Forums
Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV :: Forums :: Temat Shoqërore - Shkencat :: Shkencat -Natyrore dhe të Sakta
 
<< Previous thread | Next thread >>
MISTERE - ZBULIME - ZHVILLIME
Moderators: :::ShkoderZemer, SuperGirl, babo, ⓐ-ⓒⓐⓣ, Edmond-Cela, ::bud::, ~*Christel*~, Al Bundy, :IROLF:, ::albweb::, OLIVE OYL
Author Post
::bud::
Wed Sep 10 2008, 12:51amRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
From The Sunday Times
April 8, 2007
Big Bang at the atomic lab after scientists get their maths wrong

A £2 billion project to answer some of the biggest mysteries of the universe has been delayed by months after scientists building it made basic errors in their mathematical calculations.

The mistakes led to an explosion deep in the tunnel at the Cern particle accelerator complex near Geneva in Switzerland. It lifted a 20-ton magnet off its mountings, filling a tunnel with helium gas and forcing an evacuation.

It means that 24 magnets located all around the 17-mile circular accelerator must now be stripped down and repaired or upgraded. The failure is a huge embarrassment for Fermilab, the American national physics laboratory that built the magnets and the anchor system that secured them to the machine.

It appears Fermilab made elementary mistakes in the design of the magnets and their anchors that made them insecure once the system was operational.

Last week an apparently furious and embarrassed Pier Oddone, director of Fermilab, wrote to his staff saying they had caused “a pratfall on the world stage”. He said: “We are dumb-founded that we missed some very simple balance of forces. Not only was it missed in the engineering design but also in the four engineering reviews carried out between 1998 and 2002 before launching the construction of the magnets.”

The machine, the Large Hadron Collider (LHC), aims to recreate the conditions of the Big Bang, when the universe is thought to have exploded into existence about 14 billion years ago. However, the November start-up may now have to be delayed until next spring.

Dr Lyn Evans, who leads the accelerator construction project at Cern, the European organisation for nuclear research, said the explosion had been potentially very dangerous.

“There was a hell of a bang, the tunnel housing the machine filled with helium and dust and we had to call in the fire brigade to evacuate the place,” he said. “The people working on the test were frightened to death but they were all in a safe place so no-one was hurt.” An investigation by Cern researchers found “fundamental” flaws that caused the explosion, close to the CMS detector, one of the LHC’s most important experiments.

The accelerator is designed to smash together protons, a kind of sub-atomic particle, at near light speed. The hope is that such collisions will generate exotic new particles — especially the so-called Higgs boson which, theorists predict, could help explain key properties of matter, such as how it acquires mass and, hence, weight.

The LHC itself comprises two pipes, each containing a beam of protons travelling at near-light speed that are steered around the circular tunnel by powerful magnets. Such magnets are “superconducting” meaning they and the whole LHC are cooled to below -268C, using pipes filled with liquid helium.

The two proton beams travel in opposite directions but, at various points around the ring, their pipes merge, allowing the protons in each beam to collide.

However, since the thickness of each beam is less than that of a human hair, they have to be focused. This is the task of a second set of magnets, and it is these that were under test at the time of the explosion.

Coincidentally, Fermilab stands to gain most from delays at Cern. Its researchers also operate a rival but less powerful particle accelerator, the Tevatron.

Fermilab staff are pushing the Tevatron to ever-higher energies hoping that they might find the Higgs boson before the LHC switches on. An LHC researcher said: “Ironically, this delay could be all they need.”

[ Edited Thu Sep 18 2008, 11:45am ]
Back to top
::bud::
Thu Sep 18 2008, 11:50amRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
Diktatet shkencore dhe teknologjike për të ndaluar evolucionin njerëzor


