Forums
Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV :: Forums :: Sofra e Muhabetit - Zone e lire :: Diskutime - Debate - Problematika

<< Previous thread | Next thread >>
A jeni rracist dhe sa rracist jeni ?
Go to page  1 2 3 4
Moderators: :::ShkoderZemer, SuperGirl, babo, ⓐ-ⓒⓐⓣ, Edmond-Cela, ::bud::, ~*Christel*~, Al Bundy, :IROLF:, ::albweb::, OLIVE OYL
Author Post
lissandro
Tue Feb 21 2012, 06:41pm
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963

Un tregoj tealitetin jam! por qe te mos jesh racist pra do thot qe po te pelqej ai/ajo edhe pse esht i zi/e zeze menjefjal mos te pengoj qe te martohesh me te, nje gje qe shum pak njerz e bejne kete gje edhe pse shumica e njerzve e pohojn qe nuk jan racista.Jam me se i bindur qe asnje prind nuk ka qef qe as djali apo vajza te bjer ne shpi nje Harap... ky esht realiteti qe nuk te len te shofish enderra me sy hapur ...

Njeriu vlen sa di, e din sa mban mend
Back to top
Cen Durimadhi
Wed Feb 22 2012, 03:47pm
Marakli hesapi

Registered Member #4092

SuperGirl ka shkruar:

Cen Durimadhi ka shkruar:

edhe jam edhe s'jam si t'me teket

Ti Cen je ka t'fryjne era. sot me Edin, neser ke me ken me Salen.
itu kena me ken

Ca kujtan si jam Oli un aaaa ?

Po e pate baben fukara,dmth ke lind pa fat.
Po e pate vjerrin fukara,dmth qe je bedall

Back to top
Special_One
Tue Mar 06 2012, 04:45pm
I'm number one

Registered Member #3944

lissandro ka shkruar:

Un tregoj tealitetin jam! por qe te mos jesh racist pra do thot qe po te pelqej ai/ajo edhe pse esht i zi/e zeze menjefjal mos te pengoj qe te martohesh me te, nje gje qe shum pak njerz e bejne kete gje edhe pse shumica e njerzve e pohojn qe nuk jan racista.Jam me se i bindur qe asnje prind nuk ka qef qe as djali apo vajza te bjer ne shpi nje Harap... ky esht realiteti qe nuk te len te shofish enderra me sy hapur ...

Une vedin e pershkruj dhe e ndijè qe nuk jam rracist...por nqs thu ti qe ashte rracizem edhe pse nuk ke qefè qe vajza apo anasjelltas sdon me te pru harap te shpija? dmth rracizem ? per mu jo...pse? jo pse ashte harap por qefi nuk me bahet qe nji dite femija te kete lidhje edhe me Italianin ose gjermanin gjithastu skam qefè qe te lidhet me mafiozin ose drogaxhinè barabar po smund ti tham rracizem por thjeshte nji pa kenaqsi e c'do prinderit qe ka qefè me pasè ne rrethin familjar nji familje te njejtit nivel economik e kulturor dhe qe mes dy familjeve perpuqet c'do mahabet. thjesht me i dhane pak skjarim shkrimit ma nelt qe nuk me duket razisem.

Prite punen pa u ba
se kur te bahet...
mos ban za!!!

Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Fri Apr 27 2012, 01:27pm

Registered Member #670

Kush e ka hape ikyt teme?

I care and I wish well!

Back to top
sunríse
Fri Apr 27 2012, 01:28pm

Registered Member #2659

Jam,dhe shum biles
Pse e tek s'po ju duhet gja

Think happy thoughts!

Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Fri Apr 27 2012, 01:29pm

Registered Member #670

Summer ka shkruar:

Jam,dhe shum biles

Ku ku per ty hahahahhaa rraciste je se i din cilat jane rracat e ndryshme me i pa

I care and I wish well!

Back to top
sunríse
Fri Apr 27 2012, 01:33pm

Registered Member #2659

ⓐ-ⓒⓐⓣ ka shkruar:

Summer ka shkruar:

Jam,dhe shum biles

Ku ku per ty hahahahhaa rraciste je se i din cilat jane rracat e ndryshme me i pa

Po po i njof,simas ngjyrave e aromave ahahhahah Si p.sh Indianit i vjen era 10m larg,s'ke nevoj me u kthy me pa kush ahst se din mire

[ Edited Fri Apr 27 2012, 02:15pm ]

Think happy thoughts!

