Forums
Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV :: Forums :: Rreth Shkodrës dhe per Shkodrën :: Shkodra dhe Politika

<< Previous thread | Next thread >>
EU dhe Shqiptart
Go to page  1 2 3 4
Moderators: :::ShkoderZemer, SuperGirl, babo, ⓐ-ⓒⓐⓣ, Edmond-Cela, ::bud::, ~*Christel*~, Al Bundy, :IROLF:, ::albweb::, OLIVE OYL
Author Post
Engel
Thu Nov 19 2009, 11:08am

Registered Member #2627

Aplikimi, BE-Shqipërisë: Prit

Bruksel -Suedia ka prezantuar në Bruksel, planin e saj për drejtimin e presidencës së uninionit për gjashtë muajt e ardhshëm. Ministri suedez i Punëve të Jashtme Carl Bilt deklaroi se vendimin për pranimin e ftesës për Shqipërinë, do të merret pas zgjedhjeve parlamentare të 28 qershorit. “Aplikimi i Shqipërisë është dorëzuar dhe sigurisht që ne po e ndjekim dhe do të ndjekim menyrën se si do të zhvillohen zgjedhjet e të dielës në Shqipëri. Më pas është çështje thjesht tëknike që ta dergojmë këtë aplikim nga Këshilli tek Komisioni. Atëherë Komisioni do të bëjë atë që ne e quajmë X-Ray, apo skanimin e vendit. Dhe ky skanim do të jetë shumë i gjerë e unë nuk pres që Komisioni të na raportojë mbrapsht para se të ketë kaluar më shumë se nëe vit, njesoj si për Malin e Zi, pasi ka shumë punë për tu bërë ende. Dhe vetëm atëherë, kur çështja t’i kthehet sërish Këshillit të BE-së, ne do të diskutojme a do t’i jepet vendit statusi kandidat, apo nëse mund të levizet edhe më perpara se kaq”-tha Bilt.

Gjithashtu, kryediplomati suedez ka deklaruar se një tjetër prioritet i presidencës së vendit të tij, do të jetë edhe liberalizimi i vizave për vendet e Ballkanit Perëdimor. Suedi do të drejtojë Presidencën e Bashkimit Evropian nga 1 korriku deri më 31 dhjetor.

Dashuria esht buka engjejve, therrmiet shpresa njerzimit.

Back to top
L - N
Thu Nov 19 2009, 03:03pm
Registered Member #1228

Me vjen keq Engel por me duhet me te korrigju per sa i perket shkrimit te masiperm sepse Shqipnia asht pranu perfunimisht para 2-3 ditve, e si duket nuk e paske vu re lajmin e ditve te funit qi kam vu para se me vu kyt mesazhin e vjeter qi ke vu masiper, nejse per sqarim : Shqipnin e kan pranu me ba kerkesen apo me appliku per mu ba pjes e BE-se dhe kyt lajm e kam vu te faqja perpara ksaj.

Ju pershnes tanve. Ju falemnders per shoqnin tuej, e ju prift e mara tanve pa perjashtim. Kam ndryshue shpin, e kam shkue me shpi te
... Me vjen keq po s'kam mundsi me u dukt ma ktej parit. Ju pershnes me mirnjohje e dashamirsi.

Back to top
Engel
Thu Nov 19 2009, 04:07pm

Registered Member #2627

Lec Neli ka shkruar:

Me vjen keq Engel por me duhet me te korrigju per sa i perket shkrimit te masiperm sepse Shqipnia asht pranu perfunimisht para 2-3 ditve, e si duket nuk e paske vu re lajmin e ditve te funit qi kam vu para se me vu kyt mesazhin e vjeter qi ke vu masiper, nejse per sqarim : Shqipnin e kan pranu me ba kerkesen apo me appliku per mu ba pjes e BE-se dhe kyt lajm e kam vu te faqja perpara ksaj.

nuk i kam dite,flm. per sqarim z.lec.nuk eshte fatkeqesisht bota ime politike,ishte nje shkrim i shkurter e mendova se eshte interesant.ahahhaaahahah.per here tjerer duhet me te lezuar shkrimet e tuaja.danke.

Dashuria esht buka engjejve, therrmiet shpresa njerzimit.

Back to top
L - N
Sun Jan 31 2010, 09:54am
Registered Member #1228

Nuk po integrohet veriu ne Kosove por Serbia ne BE

E Shtune, 30 Janar 2010

Nga Albin Kurti

EULEX-i dhe Pieter Feithi (sidomos me kapelen e tij te Perfaqesuesit Special te BE-se) ngadale por sigurt po shnderrohen ne lehtesues te integrimit te Serbise ne BE. Detyra kryesore e EULEX-it dhe Pieter Feithit po behet qe ta ndihmojne Serbine, qe ne rrugetimin e saj per ne BE te mos e kete barre Kosoven. Brukseli ka vendosur qe Serbia te mos e prese Kosoven per anetaresimin e saj. Sikurse per ceshtjen e liberalizimit te vizave, edhe kur vjen puna tek anetaresimi ne BE, nuk duket qe rajoni i Ballkanit perendimor do te integrohet en bloc. Nese nuk ndryshon dicka radikalisht, pas Kroacise edhe Serbia do te hyje ne BE. Mirepo, per kete gje ajo duhet t'i rregulloje marredheniet me fqinjet. Jane shume marreveshje e dakordime qe ajo duhet t'i beje me vendet fqinje ne menyre qe te ece ne shtegun drejt BE-se. Pasi qe Serbia nuk e pranon pavaresine e Kosoves, fqinj jugor i Serbise nuk eshte Kosova, por EULEX-i dhe PSBE-ja. Pushteti nderkombetar ne Kosove nuk eshte vetem pushtet por eshte edhe vete shteti. Fundja, ata jane kushtetuta, ushtria, policia dhe instanca supreme politike e ligjore e Kosoves. Ata jane sovrani i vendit tone dhe, per pasoje, fqinji i Serbise. Sekendejmi, Brukseli negocion dyfish me Beogradin: ne emer te BE-se dhe ne emer te Kosoves. Nje situate gjithsesi joshese per Brukselin i cili e sheh Serbine nga prizmi i politikes se jashtme dhe te sigurise, kurse Kosoven e sundon ne emer te po kesaj politike.

Strategjia e re per veriun nuk eshte as strategji dhe as e re. Ajo eshte orvatje per ta shperqendruar vemendjen nga dy protokollet qe EULEX-i do t'i nenshkruaje se shpejti me Serbine. Pas atij per bashkepunim policor ne radhe jane protokollet per gjyqesi dhe dogana. Punen qe EULEX-i e ben pa zhurme me Serbine, Pieter Feithi e balancon me zhurme, por pa pune, kunder Serbise. Dhe jo vetem kaq. Kjo 'strategji' nuk do ta integroje veriun dhe as nuk do ta bashkoje Mitrovicen. Ne rastin me te mire do ta ndaje Mitrovicen ne dy komuna te vecanta. Meqe nuk do te kete perdorim te forces, strategjia e proklamuar per integrim te veriut do ta afirmoje gjithnje e me shume Serbine si pale ne kontest. Vazhdimisht na thuhet qe vetem dialogu eshte menyra perpara sa i perket ceshtjes se veriut, dhe se ky dialog duhet te behet me dike, apo jo? Serbia edhe njehere do te rikthehet si faktor ne bisedime te reja nepermjet kesaj 'strategjie'. Ne vend te perdorimit te forces ne emer te ligjit do te kete dialog per hir te paqes me ata qe e perdoren forcen. Secili shtet a pushtet e ka problem se si ta legjitimoje sa me mire dhe sa me efektshem perdorimin e forces, madje edhe atehere kur ajo s'eshte gjithaq e nevojshme. Shteti dhe pushteti ne Kosove e kane problemin e kundert: si ta legjitimojne mosperdorimin e forces, ndonese kjo eshte e domosdoshme.

