to once again assume the role of being the last bulwark between Ottoman Imperial expansion and European Christendom. Once Mehmet turned his attention back to those wacky Albanians, Skanderbeg was ready to cram some Catholicism into their chest cavities with a two-handed sword. Mehmet launched two more full-scale invasions of Albania, twice besieging Skanderbeg's castle, but both times the cagey warrior used guerilla attacks, mountain warfare, and hack-and-slashing to fight them back – and he did it all while wheeling and dealing with rival factions in Hungary, Serbia, and Venice, and putting down a rebellion instigated by his own nephew. He also somehow found time in his busy schedule of fighting for his life to lead 800 horse on an amphibious assault across the Adriatic Sea and break apart the Siege of Naples – a deed of heroism that would get him appointed to a Dukedom in the Neapolitan Kingdom (a position his son would inherit – even though Albania would fall, Skanderbeg's line would survive to be Dukes of Naples for the next few centuries).

Since no conventional weapons seemed to be able to kill him, Skanderbeg eventually died in 1468 of malaria while organizing the defense of Albania against yet another obnoxious horde of Turkish invaders. At the time of his death, his biographer credited him with personally killing over 3,000 men on the battlefield. While that might be something of an exaggeration, it is true that when Albania finally fell to the Turks (an event that happened a good 10 years after Skanderbeg's death), the Turks dug his body up, dismembered him, and made bracelets out of his bones. I've heard two reasons for this – they either really hated his ass and wanted to destroy his corpse beyond all recognition, or they thought his bravery would rub off on them if they wore part of his skeleton around on his wrist. Either interpretation is pretty badass.

"At last Europe and Asia are mine! Woe to Christendom! It has lost its sword and its shield."

- Mehmed the Conqueror, on hearing news of Skanderbeg's death
Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Sat Nov 10 2012, 05:43am


Registered Member #670
Joined: Sun Apr 15 2007, 12:09am

Posts: 24799
"kicking the crap out of everyone around him"
Kick ass dude is very popular around our house hahaha never thought Skenderbeu would have been called dude haha

I care and I wish well!

Back to top
lissandro
Sat Nov 24 2012, 07:10pm
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963
Joined: Sat Jun 07 2008, 04:27pm

Posts: 4764
trokit ketu


Ekspozohen armet e Skenderbeut
Asnjëherë më parë, të paktën në historinë e ketyre dy dekadave të fundit, Muzeu Kombëtar nuk ka qenë më i lakmuar se në këtë fund nëntori. Kur mbeten edhe gjashtë ditë nga kremtimi i 100-vjetorit të shpalljes së pavarësisë, në muzeun kombëtar u zbuluan për herë të parë armët e heroit kombëtar, Gjergj Kastrioti Skënderbeut!

Për kryeministrin Sali Berisha, ky është momenti më domethënës dhe më frymëzues për çdo shqiptar, pasi ai beson se tek Skënderbeu bazohet shtylla kurrizore e identitetit kombëtar.

“Skënderbeu nuk është vetëm frymëzimi kryesor i guximit e trimërisë, por Skënderbeu është edhe vizionari i madh i vokacionit tonë perëndimor. Në të gjitha betejat e tij, Skënderbeu mbrojti vokacionin perëndimor të kombit shqiptar. Ardhja e armëve të Skënderbeut në këtë 100-vjetor të pavarësisë është dekorata më e bukur e këtij 100-vjetori për të gjithë shqiptarët”, theksoi kryeministri Berisha.

Armët e Skënderbeut, përkrenarja dhe dy shpatat, shpata e luftës dhe ajo ceremoniale, po shfaqen për herë të parë në Muzeun Kombetar, madje ato për hërë të parë po dalin jashtë muzeut të Vjenës, i cili i disponon armët prej më shume se 200 vjetesh, pasi ato ishin koleksionuar per 300 vjet te tjera nga anetare te familjes perandorake austro-hungareze.

Zevendeskancelari dhe ministri i Jashtem austriak, Michael Shpindeleger, i cili eshte ne Tirane per te rikonfirmuar mbeshtetjen e hershme te Austrise per Shqiperine, i njohu kryeministrit Berisha meriten kryesore per vendimin e autoriteteve austriake per te sjelle ne Tirane armet e Skenderbeut.