Back to top
Mbreteresha
Fri Apr 27 2012, 01:42pm
Love and Peace !!

Registered Member #2649

ⓐ-ⓒⓐⓣ ka shkruar:

Kush e ka hape ikyt teme?

ish scutari 82,,une skam pas fatin me e njoft

Nese veprimet e tua , motivojne te tjeret per te jetuar, per te mesuar, per te punuar... ti je nje LIDER !!
Back to top
Mbreteresha
Sat Apr 28 2012, 01:58pm
Love and Peace !!

Registered Member #2649

Summer ka shkruar:

Jam,dhe shum biles

trokit ketu

Nese veprimet e tua , motivojne te tjeret per te jetuar, per te mesuar, per te punuar... ti je nje LIDER !!
Back to top
sunríse
Sat Apr 28 2012, 02:01pm

Registered Member #2659

In love ka shkruar:

Summer ka shkruar:

Jam,dhe shum biles

trokit ketu

Se kam pa bardh e zi naj here un,ma me ngjra s'ka si me ken
PO me disa gjana nuk pajtohem,never

Think happy thoughts!

Back to top
ⓐ-ⓒⓐⓣ
Sat Apr 28 2012, 02:05pm

Registered Member #670

Summer ka shkruar:

In love ka shkruar:

Summer ka shkruar:

Jam,dhe shum biles

trokit ketu

Nice song aj lajk it

I care and I wish well!

Back to top
Mbreteresha
Sat Apr 28 2012, 02:05pm
Love and Peace !!

Registered Member #2649

Summer ka shkruar:

In love ka shkruar:

Summer ka shkruar:

Jam,dhe shum biles

trokit ketu

njgyrat jane edhe ketoooooooooooooooo pise keqe
a e njen te shkretin ne fillim
njeri une njeri tiiiiiiiiiii
asgje tjeter ska rendesi
zemer une zemer tiiiiiiiiiiiiiii
bota seshte bardh e zi
sdi ma kput shpirtin

Back to top
Mbreteresha
Sat Apr 28 2012, 02:07pm
Love and Peace !!

Registered Member #2649

ⓐ-ⓒⓐⓣ ka shkruar:

Summer ka shkruar:

In love ka shkruar:

Summer ka shkruar:

Jam,dhe shum biles

trokit ketu

Nice song aj lajk it

edhe mu me pelqen shume,,si text edhe si muzike

Back to top
lissandro
Thu May 03 2012, 06:12pm
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963

Special_One ka shkruar:

lissandro ka shkruar:

Une vedin e pershkruj dhe e ndijè qe nuk jam rracist...por nqs thu ti qe ashte rracizem edhe pse nuk ke qefè qe vajza apo anasjelltas sdon me te pru harap te shpija? dmth rracizem ? per mu jo...pse? jo pse ashte harap por qefi nuk me bahet qe nji dite femija te kete lidhje edhe me Italianin ose gjermanin gjithastu skam qefè qe te lidhet me mafiozin ose drogaxhinè barabar po smund ti tham rracizem por thjeshte nji pa kenaqsi e c'do prinderit qe ka qefè me pasè ne rrethin familjar nji familje te njejtit nivel economik e kulturor dhe qe mes dy familjeve perpuqet c'do mahabet. thjesht me i dhane pak skjarim shkrimit ma nelt qe nuk me duket razisem.

Special_One
I tash pa shof ket postim qe paske ba, un ma haptas qe kam shkru nuk ka
edhe tan njata qe me thon qe jena njisoj ose nuk jam rracist ata rrejn vedin e tyne se mu jo, Fjala ishte si ma nelt a ka kush qef psh qe motra e vet te martohet me nji zezak jo pyetja lind pse sepse asht i zi = me ca don me than kuptohet rracizem, rracizmi ka te bajn me ngjyren jo me nacjonalizmin.

Nejse kushdo qe ka mendim tjeter nuk shpreh realitetin ...
ose ndoshta doni me dal edhe ma zemergjere se vet Zoti ne qiell qe i ka kriju..........

nejse cdo njeri ka mendimin e vet por kjo nuk don me than qe duhet me besu se cfar shkruni..