Ne qarqet diplomatike ne Prishtine kane nisur te qarkullojne fjalet se si Kosova duhet serish te bisedoje me Serbine. Kesaj radhe thone qe duhet te bisedohet per gjithcka pervecse per statusin e Kosoves. Ne fakt, keshtu thoshin edhe para disa viteve. Te mos diskutohet per status por per ceshtje praktike e teknike, ne menyre qe gradualisht te arrihet te statusi, nderkohe qe maskohet fakti se cdo gje ne te vertet ka te beje me statusin. Zaten, statusi eshte edhe statusi i paleve perkundrejt njera-tjetres, apo jo? Vetem se kesaj radhe faktoreve nderkombetare iu interesojne bisedime te reja ndermjet Kosoves e Serbise perbrenda kornizes se integrimit te Serbise ne BE. Dialogu apo bisedimet e ardhshme, me pare se per integrimin e veriut ne Kosove, jane per integrimin e Serbise ne BE. Pasi qe Serbia mban lidhje te ngushta politike, ekonomike dhe ushtarake me Rusine qe eshte ne ngritje, dhe per shkak te madhesise se saj si treg, integrimin e Serbise BE-ja e sheh si nje ceshtje pakrahasimisht me urgjente sesa integrimin e Kosoves. Jo vetem pse Kosoven nuk e njohin pese shtete anetare te BE-se, por, para se gjithash, per shkak se Kosoven tashme po e sundon. Perderisa per Serbine Brukseli konsideron qe do ta rrise kontrollin mbi te, duke e bere anetare te BE-se, mbi Kosoven tashme ka kontroll te larte, madje pikerisht duke e mbajtur ate jashte BE-se. Angazhimi aktual nuk konsiston te moslejimi i Serbise qe ta pengoje Kosoven ne integrime nderkombetare, por te eliminimi i pengesave qe Kosova mund t'ia beje Serbise per integrime evropiane. Protokolli per bashkepunim policor ndermjet EULEX-it dhe Serbise ka qene parakusht per liberalizimin e vizave per qytetaret e Serbise.

Qeveria dhe institucionet e Kosoves jane teresisht perbrenda ketij kuadri. Edhe kur e tolerojne funksionimin e strukturave paralele te Serbise ne Kosove, edhe kur e lejojne viziten e Boris Tadiqit ne Decan. Kreret institucionale te Kosoves ndoshta as qe e kuptojne se, kur deklarojne per marredhenie te mira fqinjesore te Kosoves me vendet rrotull, e posacerisht me Serbine, jane duke kontribuar qe ato te integrohen me shpejt ne BE ne kurriz te Kosoves dhe te shqiptareve ne pergjithesi. Te gjitha deklaratat e Fatmir Sejdiut dhe Hashim Thacit per marredhenie te mira me Serbine, Malin e Zi dhe Maqedonine, Beogradi, Podgorica dhe Shkupi zyrtar i perdorin ne Bruksel per ta pershpejtuar integrimin e vendeve te tyre ne BE. Duke mos e problematizuar gjendjen e shqiptareve ne Maqedoni, Serbi e Mal te Zi, dhe duke leshuar pe ne demarkacionin e kufijve me ta, Sejdiu dhe Thaci kontribuojne ne riprodhimin e gjendjes se rende per shqiptaret ne keto vende dhe njekohesisht u ndihmojne atyre vendeve qe te hyjne ne BE para nesh. Kosova (dhe Shqiperia) duhet ta studiojne dhe analizojne hollesisht se si mund ta kushtezojne integrimin e Serbise (dhe Maqedonise e Malit te Zi) ne BE para se Serbia (dhe Maqedonia e Mali i Zi) te na kushtezojne neve nga pozita e shtetit anetar ne BE. Teza se shqiptaret ne Maqedoni, Mal te Zi dhe Serbi do te jetojne shume me mire porsa keto vende te hyjne ne BE, eshte naive. Mjafton t'i pyesni basket se si po ia kalojne ne Spanje, hungarezet ne Sllovaki apo jogreket ne Greqi.

© 1991 - 2009 Koha Jone
trokit ketu

Ju pershnes tanve. Ju falemnders per shoqnin tuej, e ju prift e mara tanve pa perjashtim. Kam ndryshue shpin, e kam shkue me shpi te
... Me vjen keq po s'kam mundsi me u dukt ma ktej parit. Ju pershnes me mirnjohje e dashamirsi.

Back to top
L - N
Thu Feb 04 2010, 12:20pm
Registered Member #1228

Shefja e diplomacisë evropiane, Catherine Ashton, ka deklaruar se një nga sfidat kryesore të politikës së jashtme të BE-së është edhe Kosova, pasi shteti i ri nuk është njohur ende nga pesë shtete të BE-së. “Ka dallime lidhur me njohjen e shtetit të Kosovës, por ka një marrëveshje absolute lidhur me programet themelore të ndihmës që ne po zbatojmë në Kosovë. Detyra ime është t’i kthej qëndrimet në veprime dhe t’i përfaqësoj ato. Kur nuk gjejmë gjuhën e përbashkët ka diskutime të vazhdueshme ndërmjet vendeve anëtare”, ka thënë Ashton, në një intervistë për "Financial Times".

Marre prej Gazeta Express
trokit ketu

Back to top
Z. Zamir Kaceri
Fri Feb 05 2010, 02:54pm
Lumi Dushes

Registered Member #106

Nuk di me e kuptu se si ka mundsi qe tash 20 vjet demokraci edhe Shqipnia hala nuk permush kushtet elemnetare me hy na BE. Nuk shaf naj ndryshim prej Shqipnis t'Enverit me Shqipnin e sotme. Ishim, jena edhe do vazhdojm me ken te izolum. Hallall i qoft politiks Shqiptare qe tash 20 vjet nuk po mundet me e ndreq kyt zat vendit. 3-4 milion banor, pritezat me pa pas naj popullsi mbi 20-30 milion, kishim me ken ma keq se Somalia.

Lumi Dushes
Back to top
guest
Sat Feb 06 2010, 01:37am
Registered Member #1283

ala nuk je ngi me europen zamir. ai vend uroj te rregullohet per mirqenjen e popullit se per me hi ne be asht pa lidhje. edhe njashtu si asht jam t'u mendu me u kthy mrapa edhe nuk po me duhet gja europa ma se ja kena pi langun boll. me dit me jetu ban jete ma te mir ne shqipni.

Back to top
L - N
Sun Jun 06 2010, 09:58am
Registered Member #1228

ENVERIZËM, POR I SHPËRNDARË

Kim Mehmeti 05/06/2010

Shqipëria shkon drejt Europës së bashkuar e ndarë në dysh dhe nëpërmjet dy rrugëve: rrugës nga është nisur “populli opozitar” dhe asaj nga është drejtuar “populli institucional”.