Ekspozimi i armeve te heroit kombetar ne 100-vjetorin e pavaresise, me ndihmen e qeverise austriake, ishte rasti me i mire qe kryeministri Berisha te shprehte mirenjohjen e shqiptareve per Austrine, qe me perkrahjen e pakufizuar, inkurajoi Ismail Qemalin të shpallte pavaresine e Shqiperise me 28 nentor 1912.

“Qeveria e Madhërisë së Tij do t’i krijonte Ismail Qemalit dhe Luigj Gurakuqit, në atë udhëtim profetik, të gjitha kushtet për të zbarkuar në Durrës dhe për të vazhduar rrugën për të shpallur pavarësinë në Vlorë”, theksoi kryeministri.

Kryeministri Berisha ishte i pari nga shqiptaret qe firmosi librin e pershtypjeve per armet e Gjergj Kastriot Skenderbeut, te ekspozuara ne pavionin e mesjetes. Perkrenarja, qe peshon 3 kg, ku eshte shkruar latinisht me shkurtime, "Jezusi i Nazaretit bekon Princin e Matit, Mbret i Shqiperise, Tmerr i Osmaneve, Mbret i Epirit dhe dy shpatat, ajo e luftes me doreze druri, e gjate 88.5 cm, me peshe 1 300 grame, si dhe shpata ceremoniale, me doreze lekure, e gjate 121 cm, e zbukuruar ne ar dhe me peshe 3 kg e 200 grame, do te qendrojne te ekspozuara per 45 dite ne Muzeun Kombetar.

Qe nga dita e premte, çdokush mund te shohe nga afer armet e Gjergj Kastriot Skenderbeut, heroit kombetar qe per shqiptaret simbolizon lirine dhe bashkimin e Shqiperise me Europen.
Njeriu vlen sa di, e din sa mban mend
Back to top
::bud::
Fri Jan 18 2013, 05:21pmRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
* IN * PE * RA * TO * RE * BT *

Back to top
::bud::
Fri Jan 18 2013, 05:25pmRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533

Shpata dhe Perkrenarja origjinale e Skenderbeut, Vjene, Austri
Back to top
::bud::
Fri Feb 08 2013, 11:54amRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Fri Feb 08 2013, 12:03pm


Registered Member #670
Joined: Sun Apr 15 2007, 12:09am

Posts: 24799
::bud:: ka shkruar:Oh sa bukur e krenari


I care and I wish well!

Back to top
lissandro
Sat Apr 13 2013, 12:15am
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963
Joined: Sat Jun 07 2008, 04:27pm

Posts: 4764
Veprimtaritë dhe festimet e komunitetit shqiptar, me rastin e 100-vjetorit, kulmuan me vendosjen në Londër të bustit të Heroit Kombëtar, Skënderbeut, në një nga parqet e lagjes Bajsvater.
Rreth 1000 shqiptarë ishin të pranishëm në këtë moment historik, ku në zemër të kryeqytetit britanik tanimë do të jetë edhe busti i simbolit të kombit dhe i një nga mbrojtësve të paepur të civilizmit botëror, transmeton RTK.
Vendosja e këtij busti është fryt i një pune intensive disa mujore e Ambasadës Shqiptare në Londër, Këshillit të lagjes, që mbulon qendrën e Londrës, e ndihmuar intensivisht nga miku i dëshmuar i Shqipërisë, David Lloyd./Indeksonline/

Njeriu vlen sa di, e din sa mban mend
Back to top
::bud::
Mon Apr 15 2013, 08:35amRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
lissandro ka shkruar:

Veprimtaritë dhe festimet e komunitetit shqiptar, me rastin e 100-vjetorit, kulmuan me vendosjen në Londër të bustit të Heroit Kombëtar, Skënderbeut, në një nga parqet e lagjes Bajsvater.
Rreth 1000 shqiptarë ishin të pranishëm në këtë moment historik, ku në zemër të kryeqytetit britanik tanimë do të jetë edhe busti i simbolit të kombit dhe i një nga mbrojtësve të paepur të civilizmit botëror, transmeton RTK.
Vendosja e këtij busti është fryt i një pune intensive disa mujore e Ambasadës Shqiptare në Londër, Këshillit të lagjes, që mbulon qendrën e Londrës, e ndihmuar intensivisht nga miku i dëshmuar i Shqipërisë, David Lloyd./Indeksonline/