Back to top
- Stella -
Fri Jul 20 2012, 03:16pm

Registered Member #3337

S'jam absolutisht rraciste. Tuj kene vete e huaj ne nji vend te huaj kam shum shoke e shoqe qe vijne prej vendeve te tjera te botes e nuk kam asnji lloj paragjykimit. Per mu te bardh,te zi,jena tan njisoj.

M'vjen me dek kur ala ne ket vend egziston rracizmi,njerz qe nuk kuptojne ma gjate e nuk e hapin trunin e vet ose nuk dojne me e hap e vazhdojn me jetu n'ate strofkullen e tyne.

Rracizmi per mu asht injorance,padituni,shenje e nji mentalitetit e ambjentit te mbyllun ku ushqehen kta idena.

Kam n'vecanti maraz te rinjte qe duhen me ken e ardhmja e botes qe kan paragjykime e mundohen me te vecu e me te lan ne nji ane vetem se je e huj.
Po njiri duhet me dit me ja ba vendin vedit e me i ba ata qe kan kta mentalitete me ndrru iden,normalisht njerzve qe ke te bash me ta se njiri smund te rrijn me ja mush mendjen gjithkuj.

Mu pervedi ne fillim shum vete nuk doshin me m'pa se e dishin se isha shqiptare ndersa tesh qe e kan kuptu se cfare personit e familjet kam,m'rrespektojn ku s'ka ma.

Duhet edhe me thane se disa i kan kta idena se pershembull kan pase te bajne me te huaj qe ndoshta s'jane sjelle mire,kan ba pune te keqija e pernjat bahen rracista.

Edhe nji gja,ne vende te vogla shef ma fort shenja rracizmit kurse ne qytetet e mdhaja kto sjellje tendojn mas me ken prezente se ne qytet ka perzimje kulturash,shoqnija asht ba multietnike e rracizmi ka fillu mu eliminu.

Un tuj jetu ne nji vend sa grima,ka rracista me te rrah ne ta po si thot nji shprehje e jona 'Qenjt le te lehin,karvani ec perpara'.

Sogno felicità piccole e occhi grandi per vederle

Back to top
SuperGirl
Fri Jul 20 2012, 03:58pm
Miss.Felicity!

Registered Member #514

Stellina ka shkruar:

S'jam absolutisht rraciste. Tuj kene vete e huaj ne nji vend te huaj kam shum shoke e shoqe qe vijne prej vendeve te tjera te botes e nuk kam asnji lloj paragjykimit. Per mu te bardh,te zi,jena tan njisoj.

M'vjen me dek kur ala ne ket vend egziston rracizmi,njerz qe nuk kuptojne ma gjate e nuk e hapin trunin e vet ose nuk dojne me e hap e vazhdojn me jetu n'ate strofkullen e tyne.

Rracizmi per mu asht injorance,padituni,shenje e nji mentalitetit e ambjentit te mbyllun ku ushqehen kta idena.

Kam n'vecanti maraz te rinjte qe duhen me ken e ardhmja e botes qe kan paragjykime e mundohen me te vecu e me te lan ne nji ane vetem se je e huj.
Po njiri duhet me dit me ja ba vendin vedit e me i ba ata qe kan kta mentalitete me ndrru iden,normalisht njerzve qe ke te bash me ta se njiri smund te rrijn me ja mush mendjen gjithkuj.

Mu pervedi ne fillim shum vete nuk doshin me m'pa se e dishin se isha shqiptare ndersa tesh qe e kan kuptu se cfare personit e familjet kam,m'rrespektojn ku s'ka ma.

Duhet edhe me thane se disa i kan kta idena se pershembull kan pase te bajne me te huaj qe ndoshta s'jane sjelle mire,kan ba pune te keqija e pernjat bahen rracista.

Edhe nji gja,ne vende te vogla shef ma fort shenja rracizmit kurse ne qytetet e mdhaja kto sjellje tendojn mas me ken prezente se ne qytet ka perzimje kulturash,shoqnija asht ba multietnike e rracizmi ka fillu mu eliminu.

Un tuj jetu ne nji vend sa grima,ka rracista me te rrah ne ta po si thot nji shprehje e jona 'Qenjt le te lehin,karvani ec perpara'.

Bre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
lissandro
Thu Jul 26 2012, 12:49am
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963

Stellina ka shkruar:

Per mu te bardh,te zi,jena tan njisoj.

"Hahhaahhah pa e xen vedin me fjal te tuja Stellina .....
Te i ky rresht ma nelt ja ke fut krejt kot, se tan njisoj nuk jena se po te ishim don me than do i perkisnim vetem nji ngjyrs,e jo shum ngjyrash".