Kosova ecën drejt Europës si tren me dy lokomotiva, e që e zvarrisin në drejtime të kundërta, duke rrezikuar kështu që të humbet ndonjë “vagon” i shtetit më të ri në botë: me lokomotivën që e drejtojnë ndërkombëtarët, e të cilët shohin çdo gjë negative që bëjnë pushtetarët vendas, por nuk e shohin ish-kryeministrin serb, Koshtunica, kur futet në Kosovë i armatosur, dhe me lokomotivën e drejtuar nga qeveritarët vendorë, të cilët sundojnë duke qenë të mbikëqyrur nga “kryesunduesit”. Shqiptarët e Maqedonisë ia kanë mësy Europës së Bashkuar të hipur në autobus, të cilit Gruevski ia ka shpuar të gjitha gomat, e për çka Ali Ahmeti e ka angazhuar gjithë potencialin partiak që edhe ashtu të prishur, atë autobus ta shtyjë e ta shpie deri në Bruksel. E ndërkohë, kryetari i PDSH-së është mbyllur në Tetovë dhe shikon sehir, vepron ashtu siç i ka hije atij të cilin, po nuk e bëre konduktor që t’i mbledh parat e udhëtarëve shqiptarë, ai nuk lodhet as për kahun e udhëtimit, as për fatin e udhëtarëve.

Pra shqiptarët, kudo që janë, drejtohen nga politikanë, të cilët thonë se kanë qëllim të njëjtë dhe ideal të përbashkët – vlerat perëndimore, por pa treguar se a i mbështesin veprimet e veta politike mbi ndonjë vlerë kombëtare, se a ka diçka të shenjtë shqiptare që ua kushtëzon shpejtësinë dhe kahun e udhëtimit drejtë botës pa kufij.

Pra, bota shqiptare udhëhiqet nga politikanë që dinë të komunikojnë në gjuhën angleze me botën përtej maleve, por s’dinë si ta zhvillojnë bisedën politike me kundërshtarët e vet politikë që flasin shqip dhe janë shqiptarë.

Me çka, ke përshtypjen se ata duan të na bindin se Europa pa kufij është e përbërë nga popuj dhe shtete të copëtuar brenda vetvetes në “të majtë” e “të djathtë”, se politikanët tanë presin që shqiptarinë ta “arnojë” Brukseli.

Dhe duke besuar në gjëra të kota, politikanët e Tiranës ndihen krenarë kur qëndrimet e tyre i mbështet ndonjë figurë ndërkombëtare, e në ndërkohë shahen mes veti si arabaxhinj, ata të Prishtinës janë fjalëmbël ndaj “baballarëve” ndërkombëtarë, e mes veti sillen si ta kishin çliruar Kosovën nga njëri-tjetri e jo nga serbët dhe kuptohet, Ali Ahmeti dehet nga kënaqësia kur dëgjon lëvdata nga diplomatët e huaj, e i mbanë për armiq të përbetuar ata që i thonë se Gruevski do bëhet proshqiptar atëherë kur gici do bëhet qengj vetëm pse është mëkuar me qumësht deleje.

Shqipëria shkon drejt Europës së bashkuar me politikanë që u prishet nuri i fytyrës kur shohin njëri-tjetrin, e le më t’ia urojnë fitoren atij që i ka fituar zgjedhjet.

Kosova ecën drejt Brukselit si nuse e re, e cila ka mbetur cullak ngaqë nuk e din cilin fustan të veshë: atë që ia kanë qëndisur ndërkombëtarët, e që i vjen i ngushtë, apo atë që ia kanë qepur vendorët e që ia lë shpinën shpaluar.

Shqiptarët e Maqedonisë u janë përkushtuar proceseve euroatlantike po aq sa edhe Ali Ahmeti, i cili më shumë i ngjan Komisarit europian për anëtarësimin e Maqedonisë në BE, sesa një politikani lokal i cili, para se t’ia mësyjë Brukselit, do duhej shqiptarët e Maqedonisë t’i çonte deri tek institucionet shtetërore në Shkup.

Pra, në Shqipëri, Kosovë e Maqedoni, politikanët shqiptarë janë të armiqësuar mes veti, ata dinë si komunikohet me të djathtë e të majtë të ardhur nga Europa, por ende nuk e kanë mësuar gjuhën politike për të komunikuar mes veti.
Dhe jo vetëm kaq, por ata i mbajnë për miq gjithë të huajt që vijnë të ndërmjetësojnë, e i mbajnë për armiq të përbetuar të gjithë shqiptarët që u thonë se janë duke e përbuzur popullin e vet me ato sjellje.

Me çka shpaloset një e vërtetë e madhe nga e cila vuajnë politikat shqiptare: ato janë fryt i mendësisë enveriste, mendësi e cila kundërshtarin politik do ta shikojë të “vrarë” politikisht.

Dhe duke qenë shumica e politikanëve tanë “Envera të klonuar”, ata do kishin bërë të njëjtën që dikur bënte Enveri – do kishin asgjësuar “armiqtë” e shtetit, por nuk guxojnë ngaqë “perdet” janë të ngritura dhe do i shihte e tërë bota.

Kështu del se ata nuk ndërtojnë demokraci pse atë e duan, se ata nuk sjellin ligje demokratike pse vlerësojnë lart të drejtat e qytetarëve, por pse ndiejnë nevojë të jenë të pëlqyer nga të huajt. Pra, ata mbase nuk do ishin edhe kaq “tolerantë” sa janë sot, sikur të mundeshin t’i “lëshonin” perdet e të vepronin ashtu siç di dhe siç ua thotë mendësia enveriste.

Të gjithë politikanët shqiptarë, nga të gjitha trojet e kësaj shqiptarie, i bën të ngjashëm vetëm grindja dhe urrejtja e ndërsjellë.

Dhe sa më shumë ata angazhohen që të na çojnë drejt Europës së bashkuar, aq më e qartë bëhet se, nga të gjitha vlerat europerëndimore, ata njohin dhe respektojnë vetëm euron dhe dollarin.

Me çka, këtij populli mbase nuk i mbetet asgjë tjetër përpos të mendojë të nxjerrë ndonjë përfitim për vetveten nga kjo grindje ndërpartiake. Andaj, mbase nuk është e tepërt nëse në Tiranë, Prishtinë e Shkup do fillonte promovimi i turizmit politik, ku të huajt do vinin të shihnin se si duken partitë tona që kanë anëtarë që bëjnë grevë urie për t’i hapur kutitë, se si çdo parti shqiptare ka artistët e saj, të shihnin si duket një popull i ndarë në “opozitarë” dhe “pushtetarë”, një popull që ka parti në çdo lagje, por ende ndihet si të ishte i sunduar nga Enveri. Pra, duhet të diskutohet mundësia e zhvillimit të turizmit politik nëpër trojet shqiptare, e ku të huajt do mund të shihnin sa lehtë ndërrohen ligjet, e sa vështirë ndryshon mendësia, të shihni si partitë e këtushme demokratike ia dalin të gjejnë anëtarë partiakë që do flijonin edhe jetën për liderin e tyre. Dhe mbase ky turizëm do ishte më frutdhënësi për t’i mbushur arkat e “Shqipërive” tona, veçanërisht nëse humbësi i zgjedhjeve të ardhshme parlamentare në Tiranë, do shkonte një hap më tej në protestat për transparencën e zgjedhjeve: nëse do i lidhte anëtarët e partisë së tij për shtyllat elektrike nëpër rrugët e Tiranës, apo nëse do i prangoste ata për duar rreth e qark kufijve të Shqipërisë. Me çka, flijimi për votën e lirë do ishte edhe më i denjë dhe më atraktiv për të ardhurit nga Perëndimi. Sa u përket kosovarëve, turizmin politik mbarëshqiptar ata do mund ta ndihmonin duke qëndruar me një këmbë përpara selisë së EULEX-it, sa herë që në Mitrovicë të hynte ndonjë zyrtar i paparalajmëruar nga Beogradi. E shqiptarët e Maqedonisë janë të vetmit që tani të gatshëm për këtë turizëm të llojit të veçantë: mjafton që Ali Ahmeti t’i qëndrojë besnik Gruevskit, e që të huaj të vijnë e të binden se qëndrueshmëria e sunduesve nuk varet vetëm nga forca e tyre, por mbi të gjitha nga besnikëria e vasalëve.