Flm lisso, nuk e disha per kte.
Back to top
::bud::
Mon Apr 15 2013, 08:36amRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
Si mundohen Greket te vjell identitetin e Skenderbeut.

trokit ketu
Back to top
lissandro
Mon Apr 15 2013, 08:04pm
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963
Joined: Sat Jun 07 2008, 04:27pm

Posts: 4764
::bud:: ka shkruar:

Si mundohen Greket te vjell identitetin e Skenderbeut.

trokit ketuE lexova Krejt artikullin bud,qi kishte pru ky "Satos7" jan ba bashk, pak Grek e pak Serb, asht marr nga artikulli origjinal i Skenderbeut, dhe kan ba disa ndryshime qi gjoja ky asht Grek, dhe jo shqiptar. Vetem se e thot Emrin e tij ne Latinisht e gjoja pse jo ne shqip. Kur dihet se ne ate koh esht perdor Latinishtja pak a shum si gjuh Zyrtare.
Nuk ja vlen me u marr me ta as nji Albanalog i huaj deri tesh nuk e ka than qi Skenderbeu asht Grek, por Shqiptar.
Vetem nji shqiptar i vetem ishte tu ju kthy pergjige tanve me emnin "Killswitch" me pelqej se shum djal i sjellshem me postime por edhe me fakte te bollshme qe i hedhte posht keto marrinat e Grekve dhe Serbeve.Njeriu vlen sa di, e din sa mban mend
Back to top
lissandro
Mon Jun 17 2013, 12:38am
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963
Joined: Sat Jun 07 2008, 04:27pm

Posts: 4764


Njeriu vlen sa di, e din sa mban mend
Back to top
LUPEN
Fri May 06 2016, 08:06am

Registered Member #2813
Joined: Tue Mar 24 2009, 12:56am

Posts: 10264
Me rastin e përvjetorit të lindjes së Heroit tonë Kombëtar, po postoj disa portrete të tij të cilët kanë qenë shtypur në disa libra të vjetër dhe historik.

Gjithashtu, ju ftoj të lexoni artikujt që kanë postuar anëtarët në këtë temë, janë tepër interesantë dhe përmbajnë mjaft informacione mbi jetën e Gjergj Kastriotit, për sakrificat që ai bëri për të zhdukur pushtuesit turq të cilët jo vetëm që kërcënonin lirinë dhe sovranitetin e kombit tonë por dhe të mbarë evropës.

Edhe lumi ka kangen e vet. Nga një herë e zhurmshme dhe e vrullshme: kanga e randë e vajit. Mandej me një rrëmbim gazmor që kënaq çdo gja që natyra ka falun: kanga e hovshme e haresë.
Lot e gaz. Si jeta e njerëzve...

Back to top
LUPEN
Fri May 06 2016, 08:11am

Registered Member #2813
Joined: Tue Mar 24 2009, 12:56am

Posts: 10264
.
Edhe lumi ka kangen e vet. Nga një herë e zhurmshme dhe e vrullshme: kanga e randë e vajit. Mandej me një rrëmbim gazmor që kënaq çdo gja që natyra ka falun: kanga e hovshme e haresë.
Lot e gaz. Si jeta e njerëzve...

Back to top
LUPEN
Fri May 06 2016, 08:14am

Registered Member #2813
Joined: Tue Mar 24 2009, 12:56am

Posts: 10264
.
Edhe lumi ka kangen e vet. Nga një herë e zhurmshme dhe e vrullshme: kanga e randë e vajit. Mandej me një rrëmbim gazmor që kënaq çdo gja që natyra ka falun: kanga e hovshme e haresë.
Lot e gaz. Si jeta e njerëzve...