Këto vitet e fundit po asistojmë në një rifillim të pabesueshëm të vrapit drejt hapsirës: janë në fazë projektimi Shuttle-t e rinj, vektorët e rinj për misionet e ardhshme misionare hënore për më tepër dhe planifikimit të misionit në Mars. Por ajo që nuk del në dritë, është se ky vrap i furishëm u ndalua vite më parë.
Në edicionin special të TG1 në 15 korrikun e shkuar, "Shpagimi i Hënës", astronauti italian Paolo Nespoli, theksoi se pezullimi i eksplorimit kozmik ka ardhur si pasojë e shpenzimeve ushtarake që Shtetet e Bashkuara kanë përballuar, gjatë dhjetëvjeçarit të fundit të këtij shekulli, pikërisht siç është ajo e luftës së parë të gjirit. Një tezë që sidoqoftë nuk ka baza, duke konsideruar se politika aktuale e Shteteve të Bashkuara arrin të mbajë një farë lufte të vazhdueshmë në Lindjen e Mesme, që deri tani ka kushtuar 450 miliard dollarë, dhe njëkohësisht përcakton po aq investime për kërkimet kozmike. Në ndryshim nga komplotizmi i masës, i cili e mohon që njeriu ka mbërritur mbi hënë, mund të deklarojmë se teknologjia hapsinore është shumë më e avancuar nga ajo që tregohet, pikërisht siç ndodh me teknologjitë e caktuara për prodhimin energjitik, që kanë arritur tashmë të mbështesin free energy-n. Gjithnjë sipas trasmetimit televiz te cituar me lart, "sugjerohet" nje zgjidhje që do mundësonte përshpejtimin e vrapit për në hapsirë, përmes shfrytëzimit ekonomik të truallit të hënës. Në fakt mbi sipërfaqen hënore është i pranishëm një sasi e konsiderueshme Triciumi (izotop i hidrogjenit 3H), që formohet vazhdimisht falë veprimit të erës diellore mbi Hënë. Ky karburant bërthamor është në fakt që përdoret tek ITER ( International Thermonuclear Experimental Reactor ) - projekti i Reaktorit eksperimental termoberthamor ndërkombëtar, që synon të realizojë Shkrirjen bërthamore. Në realitet ky projekt largon akoma më shumë progreset e teknologjisë drejt shkrirjes së ftohtë, që në fakt mund të çonte në krijimin e sistemeve energjitike autonome për banimet në veçanti pa përdorur centrale bërthamore. Megjithate ITER me ç'duket është bërë tashmë karta e fundit në lojë për të mbajtur sistemin ekonomik në fuqi, tani që rezervat e hidrokarbureve kanë mbërritur tashmë në zero.Kështu, nga çdo mision do mund të transportohet nga hëna një sasi triciumi të atillë sa të ushqejë për një vit sistemin energjitiko-ekonomik të Shteteve të Bashkuara, përballë një shpenzimi prej qindra miliarda dollarë. Nëse shpenzimeve të misionit, u shtohen ato për kontrollin e sistemit dhe të stokut të mbeturinave radioaktive - që me Iter - sidoqoftë do prodhohen - kostoja për KWh, do barazohej me ato aktuale. Kalimi nga "petrol-dollari" tek "tricium-dollari" duket një përpjekje e dëshpëruar, por që do ia arrijë të përsërisë një sistem ekonomik gjithnjë e më të centralizuar e të monopolizuar nga Shtetet e Bashkuara, si posedues të mundësinë së vetme për të mbërritur në Hënë. Sipas kësaj optike është e thjeshtë të kuptohet se Shtetet e Bashkuara do ia ndalojnë në çdo mënyrë mundësinë Shteteve të tjera për t'i zhvilluar teknologjitë hapsinore, edhe sepse monopolizimi do i lejoje të vendosin çmime të atilla sa të mund t'i vetëfinancojnë misionet: sundimi mbi truallin e hënës do garantohej me kosto pothuajse të barabartë me zero. Vetë fakti që kemi arritur në këtë pikë, tregon se, faktikisht njohuritë shkencore, të cilat kanë të çara e difekte që njihen mirë, shiten si të vërteta të pakundërshtueshme, pra të imponuara. Nëpër shkolla e universitete mësohen marrëzira, dhe lihen pas dore zbulimet e reja, që vetëm pak shkencëtare i nxjerrin në dritë, në heshtjen e medias dhe të niveleve më të larta të komunitetit shkencorë. Një shembull i madh është ai i Massimo Corbucci-it, i cili ka "rishpikur" - edhe nëse termi i drejtë do ishte " sistemuar me drejtësi " - tabelën periodike të elementeve, të bashkëshoqëruar me natyrën e vërtetë të gravitetit dhe të karakteristikave të tija, për të mos lënë pas origjinën e vërtetë të materies.
Tabela e re Periodike
trokit ketu