©2010 Gazeta SHQIP
trokit ketu

[ Edited Sun Jun 06 2010, 10:04am ]

Back to top
guest
Thu Aug 19 2010, 09:28pm
Registered Member #1283

18 Gsh 2010
Kostot e integrimit

Nga Blendi Kajsiu

Marrë nga Gazeta Panorama

Nën parullën "e duam Shqipërinë si gjithë Europa" që në fillim integrimi i Shqipërisë në BE u njehsua me europianizimin, zhvillimin ekonomik, demokratizimin dhe emancipimin e shoqërisë shqiptare. Për pasojë, të kritikoje integrimin do të thoshte të kritikoje zhvillimin, demokratizimin, perëndimin, etj., etj. dhe askush nuk mund të ishte aq i marrë sa të bënte diçka të tillë. Ndaj gjithçka që u servir në procesin e integrimit u përqafua si e domosdoshme dhe e dobishme...

Ato që u harruan ishin efektet negative dhe shpesh perverse të këtij procesi, që në këtë artikull për thjeshtësi të analizës do t'i quajmë kosto. Kostot e procesit të integrimit mund të identifikohen pothuajse në të gjitha fushat e zhvillimit të shoqërisë shqiptare. Në fushën ekonomike Shqipëria vazhdon të humbasë nga tregtia e lirë me BE-në, sikurse tregon deficiti ynë tregtar në rritje. Në fushën legjislative legjislacioni shqiptar vazhdon të shkëputet gjithnjë e më shumë nga realiteti që duhet të normojë, si pasojë e përafrimit me legjislacionin e BE-së. Në fushën politike demokracia shqiptare vazhdon të legjitimohet nga jashtë më shumë sesa nga brenda. Aq sa sot pa BE nuk mund të ketë as demokraci shqiptare. Të gjitha këto probleme janë ngushtësisht të lidhura me njëra-tjetrën; p.sh. nuk mund të kuptohen problemet e demokracisë pa problemet e ekonomisë dhe anasjelltas. Megjithatë për lehtësi të analizës çdo aspekt do ta trajtojmë më vete, duke filluar me aspektin ekonomik.

Në aspektin ekonomik integrimi i Shqipërisë në BE do të thotë para së gjithash tregti e lirë, ose integrimi i tregut shqiptar në tregun e BE-së. Nga kjo hapje BE-ja, që është edhe partneri ynë kryesor tregtar, ka dalë shumë më e fituar se Shqipëria, siç e tregon deficiti ynë tregtar me BE-në që veçse rritet.

Sikurse tregon edhe tabela, sa më shumë është rritur tregtia jonë me jashtë, me partner kryesor BE-në, aq më shumë është rritur edhe deficiti ynë tregtar.

Në fakt, në shumë raporte të saj edhe vetë BE-ja e pranon që Shqipëria nuk ka përfituar nga hapja e tregjeve, edhe pse në analizën e fundit faji i vihet tërësisht Shqipërisë (pra është kjo që s'ia ka dalë se tregun e BE-së aty e kishte, edhe pse shumë nga standardet që kërkon BE-ja janë ende të pakapshme për biznesin shqiptar, sidomos në mungesë të mbështetjes nga shteti).

Ka një ironi në këtë mes. Një nga arsyet themelore për integrimin tonë ekonomik është se BE-ja i afron Shqipërisë tregun e saj të madh, ku me demek biznesi shqiptar ka hapësira zhvillimi që nuk i gjen dot tek tregu ynë i vogël (edhe pse në hapësira shqiptare janë gati 7 milionë banorë). Pra, teorikisht nga hapja e tregjeve duhet të fitojë Shqipëria, sepse në shkëmbim të tregut të saj më të vogël, ajo merr tregun më të madh të BE-së. Praktikisht ajo që ka ndodhur është se tregu shqiptar është pushtuar nga biznesi europian, ndërsa biznesi shqiptar me zor konkurron në tregun e brendshëm e jo më në atë të jashtëm. Në kushte të tilla do ishte më e arsyeshme që biznesi shqiptar të konkurronte me atë europian pasi të ishte i aftë për të pushtuar tregun lokal. Pra, përpara sesa të synonim integrim në tregun e përbashkët europian, do duhej të synonim krijimin e tregut të përbashkët shqiptar (TPSH). Por diçka e tillë bie ndesh me filozofinë e integrimit dhe dogmën e tregtisë së lirë sipas së cilës, ne duhet të hapemi njësoj me të gjithë fqinjët dhe nga të gjitha krahët e BE-së.

Sipas së njëjtës dogmë të hapjes ekonomike, në kuadrin e procesit të integrimit investimet e huaja kanë marrë përparësi absolute ndaj atyre lokale. Sot e kësaj ditë qeveritë shqiptare mburren me sasinë e investimeve të huaja të tërhequra në ekonomi. Edhe pse shpesh të ashtuquajturat investime të huaja nxjerrin shumë më tepër para jashtë Shqipërisë në krahasim me atë që investojnë këtu brenda (ndonëse për këtë çështje nevojitet një analizë me e detajuar empirike e raportit mes investimit dhe fitimit që kapitali i huaj nxjerr nga Shqipëria). Kapitalit të huaj Shqipëria shpesh i ofrohet edhe me një euro, edhe kur më shumë se zhvillim ai prodhon ndotje. Të kuptohemi, nuk po them se duhet t'i heqim qafe investimet e huaja, por ato janë mjet dhe jo një qëllim në vetvete. Investimet e huaja duhet të jenë në funksion të zhvillimit shqiptar dhe jo zhvillimi shqiptar në funksion të investimeve të huaja, sikurse po ndodh sot.

Në këtë pikë dikush me të drejtë do të protestojë; e megjithatë, Shqipëria është zhvilluar, europianizuar dhe demokratizuar si kurrë më parë. Padyshim. Ama nuk ka ndonjë arsye thelbësore që këtë zhvillim dhe konvergjencë t'ia atribuosh procesit të integrimit në BE dhe jo afërsisë sonë gjeografike me Europën dhe emigracionit pafund që ka stimuluar ajo. E thënë më thjeshtë, zhvillimin tonë duhet ta kërkojmë së pari tek rreth një milion ose më shumë shqiptarë që emigruan, punuan, jetuan, sollën para, energji dhe njohuri nga Europa dhe i zbatuan në Shqipëri.

Ama ky është një fenomen që ka të bëjë pak me procesin e integrimit që propagandohet sot nga BE-ja dhe Qeveria shqiptare. Përkundrazi, procesi i integrimit vetëm tani po e lehtëson lëvizjen e këtyre njerëzve. Përkundrazi, procesi i integrimit shpesh ka nënkuptuar që paratë që hynin në Shqipëri dilnin dhe dalin shumë më lehtë jashtë saj nëpërmjet tregtisë së lirë dhe investimeve të huaja. Procesi i integrimit shpesh ka nënkuptuar që edhe produktet bujqësore shqiptare konkurroheshin dhe eliminoheshin nga produktet e huaja. Shqipërisë iu deshën 20 vjet që produktet e saj tradicionale blegtorale si qumështi, djathi apo mishi të fillojnë të konkurrojnë në mënyrë dinjitoze në tregun e brendshëm (një zhvillim pozitiv ky, por tejet i vonuar).

Ndaj çështja nuk shtrohet nëse Shqipëria është zhvilluar apo jo, por sa ka kontribuar procesi i integrimit në BE në këtë zhvillim. Ka ardhur koha të imagjinojmë se si Shqipëria mund të ishte zhvilluar edhe më shumë në 20 vitet që kaluam. Jo për sport, por se kështu do kuptojmë se çfarë mund të bëjmë më shumë për Shqipërinë në 20 vitet e ardhshme. Deri tani zhvillimi i Shqipërisë dhe integrimi i saj janë parë si dy anë të së njëjtës medalje. Ka ardhur koha të kuptojmë mënyrën se si procesi i integrimit i dizenjuar nga BE-ja dhe i zbatuar nga Shqipëria ka penguar jo vetëm zhvillimin tonë ekonomik, por edhe atë politik. Natyrisht, dimensioni politik dhe ai ekonomik janë të lidhur mjaft ngushtë, pasi në mungesë të sovranitetit politik është e pamundur të krijosh dhe aq më pak të implementosh një model të suksesshëm zhvillimi. Kemi mbërritur kështu tek kostoja politike e integrimit, që do trajtojmë më konkretisht në artikullin në vijim, me titullin e qartë Kosto politike e integrimit.

Back to top
L - N
Sat Aug 28 2010, 09:01am
Registered Member #1228

Noel Malcolm: “Komunistët, jo Osmanllitë, janë përgjegjës për të ligat e Ballkanit”

JETA XHARRA
27/08/2010 Është trashëgimia e 50 viteve të fundit, jo të 500 viteve të më përparshme që rëndon mbi vendet e Ballkanit teksa përpiqen të mposhtin një kulturë korrupsioni dhe klientelizmit, thotë historianit Britanik. Sipas raporteve të progresit të BE, vendet e Ballkanit kanë vese të përbashkëta: klasa politike të korruptuara, nepotizëm, klane, bashkëpunim me krimin e organizuar dhe mos-funksionimi i rendit ligjor. A janë këto sjellje të përcaktuara nga e kaluara jonë? Për shembull, tendenca drejt klientelizmit dhe krimit të organizuar në Italinë e jugut përshkruhet nganjëherë si trashëgimi e sundimit Norman dhe Burbon!

Si historian habitem të dëgjoj se faji për mafien i vihet sundimit Norman!
Kjo është të shkosh mbrapsht gjer në Mesjetë. Historia lë gjurmë në shoqëri nganjëherë në mënyrë të qartë, nganjëherë më të padukshme e të fshehtë. Unë jam skeptik ndaj gjithë këtij argumenti se na duhet të kthehemi mbrapsht një apo dy shekuj për të gjetur arsyet se pse ka korrupsion, ryshfete, apo krim të organizuar. Ne mund të shohim përreth dhe të vërejmë arsyet përpara nesh; nuk na duhet të shkojmë tek librat e historisë. Korrupsioni ndodh në kushte të caktuara socio-ekonomike dhe politike, kur pushteti politik është i dobët, pushteti ligjor është i dobët, dhe kur vlerat e shtetit nuk janë tejçuar në tërë shoqërinë në mënyrë tërësore, kur ka një lloj fryme ku njerëzit kujdesen vetëm për veten… dhe pagimi i taksave është diçka që e bëjnë vetëm budallenjtë. Në rastin e Ballkanit, do thosha se 50 vite komunizëm janë shumë më të rëndësishme si pjesë e të kaluarës sesa 500 vjet sundim osman. Duke parë sot hartën e Evropës, a është Ballkani ende “sheshi ku ndajnë pazaret fuqitë e mëdha?” Jo në mënyrën që ka qenë në shekullin e 19-të, në Kongresin e Berlinit [në 1878] për shembull. Jo në mënyrën që ka qenë në 1914 kur vrasja në Sarajevë solli gjithë sistemin e fuqive në luftë botërore.

Atëherë në ç’mënyrë?

Në një kuptim më të kufizuar. Nëse sheh veçanërisht politikën e Rusisë drejt Kosovës, është vështirë të shohësh ndonjë arsye bazë brenda Kosovës apo në situatën e ngushtë ballkanike që Rusia të ketë qëndrim kaq të ashpër dhe një dëshirë kaq të fuqishme për të bllokuar politikat perëndimore. Kjo është një lojë që luhet në tabelën e shahut për të tjera arsye. Është pjesë e dëshirës më të gjerë nga ana e Putinit për të shkaktuar probleme për politikën perëndimore dhe për të treguar se Rusia ende ka fuqinë për të bllokuar gjërat dhe të kërkojë kompensim në çështje të tjera ku ndoshta ata vërtetë janë të interesuar, por për gjëra që janë komplet jashtë Ballkanit. Rusia ende po trajton Ballkanin në mënyrë instrumentale. Ata po trajtojnë Serbinë, gjithashtu, në mënyrë instrumentale. Njerëzit në Beograd që imagjinojnë se kanë ndonjë lloj vëllazërie të madhe gjaku dhe simpati të thellë sllave që u vjen nga Moska gabohen. Ata thjesht po përdoren. E kemi parë këtë gjë në manovrat ruse për tubacionet e naftës dhe blerjen e industrisë serbe të naftës për një çmim qesharak. Rusia thjesht po luan me ta. Kështu, Rusia është rasti ku shohim thjesht politikë fuqish të mëdha. Në rastin e fuqive evropiane, ato kanë interesa të drejtpërdrejta. Ato dëshirojnë që një lloj gjendjeje koherente dhe progresiste të zhvillohet tek kufijtë e tyre. Dhe SHBA, mendoj, është më pranë pozicionit evropian sesa mentalitetit të Moskës.

Ku po shkon Ballkani?

Marrëveshjet që ndalën luftërat në vitet 1990 kanë rezistuar, por nuk u dizenjuan për të zhvilluar këto vende. A është e ardhmja e Ballkanit në rrezik teksa bashkësia ndërkombëtare fokusohet në pjesë të tjera të globit?

Bosnja dhe Kosova janë vërtet probleme. Ka rreziqe veçanërisht në rastin e Bosnjës. Nuk mendoj se në rastin e Kosovës ka ndonjë rrezik madhor. Rreziku i vetëm është stanjimi dhe ndalimi i progresit sa më shpejt që të jetë i mundur. Në rastin e Bosnjës ka rreziqe të mirëfillta, rreziqe të mirëfillta politike. Komenti juaj se vëmendja e fuqive perëndimore ka lëvizur tjetërkund është i vërtetë. Kjo prej shumë vitesh është e vërtetë për Amerikën; përfshirja intensive në Irak dhe Afganistan ka thithur energjitë e Departamentit të Shtetit dhe kur ata shohin Ballkanin sot kanë më shumë një mentalitet të përmbajtjes së veprimtarive. Ka më shume përgjegjësi për fuqitë evropiane. Por Evropa është në një moment të parehatshëm, duke u përpjekur për herë të parë në mënyrë zyrtare të zhvillojë një politikë ndërkombëtare evropiane me përfaqësuesit e vet të politikës së jashtme dhe me pothuaj Ministrinë e vet të Jashtme. Ky është projekt tejet i vështirë, sepse tek e fundit politika e jashtme në çdo vend evropian është çështje kombëtare. Këto kombe nuk bien dakord në shumë çështje të rëndësishme. E kemi parë këtë gjë në rastin e Kosovës.

Kush janë rreziqet nëse ato nuk bien dakord?

Nuk mendoj se ka ndonjë çrregullim serioz për Kosovën. Nuk mendoj se do shohim luftime apo tanke që vinë prej çfarëdolloj drejtimi në Kosovë.

Jo, por mos pranimi për të hyrë në BE për shkak të mosnjohjes nga Spanja, Sllovakia dhe Qipro. Po sikur kjo të vazhdojë për dekada?

Kjo është çfarë unë quaj stanjim serioz. Ka rreziqe për zhvillimin ekonomik; ka rreziqe për valë njerëzish që nuk mund të gjejnë punë në Kosovë dhe derdhen në vende të tjera evropiane. Jam i sigurt se këto rreziqe kuptohen. Rreziqet në Bosnje janë më serioze. Është një problem që ka qenë i qartë qysh nga koha e marrëveshjes së Dejtonit. Nuk ka asgjë të re për tu thënë. Marrëveshja e Dejtonit dështoi në zgjidhjen e problemeve themelore. Thjesht ngriu një gjendje ku kish ndodhur spastrim etnik dhe ku ata që ishin përgjegjës për spastrimin etnik ishin ende në pushtet në shumë pjesë të Bosnjës. E ngriu atë situatë dhe njerëzit në terren që po implementonin Dejtonin refuzuan të përdornin pushtetin e tyre për të bashkuar Bosnjën mirëfilli.

A janë realiste frikërat e disa fqinjëve rajonalë se Kosova do bashkohet me Shqipërinë?

Ky është një rast klasik i një çështje politike ku varet si e formulon pyetjen. Nëse pyet këdo shqiptar në Shqipëri apo Kosovë: “A mendon se do ishte mirë që një ditë këta të dy të bashkohen? Shumica do thonë: Po, një ditë do ishte mirë. Dhe nëse pyet. “A mendon se në 1913 u bë një padrejtësie historike kur u krijua versioni i parë i këtyre kufijve? Çdokush do thotë:“Po.” Po nëse do të pyesje në një referendum të mirëfilltë: “A do të donit të jetonit në një shtet të bashkuar, në mënyrë që politikat tuaja dhe ato që efektojnë jetën tuaj mund të dominohen nga politikanë të anës tjetër, jo nga vendi juaj?” ata do thoshin: “Jo.” Prej shumë vitesh kam pyetur shumë njerëz se si do shkonin këto referendume. Shumica e tyre më kanë thënë sinqerisht se nuk mendojnë se nesër do arrinin shumicë për palën tjetër të kufirit. Pra, në planin praktik, nuk mendoj se do të ndodhë shpejt. Teorikisht mund të ndodhë, por njerëzit nuk marrin vendime sot për çfarë mund të bëhet pas 50 vitesh.

Po për argumentin e përdorur nga Serbët e Bosnjës, sipas të cilit, “Nëse lejoni këtë gjë, pse nuk na lejoni ne ti bashkohemi Serbisë?”

Përgjigja e thjeshtë është se Kosova është shtet i mirëfilltë i cili doli nga një status i mirëfilltë federal nga ish – Jugosllavia, ndërsa Republika Srpska nuk është shtet dhe u krijua si rrjedhojë e një procesi spastrimi etnik dhe vrasjesh masive. Ky është themeli i Republikës Srpska. Nuk tingëllon mirë e thënë kaq troç, por është themeluar mbi vrasje masive. Republika Srpska ekziston në hartë sepse ushtritë pushtuan territore dhe përzunë njerëzit me tytat e pushkëve dhe majat e thikave dhe vranë shumë prej tyre.

Çfarë mund të bëjmë kur kjo mosmarrëveshje po ndalon përparimin e pjesës tjetër të Bosnjës?

E kam thënë këtë së paku qysh nga Dejtoni. Më kujtohet se e kam thënë këtë në Uashington në 1997, dhe ata më thanë “ Ti je kokënxehtë dhe e ke gabim.” Ata më thanë se Dejtoni është marrëveshje shumë e mirë. Amerika ka investuar shumë prestigj në të, dhe do ishte e gabuar që të ndërrohej, dhe vazhduan duke e përsëritur këtë. Por qe e qartë se po ngrinte një situatë dhe po akumulonin gjëra më të këqija në lidhje me mundësitë e Bosnjës si shtet. Tani është më e vështirë të merresh me këtë problem. Fuqitë e Përfaqësuesit të Lartë ishin jashtëzakonisht të mëdhaja në atë kohë. Tashmë, shumica e këtyre fuqive janë zhdukur… por qeveritë e Perëndimit kanë fuqinë themeltare për të thënë se kurrë nuk do ta pranojnë Republikën Srpska si shtet të pavarur. Këtu është në lojë prestigji i tyre. Nëse do e lejonin këtë, do zhbënte themelet e marrëveshjes së paqes që formuluan vetë. Jo vetëm do zhbënte të kaluarën, por do hapte dhe lloj-lloj precedentësh për të ardhmen. Kur lejon territore që janë krijuar nga dhuna etnike të deklarojnë veten si shtete të pavarura, çfarë ndodh? Çfarë ndodh nëse një minoritet etnik në Maqedoni përqafon dhunën? Kjo është kutia e Pandorës dhe Perëndimi e di këtë. Për këtë arsye ata duhet të jenë totalisht të qartë se Republika Srpska nuk do bëhet shtet i pavarur.

Duke ditur si operon Evropa dhe mentalitetin e saj, a mund të shohim Serbinë të futet në BE pa njohur Kosovën, e më pas ta bllokojë atë?

Nëse njerëzit në Evropë janë tejet budallenj, po. Unë nuk jam ndonjë admirues i madh i BE-së. Nuk mendoj se është një projekt politik koherent, mendoj se shpie në politikë të jashtme shumë jo-koherente. Tek e fundit, qeveritë kombëtare kanë ide dhe preferenca kombëtare thelbësisht të ndryshme. E kemi parë mjaft qartë me situatën e habitshme ku BE pretendon përgjegjësinë për zhvillimin e Kosovës si shtet por dërgon një mision (misioni për rendin ligjor, EULEX) që nuk e njeh Kosovën si shtet. Unë jam i shqetësuar për politikën evropiane. Unë mendoj se i hynë një rruge të gabuar në rastin e Qipros. Po shohim një prej rrjedhimeve të saj tani me qëndrimin tejet të ashpër të qeverisë së Qipros kundër njohjes së Kosovës. Nëse e kujtoj drejt, ata kanë thënë se edhe nëse Serbia e njeh Kosovën, Qipro kurrë nuk do ta njohë Kosovën. Kjo është e habitshme. Unë nuk jam optimist për politikën e Brukselit. Por Brukseli ka njerëz inteligjentë dhe të mirinformuar, kështu që, shpresoj se do formësojë politika inteligjente për këtë çështje tejet të rëndësishme.

Ballkani ka shumë mite dhe kjo ka bërë që disa të mendojnë se rajoni është veçanërisht i prirur për urrejtje etnike. Në disa vende të Ballkanit po rritet ksenofobia dhe disa qeveri vazhdojnë të ndërtojnë mite të reja. Çfarë mund të bëhet që këto mite mos të mbajnë rajonin peng në të ardhmen?

Miti i urrejtjeve etnike të lashta u krijua pjesërisht nga të huaj injorantë, udhëtarë në fillim të shekullit 20-të e më tutje të cilët menduan se ishte më e kollajtë dhe më eksituese për lexuesit e tyre nëse ata thonin se ky ishte një lloj tornadoje urrejtjesh etnike të lashta e të pashpjegueshme. I jepte tingëllim ekzotik. Në historinë më të vonët vjen si manipulim i qëllimshëm dhe konfuzion i opinionit perëndimor nga njerëz të cilët donin që ata të mendonin se luftërat e e shkaktuara drejtpërsëdrejti nga politikanë, esencialisht nga Millosheviçi, nuk ishin shkaktuar nga politikanët e kohëve moderne. Nga një anë ishte budallallëk e nga një anë manipulim i qëllimshëm. Në të vërtetë, këto urrejtje të lashta nuk janë më të lashta se mesi i shekullit të 19-të. Ata janë produkte normale të procesit të shtet-formimit, të cilat zhvilluan nacionalizma të llojeve të ndryshme me mitet nacionaliste përkatëse dhe zhvilluan konflikte politike në terren sepse këto nacionalizma po konkurronin për territor. Si mund ti ndalim apo ti pakësojmë? Në kuptimin më të gjerë është çështje edukimi. Jo vetëm se çfarë futet në tekstet shkollore, por dhe çfarë njerëzit thonë publikisht, çfarë thonë politikanët dhe çfarë thuhet në media. Nuk po flas për tru-shpëlarje apo promovimin e ndonjë ideologjie të re, që Ballkani ka qenë përherë toka e lumtur e tolerancës. Jo, veç histori normale, kuptim normal.

Duke ju kthyer Kosovës, u bënë dy vjet që është e pavarur por ka patur njohjen vetëm të vendeve perëndimore. Çfarë duhet të ndodhë që të njihet gjetkë?

Fillimisht ishte e qartë se fuqitë perëndimore do ndihmonin dhe do të bënin pjesën më të madhe të punës në afrimin e vendeve të tjera dhe me rekomandimin e njohjes së pavarësisë. Vendet e kollajta ndërkaq janë bërë – ato vende që lehtësisht ju përgjigjën këshillës së Britanisë dhe Amerikës. Nuk mund të shkosh në shumë vende të Afrikës si fuqia e vjetër koloniale si Britania dhe tu thuash se çfarë duhet të bëjnë. Dhe Amerika ka pësuar dëm të reputacionit të saj në politikën e jashtme, qartazi në botën arabe, por gjithashtu në Amerikën Latine. Kështu që tani i duhet Kosovës të punojë… Një faktor është presioni i politikës ruse. Rusia ka qenë tejet aktive, edhe në botën islame, duke u bërë presion vendeve që të mos njohin Kosovën. Në Afrikë ka probleme të tjera. Mendoj se një temë që Kosova arsyeshëm mund të nënvizojë ku bisedon me vende afrikane dhe të Botës së Tretë është se në shumë aspekte Kosova ishte në gjendjen e një vendi dhe shoqërie të kolonizuar. Kjo është diçka me të cilën afrikanët mund të shohin lidhje.

Ju keni shkruar një histori tejet të vlerësuar të Kosovës. Sa është Kosova një entitet territorial me rrënjë dhe qartazi i dalluar?

Varet çfarë kupton me “entitet territorial me rrënjë dhe qartazi i dalluar.” Nuk është e nevojshme për një territor që të tregojë vazhdimësi ekzistence si entitet politik qysh nga Mesjeta që të ketë një pretendim të vlefshëm për status të pavarur sot. Belgjika u bë Belgjikë më 1830. Shumë vende evropiane u bashkuan vonë. Shiko Gjermaninë dhe Italinë. Kështu që, nuk mendoj se është e nevojshme të kërkohet për justifikime të gjata historike për kufijtë e caktuar shtetëror në hartë. Çfarë ka rëndësi është popullsia që banon aty, historia, ndoshta e 100 viteve të fundit. Është totalisht e qartë se për afërsisht 50 vitet e fundit nën kushtetutën e Titos, Kosova ishte entitet politik, duke vepruar si i pavarur, duke marrë vendimet për veten në kuadrin e strukturës federale, duke përfaqësuar veten drejtpërdrejtë në nivelin federal dhe rrjedhimisht duke patur të njëjtat të drejta për tu bërë shtet pas shpërbërjes së Jugosllavisë si Sllovenia dhe Kroacia.

© 2004 METROPOL GROUP
trokit ketu

[ Edited Sat Aug 28 2010, 09:02am ]

Back to top
::bud::
Fri Sep 24 2010, 10:14am

Registered Member #1092

Nuk e kuptoj mor Zot pse nuk na fusin ne Evrop, kur na i kena dhane e vazhdojm me i dhane;
prostituta
kriminela
hajna
droge

qa dojn tjeter tesh ata puntor?

(respekt per njrzit me dinjitet ne minoritet)

Pse presim gjithmon nga te tjeret (EU ne kyt rast) si ka me ne shti BE ne comunitet evropjan kur na nuk e losim as b... prej vendit?

Fajin e ka Evropa qe na rren menden kot jo na

Back to top
guest
Fri Sep 24 2010, 07:12pm
Registered Member #1283

hahahahahaha cfare patetismi. ka mundsi qe do te jeni i asaj shtrese qe vetem kur krahasoheni me kta kategorit ndiheni dikushi se shum shpesh i citoni, nje njeriut normal si shkon mendja me shkru ne at menyre. kam fillu me mendu se disleksikt jane pak te trashe.

p.s respekt pak per prostitutat se shumica e tyne jane detyru me force dhe dhun me ba at pun dhe shum kan humb edhe jeten.

[ Edited Fri Sep 24 2010, 07:47pm ]

Back to top
Fri Sep 24 2010, 08:49pm

Registered Member #1092

flm iher qe ne drejtu ne "shumes" guest.

Nuk po shkruj sgja ma shum po njat fjalen "disleksikt" shife pak mire ne fjalor si shkruhet se me duket se po merr ma shum kuptim nga ti qe po e permend

ehhhh ma quest me fal se te paskam prek ne seder me ata qe ti i respektoke
Back to top
Al Bundy
Fri Sep 24 2010, 09:09pm
Al Bundy

Registered Member #1833

::bud:: ka shkruar:

Nuk e kuptoj mor Zot pse nuk na fusin ne Evrop, kur na i kena dhane e vazhdojm me i dhane;
prostituta
kriminela
hajna
droge

...

...

Hala nuk e kena permirsu cilesine simbas standarteve evropiane lol

Back to top
guest
Sat Sep 25 2010, 07:51pm
Registered Member #1283

Nuk po shkruj sgja ma shum po njat fjalen "disleksikt" shife pak mire ne fjalor si shkruhet se me duket se po merr ma shum kuptim nga ti qe po e permend

je head admin per at gja t'u drejtova ashtu se pergjithsimi mu duk shum absurd.

ne fjalor anglisht shkruhet dyslexic dhe shqiptohet disleksik. tesh ti shkruj sa te dush per drejtshkrimin e fjales disleksik, por prep gabimet ne shkrim nuk i reduktove aspak. dhe nuk u preka per prostitutat por thjesht asht ndergjegjia njerzore kur dihet historia e shumices tyre, edhe prep ti nuk u kurseve tuj pas parasysh se dhe maria magdalene asht ken prostitute simas bibles. ndoshta asht ma mir nje intelektual si ty me e injoru dhe me i ra vize si person se je shum i cekt, dhe tesh e mrapa do ta kem parasysh ket gja.

Back to top
Sat Sep 25 2010, 08:39pm

Registered Member #1092

Miri74 ka shkruar:

prostituta
kriminela
hajna
droge

...

...

Hala nuk e kena permirsu cilesine simbas standarteve evropiane lol

Back to top
Sat Sep 25 2010, 08:52pm

Registered Member #1092

guest ka shkruar:

je head admin per at gja t'u drejtova ashtu se pergjithsimi mu duk shum absurd.

ne fjalor anglisht shkruhet dyslexic dhe shqiptohet disleksik. tesh ti shkruj sa te dush per drejtshkrimin e fjales disleksik, por prep gabimet ne shkrim nuk i reduktove aspak. dhe nuk u preka per prostitutat por thjesht asht ndergjegjia njerzore kur dihet historia e shumices tyre, edhe prep ti nuk u kurseve tuj pas parasysh se dhe maria magdalene asht ken prostitute simas bibles. ndoshta asht ma mir nje intelektual si ty me e injoru dhe me i ra vize si person se je shum i cekt, dhe tesh e mrapa do ta kem parasysh ket gja.

Sa keq me vjen per ty ma guest.
Back to top
guest
Sat Sep 25 2010, 09:02pm
Registered Member #1283

edhe mu me vjen keq per ty qe je shqiptar edhe sikur te kisha mundsi te kisha dhan dekorat si njeri me vlera te rralla ne kombin e ulet e kriminel shqiptar. ata njerzit qe jan kerkushi shprehen si ti.

Back to top
Mon Sep 27 2010, 08:24am

Registered Member #1092

guest ka shkruar:

edhe mu me vjen keq per ty qe je shqiptar edhe sikur te kisha mundsi te kisha dhan dekorat si njeri me vlera te rralla ne kombin e ulet e kriminel shqiptar. ata njerzit qe jan kerkushi shprehen si ti.

Shum falemnders guest nuk e dija qe leshoke edhe dekorata. =D>
Back to top
Mon Sep 27 2010, 08:24am

Registered Member #1092

Guest, u dhashe opinjonin tem ma siper ti ndaq perlqeje ndaq mos.
Ne vend qe te kritikosh kometet apo ti debatosh ato ti kapesh me probleme personale. Nuk asht as hera e par as e fundit po prap e pranoj qe kjo asht natyra jote e diskutimit.
E dyta, ne lidhje me te drejten e opinjonit. Gjaku jem ma Gues (sa per dijeni) ka kene mas hekrave e torurave per ikyt opinjon apo mohim fjale, kurse ti zotnija jote den me u tregu ma shqiptar se un, sikur nuk kam le e rrite ne te njejtin vend.
Prandaj po te lutem po pate ankese rreth mendimit apo opinjonit mbroje me arsye, fakte dhe drejtsi e mas u kap me gabimet e mija te shtypit (meqe ra fjala, Fjalia fillon me germ te madhe Guest)
apo me kuja.... me kujton "storm chaser" sa here qe shof ty mas shkrimeve te mija.
Nese te dukem aq injorant, dhe me te meta, ose nuk i afrohem nivelit tand intelektual pse e ul vedin duke ju pergjigje opinjoneve te mija ather? (prap me kujton me kujton "storm chaser")
Nese jam headadmin qa don me thane ti me kte? Nuk kam drejt fjale? A te ka taku najher me pa seance parlamentare?

Per me e mbyll.... simas komenteve tuja. Na dolme popull i persekutuar sexualisht tesh me ato prostitua te persekutuara.
Back to top
guest
Mon Sep 27 2010, 11:09pm
Registered Member #1283

simas komenteve te mija vetem per ty del se jena te persekutum seksualisht se ti mendon se njerzit me dinjitet jane minorance dhe tjert jane prostituta etj., etj.

prostituta
kriminela
hajna
droge

qa dojn tjeter tesh ata puntor?

(respekt per njrzit me dinjitet ne minoritet)

Back to top
guest
Mon Sep 27 2010, 11:37pm
Registered Member #1283

Guest, u dhashe opinjonin tem ma siper ti ndaq perlqeje ndaq mos.
Ne vend qe te kritikosh kometet apo ti debatosh ato ti kapesh me probleme personale. Nuk asht as hera e par as e fundit po prap e pranoj qe kjo asht natyra jote e diskutimit.
E dyta, ne lidhje me te drejten e opinjonit. Gjaku jem ma Gues (sa per dijeni) ka kene mas hekrave e torurave per ikyt opinjon apo mohim fjale, kurse ti zotnija jote den me u tregu ma shqiptar se un, sikur nuk kam le e rrite ne te njejtin vend.
Prandaj po te lutem po pate ankese rreth mendimit apo opinjonit mbroje me arsye, fakte dhe drejtsi e mas u kap me gabimet e mija te shtypit (meqe ra fjala, Fjalia fillon me germ te madhe Guest)
apo me kuja.... me kujton "storm chaser" sa here qe shof ty mas shkrimeve te mija.
Nese te dukem aq injorant, dhe me te meta, ose nuk i afrohem nivelit tand intelektual pse e ul vedin duke ju pergjigje opinjoneve te mija ather? (prap me kujton me kujton "storm chaser")
Nese jam headadmin qa don me thane ti me kte? Nuk kam drejt fjale? A te ka taku najher me pa seance parlamentare?

Per me e mbyll.... simas komenteve tuja. Na dolme popull i persekutuar sexualisht tesh me ato prostitua te persekutuara.

nuk mendoj se ka shum njerz kur lexojn keshtu si shkrun ti dhe nuk e kerkojn arsyen te problemet personale te personit. kujdo qe ka dy pare mend ne kry po t'i thush se shumica shqiptarve jane keshtu si thu ti, thot cfare keka ky idiot qe pergjithson i popull te tane cfare do populli kjoft. me duket se te paskan lan komunistat komplekset e veta, ata kane cilesu popuj dhe shtete te tjere si armiq dhe te pa moralshem e tjera e tjera. shqiptart nuk kan faj se kur kan denu komunistat kan perdor shprehjen ne emer te popullit je i arrestuar apo denuar, populli nuk ka dit gja se cfare bahet. nuk kam gja personale me ty dhe as nuk me shkon mendja me pas, por kur shkrun ne ket menyre te drejtohem, se me ken te drejtohem ne tema tjera. te thashe edhe ma siper se ta po e kam parasysh tesh e mrapa qe mos me i vu re kta lloj shkrimesh te ti. me vjen keq qe arrij me lexu keshtu komentesh ne forum shqiptar por duhet me u msu me i injoru se me i argumentu me fakte asht vetem humje kohe se faktet nuk ndryshohen sikur ti te flasesh dite e nate pa pushim keq. po e mylli me kaq sonte e pergjithmone me ty, edhe pse pak si pergjumshem qe isha nuk me ndali pa te than noj fjale te rand, se sikur te isha ken gjate dites kishe lexu i pershkrim shume ma te gjane dhe te thelle te gjendjes tane shpirtnore.

Back to top
LUPEN
Tue Sep 28 2010, 12:17am

Registered Member #2813

N'fakt mire e kane disa .... qa i duhet europes shqipnia kur ka shqipetare qe nuk e dojne vendin e vet ,shqiptare qe nuk jane gjend mire as ne kohe te Enverit dhe nuk gjinden mire as ne kohen e demokracise. Tashi une ,shqiptare i qujta e mos te ofendohen ishalla ,kam pershtypjen qe kshi lloje njerzish nuk kan mujt me kriju nje personalitet te vedin dhe as rrespekt ne vendin ku jetojne si brenda dhe jashte shqiperise ,keshtu qe mendojne qe fajin per kte gja ja ka ai shqipetari qe shet drog ose ajo prostituta.

O NUK TA KA FAJIN AS NJENI AS TJETRI KUR NUK JENI TE ZOT MI KRIJU VEND VEDIT.

Edhe lumi ka kangen e vet. Nga një herë e zhurmshme dhe e vrullshme: kanga e randë e vajit. Mandej me një rrëmbim gazmor që kënaq çdo gja që natyra ka falun: kanga e hovshme e haresë.
Lot e gaz. Si jeta e njerëzve...

Back to top
Tue Sep 28 2010, 08:34am

Registered Member #1092

Back to top
Tue Sep 28 2010, 08:35am

Registered Member #1092

Keni pa kund ne evrope polic 100kilsha? qe pin cingare ne detur? i keni pa ne fushjat korrjeje?
Back to top
Go to page  1 2 3 4  

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF