Welcome to ShkodraOnline

Shkodra - A City in Northern Albania. Beautiful landscapes, people, music and tradition.

A website for Shkodra and all who love this ancient city.


Lexime te Tjera
[news] Muzeu i diktatures i hapur per 100 vjetorin e pavaresise
Posted by menelau on 14 May : 10:36
[news] Shqiptarët janë vrarë më shumë mes veti sesa nga të huajt
Posted by lidabica on 23 Apr : 19:50
[news] Rama dhe Meta firmosin në Shkodër marrëveshjen parazgjedhore
Posted by Miri74 on 23 Apr : 13:49
[news] Përmbytjet, katërfishohen çmimet e prodhimeve sezonale
Posted by Miri74 on 16 Apr : 10:39
[news] Shkodër, treni përplas makinën
Posted by ALBERTSA on 15 Apr : 20:12
[news] Shkodër, treni përplas makinën
Posted by menelau on 15 Apr : 13:55
[news] Shkodër, treni përplas makinën
Posted by ALBERTSA on 13 Apr : 20:18
[news] Shkodër, treni përplas makinën
Posted by menelau on 13 Apr : 14:48
[news] Ndihma per spitalin e Shkodres
Posted by Miri74 on 11 Apr : 10:43
[news] Shkodër, braktiset by-pass
Posted by scuteri on 23 Mar : 17:44Facebook -


Twitter
Bujar Qamili Muzika Shkodrane
BUJAR QAMILI
(Kengetar popullor)