Tabela e vjeter PeriodikeKërkimi i tij vë në diskutim shumë nga parimet apsolute të doktrinës shkencore, duke qënë se mbaron së egzistuari gravitoni, dmth thërrmija që "komunikon" prezencën e gravitetit, mbasi veprimi i saj bëhet në çast pa marrë parasysh largësinë. Në realitet ajo e Corbucci-t është vetëm një nga rrugët që të çojnë në të njëjtin cak, duke qënë se gjen analogji në teoritë e tjera të vërtetuara nga eksperimentimet, si teoria e Lidhjeve jo Lokale, që i gjen rrënjosjet e saja në Mekanikën Kuantistike: teoria gjen tek materia aftësinë e grimcave të lidhen pikërisht në mënyrë jo lokale, kështu që një modifikim (duke iu referuar çdo dëshire karakteristike) mbi një thërrmijë ndikon në çast mbi një tjetër, më pas në kontaktin e parë, duke u barazuar me gravitetin.Bukuria e kësaj karakteristike qëndron në universalitetin e shkallëzimin e saj, e në fakt eksperimentimet janë vërtetuar edhe në grimca gjithnjë e më të mëdhaja duke arritur deri tek molekulat, për të mbërritur tek eksperimentimi njerëzor. Sinkronizimi dallohet tek skema bioelektrike e trurit, të cilin njërëzit mund t'a ndjejnë ose jo.Universi në këtë kontekst e gjen strukturimin e vet tek teoria "olografike", pra që ndjek ligje të ngjashme me ato që rregullojnë hologramet. Për të saktësuar më mirë duhen dalluar pikat më të rëndësishme: duke e nëndarë një njësi në dy pjesë, secila pjesë mban në vetvete informacionet për të rindërtuar 99.99% e pjesës që mungon, aq sa kompleksiteti i sistemit anullohet konceptuar veten si një entitet të vetëm. Nga e gjitha kjo bazohet natyra e krijimit, në të cilën ligjet që vëjnë në lëvizje proçeset e free energy, e bëjnë mbizotëruese, pronare. Atomet ndërtohen nga grimca të humbura në një det boshllëku, e kështu me rradhë deri në pafundësi. Por konkuzionet eksperimentale te Corbucci-t, vëjnë në dukje zanafillën e atomeve, të grimcave dhe të nën-grimcave në boshllëk duke i modifikuar me vend në nivelin kuantik. Gjendemi në një paradoks të vërtetë, në të cilin boshllëku është përqëndrimi i një sasie të pafund energjie, dhe grimcat janë të ndërtuara nga një sasi energjie të mirë përcaktuar (E=mC2), që e përmbajnë. Në fjalë të tjera sasia e përmbajtjes është më e madhe se mbajtësi, dhe mbajtësi është një kuti në të cilën kufinjtë janë të pacaktuar dhe pa spesor. Teoria olografike e sheh universin si të rremë, ku çdo pjesë e tija përmban çdo gjë, dhe në të kohë çdo entitet ka më shumë vlerë se shuma e thjeshtë e pjesëve.Gjithësia, kështu, është e lidhur dhe e ndërtuar nga një sasi e pafund dimensionesh (tre kozmosat, njëra e përkohshme dhe më tej), secila nga këto e palimit. Kështu