News Item: : Velipoja pa mbrojtje kundra rrezikut te mbytjeve ne uje
(Category: TURIZMI)
Posted by :::ShkoderZemer
Thursday 22 June 2006 - 12:01

Velipoja pa mbrojtje kundra rrezikut te mbytjeve ne uje

Velipoja pa mbrojtje kundra rrezikut te mbytjeve ne uje dhe pa infrastrukture te kontrollit njerzor te vijes se plazhit.Me te vertete qe tanime ka filluar aplikimi i momerandumit tre vjeçar te ndalimit e skafeve, por ama ndalimi i skafeve nuk duhet te “ndaloje” edhe infrastrukturen e ruajtjes se turisteve dhe pushuesve te shumte ne Velipoje. Ne fakt nje gjatesi plazhi prej 5 km e populluar nga 100.000 deri ne 150.000 pushues nuk ka varka patrullimi per efektin e shpetimit te tipit “Bay-Wach” dhe nuk ka kulla vezhgimi te cilat do te kontrollunin imtesisht pushuesit ne uje. Jo vetem kjo, po nuk ka infrastrukture as toke per te ndihmuar menjehere rastet e te fiktit, apo edhe atakeve ne zemer edhe ne reren e nxehte, ne gjatesi dhe thellesi te plazhit. As nga komuna dhe as nga shteti nuk eshte menduar qe te kete perkujdesje per pushuesit ne uje dhe rere megjithse ato paguajne ne plazhe te gjitha detyrimet e tyre dhe te pronareve te hoteleve.

Velipoja pa mbrojtje kundra rrezikut te mbytjeve ne uje dhe pa infrastrukture te kontrollit njerzor te vijes se plazhit.Me te vertete qe tanime ka filluar aplikimi i momerandumit tre vjeçar te ndalimit e skafeve, por ama ndalimi i skafeve nuk duhet te “ndaloje” edhe infrastrukturen e ruajtjes se turisteve dhe pushuesve te shumte ne Velipoje. Ne fakt nje gjatesi plazhi prej 5 km e populluar nga 100.000 deri ne 150.000 pushues nuk ka varka patrullimi per efektin e shpetimit te tipit “Bay-Wach” dhe nuk ka kulla vezhgimi te cilat do te kontrollunin imtesisht pushuesit ne uje. Jo vetem kjo, po nuk ka infrastrukture as toke per te ndihmuar menjehere rastet e te fiktit, apo edhe atakeve ne zemer edhe ne reren e nxehte, ne gjatesi dhe thellesi te plazhit. As nga komuna dhe as nga shteti nuk eshte menduar qe te kete perkujdesje per pushuesit ne uje dhe rere megjithse ato paguajne ne plazhe te gjitha detyrimet e tyre dhe te pronareve te hoteleve. Tashme jo vetem pastrimi qe eshte i domosdoshem ne Velipoje dhe qe 2 km i pastroi vetem ushtria, pasi pushteti lokal vetem merr leket dhe nuk eshte i zoti te investoja asgje, por edhe sherbimi ne mbrojtje te pushuesve eshte nje “harrese” e plote e pushtetit vendor dhe qeverise shqiptare. Ne Velipoje nuk ka vit qe te mos mbyten njerez dhe qe nderhyrja per shpetim eshte e pushuesve dhe jo e infrastruktures se munguar te shpetimit. Nje nga kushtet e nje pushimi normal eshte dhe siguria dhe monitorimi i vazhdueshem dhe i rrepte i pushuesve ne rere dhe uje e kjo nuk eshte ne asnje pike te plazhit te dyte masiv ne Shqiperi. Po ti shtosh edhe nje fakt tjeter, qe tashme ne Velipoje ka pronontime te mbi 10.000 kosovareve dhe po aq te tjere vijne pa paralajmerim si disa ditoresh te cilet ne te shumten e rasteve jane perballe detit per here te pare dhe pa ditur mire notin, atehere eshte me se e domosdoshme edhe krijimi i nje force shpetimi te mirfillte si ne uje dhe rere ne patrullim te vazhdueshem. Askush nuk ka adruar nje numer telefoni per te lajmeruar, nuk eshte nje vend per femijet e humbur, por kete detyre e kryejne dyqanxhinjte shkodrane me devotshmeri, nuk egziston nje pike informacioni per te gjithe qytetaret dhe te huajt etj etj. Ky eshte realiteti ne plazhin e Velipojes edhe sot kur po pergatitet te filloje me intesitet zezoni turistik ne plazhin e madh dhe vetem 24 km larg Shkodres.

Besi Bekteshi[Submitted by ShkodraOnline]


This news item is from Shkodra -Lajme - Forum - Chat - Muzik - Radio -Video - TV
( http://www.shkodraonline.com/news.php?extend.14 )


Render time: 0.1296 sec, 0.0631 of that for queries. DB queries: 20. Memory Usage: 1,729kB