Back to top
LUPEN
Fri May 06 2016, 08:18am

Registered Member #2813
Joined: Tue Mar 24 2009, 12:56am

Posts: 10264
.
Edhe lumi ka kangen e vet. Nga një herë e zhurmshme dhe e vrullshme: kanga e randë e vajit. Mandej me një rrëmbim gazmor që kënaq çdo gja që natyra ka falun: kanga e hovshme e haresë.
Lot e gaz. Si jeta e njerëzve...

Back to top
LUPEN
Fri May 06 2016, 08:28am

Registered Member #2813
Joined: Tue Mar 24 2009, 12:56am

Posts: 10264
Ky është një fragment nga filmi "Skënderbeu", viti 1953.

Akaki Khorava, në rolin e Gjergj Kastriotit Skënderbeu, dhe Besa Imami, në rolin Donikës.

Edhe lumi ka kangen e vet. Nga një herë e zhurmshme dhe e vrullshme: kanga e randë e vajit. Mandej me një rrëmbim gazmor që kënaq çdo gja që natyra ka falun: kanga e hovshme e haresë.
Lot e gaz. Si jeta e njerëzve...

Back to top
LUPEN
Tue Jan 17 2017, 09:16am

Registered Member #2813
Joined: Tue Mar 24 2009, 12:56am

Posts: 10264
Kushtrimi i Skanderbeut

Ç’asht moj Zanë kjo gjamë nga malet,
Ç’asht kjo ushtimë që kurr nuk ndalet,
L’shon kushtrimin Skanderbeu,
Dridhet toka, tundët dheu.

N’kambë shqiptarë ju me u çue,
Me ngjesh armët me luftue,
Ka ardhun dita e Lirisë,
Dërmen me ia dhanë Turkisë.

N’kala t’Krujës valon krenar,
Njaj flamuri fitimtar,
Njaj flamuri kuq e zi,
Që në shekujt veç ka pri.

N’Lezhë shpejt mblidhet nji kuvend:
Flasin princat rend me rend,
Skanderbeu nji fjalë ka thanë:
Të bashkuem t’jemi të tanë.

Lezhë qytet i Ilirisë,
Mblodhe burrat e Shqipnisë,
N’krye qëndron Gjergj Kastrioti,
I Shqiptarve Princ Kryezoti.

Pa ndigjo Sulltan Murati,
Për njat kryq që mbaj në gji,
Me marrë Krujën je ba gati,
Gjithë ushtrinë kam me ta gri!

Fort tërbue asht Sulltani,
E ka dyndun gjithë ushtrinë,
Rrethim Krujës veç i bani,
Ban hesapet pa hanxhinë.

Se jo, Kruja nuk dorzohet,
Skanderbeu fort e mbron,
Njaj Murati krejt tërbohet,
Prej trishtimit ma nuk rrnon.

Gjith Evropa n’kamb asht çue,
Mbretën, Roma e Venediku,
Skanderbeu qoftë nderue,
Na ka mbrojt prej çdo rreziku.

Emni i tij me shkronja t’arta,
Rrin i shkruem në Histori,
Me levdatat ma të larta,
Përjetsisht i qoftë lavdi!

Çdo shqiptar për të krenohet,
Për kët Princ e luftëtar,
Brez pas brezi do të kujtohet,
Si ma i Madhi Hero Kombëtar!

Ernest Koliqi
Edhe lumi ka kangen e vet. Nga një herë e zhurmshme dhe e vrullshme: kanga e randë e vajit. Mandej me një rrëmbim gazmor që kënaq çdo gja që natyra ka falun: kanga e hovshme e haresë.
Lot e gaz. Si jeta e njerëzve...

Back to top
Go to page  1 2 3  

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System
Kerko ne Google dhe ShkodraOnline.Com
Custom Search
Mire se Vini
Emri i Identifikimit:

Fjalkalimi:
Me Kujto

[ ]
[ ]
Muzik Shkodrane - Sagllam


 
Chat Box
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup

Shkodra ne Youtube
Any use of the name and content of this website without the explicit written consent of the owners is strictly prohibited and it is protected under law. Email:webmaster@shkodraonline.com Per cdo ankese ju lutem mos hezitoni te na shkruani Flm. info@shkodraonline.com
Theme created by Free-Source.net
Render time: 0.3380 sec, 0.0835 of that for queries. DB queries: 60. Memory Usage: 3,119kB