Pergatiti ShkodraOnline.com


Intervisten e tij mund ta lexoni trokit ketu
"I pari që me frymëzoi per të kenduar si solist ishte këngetari popullor Ferit Selmani. Ai me mbushi mendjen qe të largohesha nga grupi i valleve, ku une kisha filluar te punoj dhe me paraqiti tek kompozitori dhe drejtuesi i orkestrës së Shtepisë së kulturës Xhavit Ujkani dhe Tonin
Daija, shefi i muzikës." Ketë kujton Bujari në fillimet e karieres së tij. Atyre sic duket iu pelqeu shume ky talent i ri sepse e aktivizuan qe ne koncertin e pare qe dhane me kengë popullore, ku Bujari kendoi "Kënge per Nairn Frashërin" dhe duetin "Kur ti shof dy syt e shkruem" me Ferid Selhanin. Publiku shkodran e priti me ngrohtësi dhe e duartrokiti gjate kete kengetar te ri ne atë koncert pranveror, te datës 10 qershor te viti 1978.
Bujar Qamili, lindi ne nje familje g varfer punetoresh me 21 .X. 1963. Nëna e tij, Shefkija dhe baba Zeqir, u kujdesen shume per edukimin dhe rrtijen e Bujarit me një edukate te shëndoshe qytetare. Ata duke pare talentin e te birit, e mbeshteten ate,duke u kujdesur per arsimin e te birit. Ai rabaroi të mesmen me 1986. ne zhvillimin e ketij talenti si ne shkollen filore dhe tetvjecare ne shkollen e Ajasmes ( 1970-1977), dhe me vone ne të mesmen qe e mbaroj (1985-1986).
Bujari qe ne bankat e shkolles Bujari filloi te frekuentonte si femij Shtepinë e pionierit dhe me vone ate te Shtepise se kultures. Ai e ndjente nevojën e ketij ushqimi shpirtëror.
Bujar Qamili, si kengetar, shquhet per nje individualitet dhe intuite te madhe artistike. Ai zotëron nje ze shume te mire me tingëllim baritonal. Këndon lirshëm dhe pa sforcime. Ka një frymemarrje të bollshme dhe të mbështetur mirg në diafragëm, me nje diksion të paster dhe mjaftte kuptueshëm. Zëri i tj i kadifte dhe i ngrohte bëri për vete nje mase gjithnje e më te madhe spektatoresh.
Si kengetar intiligjent ai përfitoi shumë nga ai rreth i muzikantëve qe e rrethonte dhe e drejtonte, si ne skene e jashtë saj.
Mori anët pozitive qe rrisnin nivelin e interpretimit të tij. Edhe në qofte se dallohej ndonje e mete teknike vokale apo interpretative, ai e kapte shpejt cfare kerkohesh nga ai per ta përmirësuar. Realizimet e shkëlqyera interpretative, me nivel shume të lartë artistik, justifikojne ne radhe te pare vetveten si kengëtar dhe pastaj ato me të diet ai punoi.
Puna cilësore me Estradën profesioniste të Shkodrës, me drejtues si Xhavit Ujkani, Mark Kaftalli, Luan Borova, Nazmi Lishi Zef fobadhe se fundi me Ilir Zogën, krijuan nje marredhënie te shkëlqyeshme profesionale ne interpretimin e nje repertori te gjëre këngësh shkodrane e te rretheve te tjera. Ai përballoi me sukses formacionet e vogla instrumentale deri tek orkestrat sinfonike.
Kam mendimin se fdo kengëtare i rrangut te Bujarit, nga i cili publiku dhe kritika muzikore artistike kërkon realizime këngësh gjithnje e me me nivel e vlera artistike, ështe detyre e domosdoshme qe tu shmangen dëshirave të vogla dhe meskine te mjediseve te dasmave e personave të vef ante me kulture e kërkesa te diskutueshme artistike, rrugëve komerciale qe e dëmtojne këngetarin si vizion qytetar e kombetar. Referimi shpesh i këngetarit disa valzimive vokale, s'eshte tjetër vef nje lloj imitimi i këngëtareve popullore komshi, nuk e pasuron interpretimin e tij, por e dobSson. Kurse nga ana teknike mbështetja e vibratove ne gushe ështe sa e gabuar per shendetin vokal, aq edhe e damëshme dhe e rrezikeshme sepse kjo tregon plakjen ezerit.
Une kame shume besim tek inteligjenca e Bujarit dhe e kehgetareve te tjere te rangut te tij, se ato tashma kane pergjegjesi dhe detyra te tjera artistike ndaj qytetareve te vet e ne pergjithesi ndaj artit shkodran. Duke i hedhur nje shikim te shpejte kengëve qe ka regjistruar deri tashti Bujari, të bien ne sy se ato krijojne nje pasuri te fondit interpretativ te diskotekave tona. Kenge te tilla si: "Je nje lule e bukur emrin Vjollc ma ke", "C'po i vjen era karajfilit", "Nje kllef me ar t'a ?ova", Pashe dy syt e tu." "Bash t'zamanit te djemnise", "Shkoj e vij fluturim si zogu", dhe disa putpuri, etj. degjohen me andje dhe kane krijuar shembuj shumë te mire te këtyre kengëve.
Kontributet e Bujarit ndaj qytetit te Shkodres ne drejtimin muzikor, jane domethanese sepse ai me aktivitetin e tij artistik i solli disa fmime te rendësishme ketij qyteti..
Ne vitin '87-88, organizohet nga R.T.V.Sh. "Mbrembje e Muzikes Popullore Shqiptare", ku ai mbas nje konkurimi te gjate me disa kenge si:" Shkoj e vij fluturim si zogu", "Kur te pashe moj lule", "Pash dy syt e tu si drita" dhe së fundi kenge elbasanase "Uno ty moj të kam dashtë", fitoi cmimin e dytë.Kengët qe interpretoi Bujari, kërkesat tekniko-vokale dhe interpretative, iparaqiti me njenivel shumë të mirë dhe me vlera kontrastuese mbrenda permbrenda tyre. Per mendimin tone realizimi i këngës se Shqiperise së mesme "Uno ty moj te kam dashte" ështe nje realizim dinjitoz e me vlera te larta interpretative, jo vetëm per nga shprehja artistike interpretative e frazës muzikore, por edhe te pathosit te mbrendeshëm qe tregon këngëtari në realizimin e kesaj fraze me diksion te paster dhe një fryme te bolleshme e te mbështetur mirë ne diafragëm.
Ne vitin 1994, përsëri nga R.T. V.Sh. organizohet konkursi me kengetare popullorë nga e gjithe Shqipëria e titulluar "12 net ne Hollivud", Bujari fiton 9mimin e trete me këngët: " Moj e mira synin larush", "Pash dy syt e tu si drita", " Kur me rrin karshi karshi".
Në këtë takim ai ishte shumë racional dhe interpretoi këngë qe i pgrgjigjeshin karakterit te tij vokal. Konkurimi qe i vështire sepse pothuaj 80% e këngeve qe u kënduan ne këte takim, ishin kënge te repertorit shkodran. Megjithese zhuria kishte përsonalitete muzikore te permendura, aty per 9udi nuk pat asnje shkodran, keshtu qe edhe 9tnimet lene shume per te dëshëruar.
Vlerat interpretative te Bujarit nuk qëndrojne vetëm tek ato vokale e te diksionit te paster, por edhe ne komunikimin e vërtetësise qe tregon ai ne marrdhenie me spektatorin. Ai e zotëron skenën e si9 i thone nje fjale "- e han skenen-" me ate paraqitjen e vet te sigurte e 18 lire, me buzëqeshjen e sinqerte qe i dhuron publikut vazhdimisht e ne 9do moment duke e bëre publikun bashkëpuntor ne interpretim e sipër. Ai din te transmetoje te publiku mendimin e vet muzikor, t' i fusi atij ne gjak ate ndjenje te brendëshme qe kalon vete kengetari gjate kenges.
Nga Ministria e Kulturës dhe e Sporteve, Bashkia e Elbasanit dhe R.T.V. Shqiptar, ne vitin 1996, u organizua festival! i kenges popullore qytetare shqiptare, nje takim mbarë kombëtar ku morën pjese shume këngëtare nga te gjitha hapësirat tona.
Bujari u paraqit me këngën e Adil Ujkashit "Maraku qe m'ka zane mu"qe padrejtesisht eshte shëndruar ne " Taksirat qe me ka xane mu" . Kryetari i kesaj zhurie ishte muzikologu i mirënjohur shqiptare, Profesor Ramadan Sokoli, i cili duke pare vlerat interpretative te këtij kengetari, zërin e tij te bukur baritonal dhe duke 9muar vlerat autentike shqiptare te kenges qe interpretoi, e vleresoi Bujarin me 9mimin e pare të festivalit.
Urojme qe kënge dhe interpreting te tilla nga këngëtare si Bujari, te kemi gjithënjë e nS 9do kohe ne muziken tone qytetare shkodrane.
Bujari si kengetar iu imponua pothuaj te gjithg kompozitoreve me te mire te qytetit duke përfshire këtu edhe Astistin e Popullit Pjetër Gaci, i cili i dha këngëtarit per te kënduar per here të pare kënge te tilla si: "Faqe kuqe tek burimi" me motive tëjugut dhe "Ky marak", tashma e mirënjohur ne Shqipëri ose
Zef Coba, këngën "Nusja e dhëndri ne prag te dera", me qellim per ta paraqitur ne festivalin e qytetit ku fitoi fmimin e pare. Edhe krijuesi dhe instrumentisti popullor Adil Ujkashi, krijoi këngen "Nder gëzimet tona". Ketëia besoi dy kengetareve më te mire te asaj periudhe Bujar Qamilit dhe Violeta Zefit me të cilen fitoi fmimin e trete.
Qe te flasish per Bujarin e sukseset e tija në koncertet mbrenda ejashte vendi, do te duheshin faqe te tera te nje libri te vecante. Ai kohët e fundit eshte here "ambasador" lëvizes i qytetit te Shkodres ne arenen shqiptare ne fdo aktivitet kombetar e mbarekombetar.
Eshte dekoruar me Urdherin "Nairn Frasher" te kl. te Pare.
Pas 20 vitesh aktiviteti artistk, Bujari ka regjistruar shume kënge, disa prej te cilave po i rreshtojme këtu poshte.
Dasho Shkreli, Je nje lule emnin Vjollcma ke, C'po i vjen era karajfilit, Nder gezimettona, Nji kllefme art'a fova, Pash dy syt e tu, Fol moj vash, Basht'zamanit te djamnis, Kanga e dashurise, Ne kete stine te bukur, Putpuri kengesh popullore., a) I kam hype vaporit, b) Zanushes, c) Ne penxhere ke dale per me ba sehir, Ky marak, Tuj shetit nder ara t'gjana, Dy kënge popullore shkodrane a) Ani moj Hatixhe b)Karajfiliezambaku, Si lule Zambaku, Dy kënge popullore a)Unemoj ty te kam dashte. b) Te cova te fala, Malli per atedhe, Shkoj e vij fluturim si zogu, Lum si ti qytet me drite, Qelni lule, Putpuri kengesh shkodrane. etj.
Kerko ne Google dhe ShkodraOnline.Com
Custom Search
Muzik Shkodrane - Sagllam


 
Any use of the name and content of this website without the explicit written consent of the owners is strictly prohibited and it is protected under law. Email:webmaster@shkodraonline.com Per cdo ankese ju lutem mos hezitoni te na shkruani Flm. info@shkodraonline.com
Theme created by Free-Source.net
Render time: 0.1770 sec, 0.0392 of that for queries. DB queries: 37. Memory Usage: 2,242kB