që mund të pohohet - me karakterin e përpiktë të logjikës - që në rast se universi është i pafund për nga shtrirja, është edhe në kohë. Por nëse nuk është e mundur të dallohen, "çaste" specifike të kohës - si fillimi e kohës, që na lejon pastaj të dallojmë fundin - atëherë vetë koha nuk ekziston, kështu që jetojmë në një të tashmë të përjetshme. Po ku qëndron lidhja e free energy-s me gjithë këtë? Universi është i ndërtuar nga sasi e pafund energjie, sa në totalitetin e tij, aq edhe në çdo pikë të tijën. Dhe për këtë Tesla e ka përcaktuar boshin kozmik si një hyrje parësore në një burim të pashtershëm, pasi është më e thjeshtë të futesh në boshllëkun që përbën lëndën. Por madhështia shkon përtej. Proçeset e free energy i përkasin universit në totalitetin e tij si dhe përbërësve të tij, e kështu edhe njërëzit si subjekte nën rregullat e universit. Nëse universi në totalitetin e tij ndodhet kudo, atëherë i gjithë universi ndodhet tek ne. Nëse koha nuk ekziston, universi s'ka sesi të jetë krijuar nga Zoti pasi nuk ekziston fillimi i tij, ai Zot që të gjithë kërkojnë është Universi. Nëse është brenda nesh, Zoti është brenda nesh dhe përkon me secilin nga ne! Kështu ndodhemi në një shkencë që ngatërrohet gjithnjë e më shumë me filozofinë, pasi sa më shumë shtyhemi përtej aq dhe i afrohemi kuptimit të origjinës së ekzistencës. Potenciali njerëzorë është pra i pafund, që çdo ditë jemi të pranishëm shkon përtej asgjësimit të pavarësisë energjitike. Free energy pak e nga pak mund të shtrojë gjithnjë e më shumë pyetje, deri sa t'a perceptojë atë çka është tek ne, arsyen e ekzistencës, evolucionin tonë, ajo çfarë na mohohet. Pronarët e vërtetë të botës, burrat në krye të entitetit sovrakombëtar dhe të strukturave fetare - si Vatikani - që fshehin të vërtetën për të mbajtur pushtetin, duke e lënë njerëzimin në injorancë nëpërmjet frikës, e theksuar më shumë nga TV, gazetat e fetë. Edhe këtu ndodhemi para një tjetër paradoksi të madh, nëse universi funksionon si një entitet unik në të cilin çdo gjë është e lidhur në çast, evolucioni i individit reflekton mbi grupin dhe ajo e grupit mbi individin. Kush mban pushtetin i mohon vetvehtes evolucionin duke ia mohuar edhe të tjerëve. Në të tillë kontekst frymëzohet teknologjia e lidhur me kibernetikën, në të cilën kërkohet perfeksionimi i rendimentit përmes përbërsve elektronik e aparateve elektromekanike duke zëvendësuar arte e organe biologjike. Evolucioni, ai i vërteti është i brendshëm dhe reflektohet ndaj atij të jashtëm, por duke bllokuar ndryshimin nga jashtë, frenohet ky evolucion, vendoset si një "tapë" ndaj fluksit të ndryshimit.

Çdo gjë na mohohet, si e kaluara jonë, pasi të njohësh origjinat tona, na mundëson të njohim arsyen e ekzistencës sonë e kështu të ardhmen sonë. Jetojmë të zhytur në gënjeshtra ashtu siç ka ngjarë dhe në të kaluarën: për të lejuar ndryshimin kemi luftuar, por më shumë se një herë ia kemi rifilluar nga e para. Edhe kësaj here do të duhet të luftojmë për të lejuar evolucionin tonë, me shpresën që do jetë e fundit, pa asnjë vetë-shkatërrim.

[ Edited Thu Sep 18 2008, 11:50am ]
Back to top
HANA
Wed Jul 08 2009, 03:03pm

Registered Member #3071
Joined: Thu Jun 18 2009, 12:56pm

Posts: 195
A e keni dit????
1- Ftofti ne Nedostrupnosti ne Antarktis ka nji temperatur mesatare -57,8grad Celcius.
2- i nxeti ne Dallol ne Etopien asht me nji mesatare prej34 grad celcius.
3- Rreshjet e shiut Tutunendo ne kolombien,me mesatare 1177cm shi ne vit.
4-Thatesina Antakama-ne nji shkretin ne chile,me mesatare 0-0,08mm regen ne vit.
5-Era ne Commenwealth Bay ne antarktis,me shpejtesin deri ne 320km/h
6-pa Diell polin e jugut ska diell ne 182 dit ne vit, kurse ne ne polin e veriut ne 176 dit ne vit.
7 Temperatura me e lart ne hije ne AlÁzizyahne libi ne 58 grad celcius.(me 13 shtator 1922)
8-temperatura ma e ult asht shenuar ne Wostok ne Antarktis me -89,2 grad celsius(me 21 korrik 1983)
Back to top
::bud::
Wed Jul 08 2009, 03:21pmRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
6-pa Diell polin e jugut ska diell ne 182 dit ne vit, kurse ne ne polin e veriut ne 176 dit ne vit.
Kjo de te kete te bajne me kandin e rrotullimit to Tokes.
Back to top
::bud::
Fri Jan 04 2013, 06:31pmRegistered Member #1092
Joined: Wed Aug 15 2007, 12:46pm

Posts: 10533
ANGEL's HAIR

Introduction
The term 'Angel hair' refers to a web-like substance, which has been observed falling from the sky to the ground. It is reported to have the unusual property of 'disappearing' within a short time of falling. On some occasions it is reported in the company of UFOs.

Reports of 'Angel hair' have been made throughout recorded history. Falls have been recorded in such diverse places as Naniwa (now Osaka) Japan on 1 October 679AD; Milwaukee, Wisconsin, USA in 1881; France in 1952 and 1954, and from Australia on various dates.

However, what have come to be regarded as the 'classic' cases were reported in France at two locations named Oloron and Gaillac. The legendary French researcher, Aime Michel in his 1956 book 'The Truth About Flying Saucers' provided excellent accounts of these falls which may be summarised as follows.

At 12.50pm on a cloudless day, the 17 October 1952, witnesses in Oloron, reported observing a long, narrow, white coloured cylinder. In front of this cylinder were an estimated 30 featureless balls. These balls moved in pairs and travelled in a zigzag fashion. Material fell from these balls and dropped to the ground where, for several hours it covered trees and house rooves.

Ten days later, at 5pm, at Gaillac, about a hundred people saw a long plumed cylinder travelling slowly among about 20 'saucers'. After 20 minutes the whole spectacle passed over the horizon. However, before it did, masses of white threads fell to earth. The material became gelatinous, sublimed and disappeared.

trokit ketu

[ Edited Fri Jan 04 2013, 06:34pm ]
Back to top
SuperGirl
Tue May 07 2013, 09:29am
Miss.Felicity!


Registered Member #514
Joined: Thu Feb 15 2007, 10:58am

Posts: 36201
Me ca duket, shkencetaret jane tu iu afru zbulimit te 'pergjegjesit' per plakjen. A thu ne vitet e ardhshme ka me u zbulu sekreti per me jetu ma gjate, mas me leju qelizat me u plak e me vdek?

Per momentin po mendohet qe hipokampusi mund te jete shkaku.
Per ma gjate:

trokit ketu

Artikulli i plote i publikum ne Nature.Bre mâ zi kem' pun't tue shkue
Se kto mend vijn' tue u pakue ka vijn' krenat tue u shtue...(Gj.F.)

Back to top
Al Bundy
Tue May 07 2013, 12:16pm
Al Bundy


Registered Member #1833
Joined: Tue Apr 22 2008, 10:08pm

Posts: 25133
Alterran lexoje e na bjer nji rezyme. Jo ma te gjate se nji fjali vecBack to top
 

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System
Kerko ne Google dhe ShkodraOnline.Com
Custom Search
Mire se Vini
Emri i Identifikimit:

Fjalkalimi:
Me Kujto

[ ]
[ ]
Muzik Shkodrane - Sagllam


 
Chat Box
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup

Shkodra ne Youtube
Any use of the name and content of this website without the explicit written consent of the owners is strictly prohibited and it is protected under law. Email:webmaster@shkodraonline.com Per cdo ankese ju lutem mos hezitoni te na shkruani Flm. info@shkodraonline.com
Theme created by Free-Source.net
Render time: 0.2158 sec, 0.0398 of that for queries. DB queries: 42. Memory Usage: 2,695kB