"Ketu qe e pershkrun kaq bukur ti RRacizmi asht injorance dhe padituni e simasiper...
Fjalet shum te bukura i ke rreshtu, por ne realitet jan komplet fallso njisoj sikurse nje shufer hekurit e lame me ar qe perjashta shendrit kurse perbrenda vazhdon te jet metal i pacmushem.

Do i kisha besu komentit tan te pakten po te merreshe pjese ne ndonji komunitet te zinjesh si psh Nigerian, kongo, etjer.
ose qe e ke shoqe nje zezake shkon e del me per qef gjithmon dhe keni shkembim vizitash ne familje".

"Ketu prap ke ra ne nje kontradit me vedin tan... pse e merr si shembull ti vedin tan ti je e bardh edhe Italiant jan te bardh sipas logjikes sate si esht e mundshme qe nje i bardh te perbuz nje te bardh tjeter.. Gabim sepse ti je tu e ngaterru vedin me Nacjonalizem ketu.. dhe ne ket rast nuk ka te bejn Racizmi vetem tek ngjyrat ka te bejn Racizmi"

"Ma siper thu se vetem ata qe jan injorant dhe te paditun ushqehen me keto idena...
Kurse ketu ne fund e pohon vet qe aty ku jeton ti edhe pse esht vend i vogel ka rracista boll don me than qe te tan ata simas tejet jan injoranta.. apo te paditun e pabesushme po te ekzistonte kjo gja ti vet nuk do kishe pranu me jetu aty ne mes te injorantave meqe logjika e jote e shpreh ne ket menyr ....

Nejse me i vu kapakun deshte sdeshte ti postimi qe ke ba ti nuk i mbeshtet realitetit ne bote ,ose mbase kur e ke shkru se ke pas vemendje shum.

Te gjith qe shkrujm ketu jena anonim, kur njerzit pranojn qe edhe ne ket rast mos te tregojn realitetin atehere merre me mend ne jeten e vertet sa realista jan ... puna mar pep qesh tui do qep"

Back to top
- Stella -
Thu Jul 26 2012, 04:09pm

Registered Member #3337

lissandro ka shkruar:

Stellina ka shkruar:

Per mu te bardh,te zi,jena tan njisoj.

"Hahhaahhah pa e xen vedin me fjal te tuja Stellina .....
Te i ky rresht ma nelt ja ke fut krejt kot, se tan njisoj nuk jena se po te ishim don me than do i perkisnim vetem nji ngjyrs,e jo shum ngjyrash".

ATEHERE!
Un nuk e kam xan vedin askerkund e nuk ja kam fut kot.
Kam shkru PER MU PERSONALISHT, mu nuk ME INTERESON CFARE NGJYRET KA NJI NJIRI SE JAM VET E HUAJ NE VEND TE HUAJ E JETOJ PO TE NJEJTAT SITUATA.

Zoti na ka fal te tanve baraz po NJIRI VET I KA KRIJU PABARAZIT E URREJTJEN MIDIS NJERZVE.

"Ketu qe e pershkrun kaq bukur ti RRacizmi asht injorance dhe padituni e simasiper...
Fjalet shum te bukura i ke rreshtu, por ne realitet jan komplet fallso njisoj sikurse nje shufer hekurit e lame me ar qe perjashta shendrit kurse perbrenda vazhdon te jet metal i pacmushem.

Un kam shkru se rracizmi asht injorance,padituni etj.
Ty a te duken fjale te bukura kto qe kam than un a? MU JO.

MU ME KA TAKU ME KEN PRE E RRACIZMIT E PERNJAT E DENOJ NE CDO FORME.

RRACIZMI KA DISA FORMA,JO VETEM PER NJEREZIT ME NGJYRE PO EDHE TEK TE BARDHIT.

Do i kisha besu komentit tan te pakten po te merreshe pjese ne ndonji komunitet te zinjesh si psh Nigerian, kongo, etjer.
ose qe e ke shoqe nje zezake shkon e del me per qef gjithmon dhe keni shkembim vizitash ne familje".

Ca don me than? Un kam shum shoqni me njerez me ngjyre e ndihem krejt mir kur jam me ta se ja di pak vuatjet qe has njiri ne toke te huaj.

"Ketu prap ke ra ne nje kontradit me vedin tan... pse e merr si shembull ti vedin tan ti je e bardh edhe Italiant jan te bardh sipas logjikes sate si esht e mundshme qe nje i bardh te perbuz nje te bardh tjeter.. Gabim sepse ti je tu e ngaterru vedin me Nacjonalizem ketu.. dhe ne ket rast nuk ka te bejn Racizmi vetem tek ngjyrat ka te bejn Racizmi"

Ku e shef kontradikten mar Zotni?

TI JETON NE NJI KONTINENT TJETER E NUK E DIN SI ASHT PUNA NE ITALI. NJERZIT NE VERI SIDOMOS JAN RRACISTA NDAJ NJI TE HUAJIT,TE BARDH A TE ZI NUK KA RANDSI.

KAN FRIG MU MARR ME TE HUAJIN,JAN RRACISTA ME TE TAN.
KAN KEN RRACISTA ME MU,E BARDH E KAM HAS NE SHUM RRACIZEM ME TE ZIT.

NE ITALI NJERZIT SIDOMOS NE VERI KU JETOJ VET JAN RRACISTA TE QELBUN,KAN BA 8VJET ME ME NJOFT E TESH QE E DIJN SI JAM E FAMILJEN QE KAM KAN NDRRU MENDIM.

"Ma siper thu se vetem ata qe jan injorant dhe te paditun ushqehen me keto idena...
Kurse ketu ne fund e pohon vet qe aty ku jeton ti edhe pse esht vend i vogel ka rracista boll don me than qe te tan ata simas tejet jan injoranta.. apo te paditun e pabesushme po te ekzistonte kjo gja ti vet nuk do kishe pranu me jetu aty ne mes te injorantave meqe logjika e jote e shpreh ne ket menyr ....

E CFARE FAJIT KAM UN SE BANORET E VENDIT KU JETOJ UN JAN RRACISTA?

UN NUK JETOJ MIDIS INJORANTASH SE JAM E SHKOLLUME,KAM NJI FARE NIVELIT,KAM INTELIGJENCEN QE ME ZGJEDH NJERZIT QE ME RRETHOJNE PO BANORET E VENDIT KU JETOJ JAN ISHTU,TE MBYLLUN ME MEND,NUK I XAJN BES KERKUJ DHE ITU ME TAKON ME JETU.

NUK I KAM ZGJEDH VET KTO RRACISTA TE QELBUN QE JETOJN ITU.

Nejse me i vu kapakun deshte sdeshte ti postimi qe ke ba ti nuk i mbeshtet realitetit ne bote ,ose mbase kur e ke shkru se ke pas vemendje shum.

VEMENDJEN E KAM GJITHMON, KTU KAM SHPREH MENDIMIN TEM.
NUK DU ME JA BA QEFIN KUJ E ME THAN SHPREHJE NE TYM.

Te gjith qe shkrujm ketu jena anonim, kur njerzit pranojn qe edhe ne ket rast mos te tregojn realitetin atehere merre me mend ne jeten e vertet sa realista jan ... puna mar pep qesh tui do qep"

UN MA REAL SE IKAQ NUK KAM QA ME SHKRU SE KAM FOL PER EKSPERIENCEN TEME,VETEM PER EKSPERIECEN TEME NE ITALI E JO NE BOTE.

S'KAM SHKRU MU KAP ME KEND por kam fol per vedin teme DHE PER GJANA QE KAM STUDIU.

UN NUK FLAS NE TYM PO PER GJANA QE DI MIR E NUK FLAS SA PER ME I DHAN ERE GOJS.

THJESHT MENDIMI JEM. JO TANVE MUNDET ME I PELQY. GJITHKUSH E MENDON SI DON VET.

[ Edited Thu Jul 26 2012, 04:15pm ]

Back to top
lissandro
Thu Jul 26 2012, 10:39pm
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963

Spa i futem ma gjat Stellina, se ti shum mire i ke pa postimet e mija edhe e din se cfar opinionit kam un per Zezakt ne pergjithsi ke ba nji koment ne nje menyre shum te sterhollum dhe pak djallzor qe ai qe kupton asht shum indirekt por me kuja pamukut qe me drejtohesh direkt mu..
nejse ska rendesi po mbasi qe i kam ba komentin si ma siper ti prap ban gjoja se nuk je tu me kuptu mu dhe pergjigjesh tjeter per tjeter
Un nuk i pelqej Rracen e Zez pra skam qef as me pas shoqni as kurgja me ket rrac.

Kurse ti prap vazhdon e kthen pergjigjet komplet te pabazume askerkund ....

Ku pa e shef qe Zoti na ka kriju tanve Baraz......
Nji pjes asht e bardh nji tjeter e verdh nji tjeter e Zez nji tjeter e kuqe mu nuk pa me dalin baraz apo te ndryshojim
Enciclopedin.
Ti nuk pa don me u pergjigj komenteve te mija ne rregull
ska problem...
Por sidoqofte pse un nuk pelqej Rracen e zez edhe nuk du te mpleksem me ta shkrimi jot nuk mund te me bajn mu as te paditun as injorant .....
por edhe pse e di qe nuk tregon realitetin ne lidhje me temen Prap ska gja forum asht ky nuk ka gjoba pse njeriu thur genjeshtra.

Back to top
SuperGirl
Thu Aug 30 2012, 12:26pm
Miss.Felicity!

Registered Member #514

Ca mka qellu me nejt para da ditsh me nji rracist, po nga ato rracistat e flakt qe thojne me i djeg tan zezakt.
Njashtu si e kishte mendjen e mbyllun, njashtu ia kishte ba jeten Zoti

Back to top
L - N
Fri Aug 31 2012, 10:30am
Registered Member #1228

Urretjen me paragjykime si fenomen e ne vecanti karshi karshi kujdo rrace, un e arsyetoj si rracizem! Me shkue mire, me i rrespektue ne mnyr rreciproke tana rracat asht norm e domosdoshme humane, kultue e edukat njerzore!

Gjithsesi mrotja dhe ruetja e idenditetit, kulturs, gjuhs e zakoneve te mira nuk asht rracizem, por asht nder, mirnjohje, dashni per familjen e ata qi na kane krijue, asht kolona ma e randsishme e mijetes, vazhdimsis dhe zhvillimit! Pa ken vedijen e mirnjohjen per te kaluemen asht zor me msue e me dasht t'ardhmen, kjo si pjes e evolimit!!

Njeri mundet me ra ne dashni me kafsh! "supozojm". Dhe ca bahet me kyt bashkjetes mes ktyne dy krijesave ne toke, mrenda shpis t'yne asht e drejt personale e tyne, megjithse bota nuk asht civilizue ala me i pranue si cift, dhe ala shifet si (abuzim)!. Mirpo kur te dyja palve ju perlqen (njirit e kafshs) ather prap personalisht mendoj se asht e drejta e tyne, dhe duhet me ja u rrespektue te drejten e hapsinen! Mos te harrojm se e drejta e gjithkuj mbaron athere kur fillon me ja u cenue tjerve (perfshi edhe kafsht)!!

Tash tuj ju kthye martesave me te huejt e ciles do rrac, un per vedi qi kam 3 fmi tui rrit si emigranta (Gabel)kam shum rrezerva, dhe sjam dakord hic, ba me ndigjue kush (kuptohet)!

1. Asht e drejt e gjithkuj me ba zgjilljen e vet, dhe duhet me ja u rrespektue, pamvarsisht se s'asht e thanun me ken t'eksituem e t'lumtun per t'panjoftunen, e kur fmit apo pjestart e familjes martohen e bin nji te huej ne familje, se sasht kollaj me ndryshue sjelljen, kulturen e gjuhen per me ju pershtat nji te hujit, qi t'martohet me pjastart e familjes. SHkurt e shqip asht veshtirsi qi bjen e lind shum paknaqsina e veshtirsina t'pashmangshme!!!

2. Pamvarsisht se jam emigrant ose ma shqip (Udhtare-Nomad-Gabel), idenditeti jem asht Shqiptare e teper krenar, "sepse" permbi tane boten due Nanen-Baben-Familjen e shoqnin Shqiptare qi me kane krijue si "krijes", e si "individ". Nuk e shof hic te arsyeshme me prish kyt idenditet tue u martue me turrli dhoj rracash, ose ma shqip me kurrnji lloj rracet tjeter ne kyt bote pervec se Shqiptaren! Nana-Baba-familja-shoqnia jeme Shqiptare me duket ma te mirat ne bote dhe sasht as rracizem e as injorance me i dasht e me i ruejt me cdo kusht!!

3. Njerz te mire e te kqij ka gjithkund, por mue si Shqiptare, me'afron shum ma shum, si me njert e mire, si me njert e kqij Shqiptare, "indenditeti jem i perbashkt" (kultura-Zakonet-kushrit-shoqnia e gjithcka tjeter). Edhe ky afermitet apo (dashni), ne qoft se dominon ne arsyen teme, nuk e arsyetoj as si paragjykim e as si rracizem!!!

4. Ju qi shifni ma shum mirsina-dashni e t'ardhme n'rracat tjera, ju prift e mara, e ja u rrespektoj deshiren tuej, po vec mos u mundoni na dhan leksione, me arsyetime se gjoja, mrotja e idenditetit kenka rracizem apo paragjykim, sepse nuk asht as paragjykim e as rreacizem, por asht (vetdija e dashnia mirnjohjes per egzistencen tone), te shum prej nesh! Nuk asht gabim, e as rracizem me ken i vecant sic asht cdo njiri, e jo ma me pas nji idenditet e kultur t'vecant sic kane pothuejse cdo komb e rrac sot!

Kshtu qi t'bim dakord mos me ra dakord, sepse martesat e bashkjetesat me te huejt e me turrli lloj rracash tjera. nuk jane detyrimisht t'deshirueme e t'mirprituna me krah hap per disa prej nesh, pamvarsisht se sasht as problem, e as e drejt e jona me vendos per kto zgjidhje. Gjithsesi nuk asht as rracizem e as munges kulturet-dijet apo edukatet me dasht e me mrojt idednditetin qi na ka zhvillue si personalitete!!!

Ndryshimi mes njerzve asht i pamohueshem, dhe rrejellimisht edhe ndryshimi mes idenditeteve-kulturave asht i pamohueshem.

Kshtu qi ne qoft se 1/3 e shqiptarve qi kane emigrue, e kane ma kollaj me u martue me te huej, sepse i kane me bollek ne vendet qi kane emigrue , nen presionin e rrethanave t'momentit, (sepse tane e jetojm jeten si na impunohet e jo so dojm vete), athere nuk don me thane, automatikisht se kompromentimi per me u pershtat i individid nen rrethana qi ban kyt martes, asht domosdoshmerisht dicka (fenomen), i deshiruem e i mirpritun prej shumic t'shoqnis "Shqiptare, si ne emigrim ashtu edhe ne Shqipnie trojet Shqiptare".
Perkunrazi ka edhe shum prej nesh qi i majm si te shtrejta si idenditetin e kulturen Shqiptare, dhe asht e drejt e jona me i mrojt e me i ruejt me sa te kena mundsi, gjithmone pa pengue e pa ndalue te drejtetn e individid me ba zgjilljen qi deshiron!!

SHKURT E SHQIP PER QEF E DESHIRE TEME, I SHOF SI FMIT E MI, SI KUSHRIT, SI VLLAN E MOTREN TUE U MARTUE VETEM ME RRACEN TEME, JO SEPSE URREJ RRACAT TJERA POR SEPSE DUE RRACEN TEME MA SHUM SE CDO RRACE SEPSE ME KA KRIJUE ME KA DHAN IDENDITETIN-KULTUREN E DIJEN, ME KA BA IKY QI JAM SOT, NUK SHOF NDOJ PROBLEM ME VEDIN E ME RRACEN TEME, AS PER ME E URRYE E AS PER ME DASHT NDOJ RRAC TJETER MA SHUM

Kshtu qi ju lutem mos na ngatrroni rracizmin me mirmajtjen e ruejtjen e idenditetit Shqiptare

[ Edited Fri Aug 31 2012, 11:12am ]

Ju pershnes tanve. Ju falemnders per shoqnin tuej, e ju prift e mara tanve pa perjashtim. Kam ndryshue shpin, e kam shkue me shpi te
... Me vjen keq po s'kam mundsi me u dukt ma ktej parit. Ju pershnes me mirnjohje e dashamirsi.

Back to top
SuperGirl
Fri Aug 31 2012, 11:14am
Miss.Felicity!

Registered Member #514

Lec welcome back.
E lexova me vemendje dhe jam krejt dakord me ty. Ka njerz qe s'dijne me e ba ket dallim. Gjithkush per shpirt dan me ken ma afer me gjana/njerz qe jane njisoj me kulturen e tyne, qe i njofin mire e nuk jane te reja. po ky nuk asht racizem. Si e thu edhe ti, nqs un du me u martu me dike te fese teme, e bej sepse e du fene teme e du me nda gjithca me bashkshortin/bashkshorten. Nqs ndodh me u ra ne dashni, me u martu, me dike te nji feje tjeter, atehere asht e mirpritun. Ne momentin qe un them, jo nuk du me nejt me njerz te feve te tjera, sdu me pas asnji kontakt me to, atehere ket e quj racizem.
E njejta gja asht ajo qe thu ti per identitetin shqiptar. shoqnia jeme ktej e pranojne, qe nese jane gjerman, kishin preferu me kalu jeten me nji gjerman, por nese ndodh me u dashuru me dike te nji nacionaliteti tjeter, atehere pse jo. asht injorance me i than dikujt, un s'rri me ty se je i filan kombsie.

Nejse mendimi jem, jam shpreh edhe ma perpara, po me pelqeu ajo qe kishte shkru leci, pernjat s'mujta me nejt pa ia mbeshtet

Peace out

Back to top
- Stella -
Fri Aug 31 2012, 01:35pm

Registered Member #3337

Krejt dakort me ca thu ti Super e Leci.

Rujtja e identitetit,kulturs,traditave tona per mu asht thelbsore edhe jam mundu mas me ndryshu asi gja ner ta vetem me i rujt fort.

Kur vjen puna per martes asht pun tjeter se me njat njiri un mendoj me kalu tan jeten e me kriju familjen e sa ma pershtatje me pas e pika te perbashkta aq ma pak konflikte,hasje ke e ma te mir e ban jeten. Si thot nji shprehje ne Itali 'grat e bagetite prej vendit tand'.

Por fakti se ti po rrin ne shoqni me njerz me lekure te zez ose te nji kombesie tjeter nuk ta damton as ta ndyn identitetin tand vetem te ban me njoft kultura te ndryshme. Kjo per mu asht puro rracizem.

Mandej kush jena na me fy nji njiri vetem sa ka lekuren e trupit te ndryshem prej te tones ose asht prej nji shtetit tjeter? Na a jena vet te huaj..perca me perbuz nji emigrant,nji njiri si na pra. Kjo per mu s'ka kuptim.

Nejse ishtu e mendoj vet,si e kam shkru edhe ma para te kja tem.

[ Edited Fri Aug 31 2012, 01:36pm ]

Back to top
lissandro
Fri Aug 31 2012, 01:55pm
The pursuit of Happyness

Registered Member #1963

Interesant,kur lexoj disa postime ketu qe asht me te hek trunin, qe jan komplet njisoj sikurse ato femnat qe bajn make up te teperet kur lahen ju del ngjyra e vertet.
Nuk edi pse shkoni kaq larg merr shembullin ne shkoder......... edhe ateher fol shqiptar i nje kombi dhe flasin nje gjuh vetem se kan fe te ndryshme sdun me pa njeni tjetrin me sy....... ata qe me tregohen si nje diamant fllso te sillen mire me vendkombasit e vet perpara se te shtrihen aq shum e gjoja jan tolerant edhe ndaj rraces zez mbase ka femna qe i don vetem per arsye sexuale me ate kategori mas paqa pun .... kuj ti djegun ta majn.

Back to top
S~erenity
Fri Aug 31 2012, 02:33pm
~Joy of Life~

Registered Member #2891

Une mendoj pse me u largu aq fort ne Perendim kur rracizmi ekziston i fresket mu ne Shkoder pa shku ne krahina te tjera.
Vete Shkodrani dallon katundarin, shaljanin, malcorin.
Nuk di si mund ti quaj ndryshe po mjaft relevent per kete teme.

Me larg kufinjeve tane, Kosovari e quan veten Kosovar e jo shqiptar, gjuhen e quan kosovarce e jo Shqiptare. Kjo e fundit asht krahine dhe dialekt. Maqedoni, Mal i Zi, Kosove, te gjithe ne fund te fundit jane nje rrace e ajo asht Shqiptare.
Nuk e di se sa asht e shprehun ne siperfaqe po shume raste na lajne me kuptu se njeni ose tjetri mendojne se jane ma superiore ne nje aspekt ose nje tjeter.
Duhet te shohim afer para se te krijojme figurat e nje rrealiteti qe e jetojme ne emigrim.
Te gjithe te mirat
Back to top
Go to page  1 2 3 4  

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF